Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını yükseltme planına karşı çıkan sendikalar ikinci kez greve gitti.
Grev ve protesto gösterileri tren ve uçak seferlerinin aksamasına, okulların kapanmasına sebep oldu.
7 Eylül’deki greve en az bir milyon işçinin katıldığına dikkati çeken sendika liderleri, en az 230 yürüyüş ve gösteri gerçekleştirildiğini açıkladı.
Asgari emeklilik yaşının 60'tan 62'ye çıkarılması ve emekli maaşlarına yeni düzenlemeler yapılmasını öngören yasa tasarısı, Parlamento’nun alt kanadında onaylanmış bulunuyor.
Tasarı Parlamento’nun üst kanadında da kabul edilirse çalışanların emekli olabilmek için hem daha uzun süre çalışmak hem de daha fazla prim ödemek zorunda kalacak.
6 sendikanın çağrısı üzerine toplanan 2 milyona yakın çalışan, hükümet tarafından getirilen ve Parlamentodan geçen emeklilik reformuna karşı ülke genelinde greve çıktı. 232 kortejden yürüyüşe geçen çalışanlara ana muhalefet Sosyalist Parti başta olmak üzere sol patriler de destek verdi. Sabah saatlerinden itibaren tren, metro ve otobüs seferleri minimuma indirildi, uçak seferleri yarı yarıya iptal edildi. Okullar, hastaneler, posta servisleri aksadı.
Bir önceki eylemde kendi rakamlarına göre 2.7 milyon katılım sağlayan sendikalar bu rakamı aşma hedefiyle toplandı. Ancak katılım bir önceki eylemden biraz daha düşük yaşandı. Bunun üzerine Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, “Halkın reformun gerekliliğini giderek anlamaya başladığı ve katılımın düşmesini, kendilerine destek yönünde olumlu bir işaret olarak algıladıkları” belirtildi.
Hükümet eylem karşısında geri adım atmayacağı mesajını verince Sendika temsilcileri de yeterince etkili bir katılımla seslerini duyurduklarını dile getirerek, “Hükümet sesimizi duymazsa bu hafta sonu da yeniden sokağa çıkarız” yanıtını verdi.
Grev kararı alan 6 sendikal konfederayondan birisi olan CFTD Başkanı François Chereque, “En az geçtiğimiz grevdeki kadar çalışanın greve katıldığını, hükümetin rakamlar üzerine politika yapmak yerine kendileriyle sağ duyulu bir şekilde masaya oturması gerektiğini söyledi. Sendika temsilcileri “Eğer sesimiz duymaları için bütün ülkeyi tıkamamız gerekiyorsa tıkarız” mesajını gönderdiler.
Çalışanlar ile hükümeti 3 aydır karşı karşıya getiren emeklilik reformuyla tüm emeklilik süreleri 2’şer yıl uzatılıyor. Emeklilik yaşı 2018 yılına kadar aşamalı olarak 60’tan 62’ye, emeklilik prim ödeme süresi de 40 yıldan 41.5 yıla çıkarılıyor. Yeteri kadar prim ödeyemeyenlerin emeklilik yaşı da 65’ten 67’ye yükseltiliyor. Hükümet bütçe açığının en önemli kalemlerinden emeklilik sisteminde değişiklik yaparak 100 milyar euro’ya yakın tasarruf etmeyi planlıyor. Ağır işlerde çalışanların yıpranma paylarını tırpanlayan hükümet ortalama yaşın yükseldiğini, emeklilik yaşının da buna adapte edilmesi gerektiğini savunuyor. Sendikalar ise 60 yaştan taviz vermeyeceklerini, ‘yıpranma sürelerini’ tırpanlayan hükümete karşı durmakta kararlı olduklarını vurguluyor.
Parlamentoda 15 Eylül’de onaylanan yasa 5 Ekim’den itibaren Senato’da görüşülmeye başlanacak. Sendikalar da yarın toplanarak yeni eylem planını oluşturacak.