Erişilebilirlik

Fransa siyasetinde aşırı sağ depremi: İlk kez bir merkez sağ parti aşırı sağ ile seçim ittifakı çağrısı yaptı 


Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yüzde 32’ye yakın bir oranla aşırı sağcı Ulusal Bütünleşme (RN) partisinin diğer tüm rakiplerini açık ara geride bırakmasının ardından Paris'in merkezinde protesto gösterileri düzenlenmişti.
Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yüzde 32’ye yakın bir oranla aşırı sağcı Ulusal Bütünleşme (RN) partisinin diğer tüm rakiplerini açık ara geride bırakmasının ardından Paris'in merkezinde protesto gösterileri düzenlenmişti.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde partisinin uğradığı ağır yenilgi karşısında Meclis’i feshetme kararı alan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 30 Haziran-7 Temmuz tarihlerinde ülkeyi genel seçimlere götüreceğini açıkladı.

Üç hafta içinde muhalefeti “baskın bir seçimle” karşı karşıya bırakan Cumhurbaşkanı Macron, merkezdeki sağ ve sol partilere çağrı yaparak, partisi Rönesans etrafında “ortak bir güç” oluşturmayı önerdi.

Yeşiller partisi binasında biraraya gelen radikal sol parti Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Sosyalist Parti (PS), Yeşiller (Les Verts) ve Fransız Komünist Partisi (PCF) de önceki genel seçimlerde olduğu gibi, “Halkçı Cephe” adıyla, seçime birlikte girme konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Fransa siyasetinde aşırı sağ depremi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Bu gelişmelerin ardından gözler Fransa’da Beşinci Cumhuriyet’in kurucusu General De Gaulle ve onun “sosyal sağ” ideolojisini devam ettiren Jacques Chirac’ın partisi Cumhuriyetçiler’e (LR) çevrildi.

Cumhuriyetçiler’in (LR) lideri Nice milletvekili Eric Ciotti, ülkenin en büyük özel kanalı TF1’ın öğle haberlerine katılarak, AP seçimlerinde sandıktan açık ara zaferle çıkan Ulusal Bütünleşme (RN) ile milletvekili seçimlerinde ittifaka gitmeyi kabul ettiğini açıklayınca, ülkede gündem değişti.

“Aşırı sağ ile ittifak” tabusu yıkılıyor

Ciotti, “Kaderimizi, ülkeyi bu hale getiren Cumhurbaşkanı Macroncular ile radikal solcularla ittifak yapan Sol Birlik’e emanet edemeyiz. Ülkemiz büyük tehlike altında. Kendilerini sağcı fikirlerde, sağcı değerlerde bulan herkese RN ile ittifaka gidilmesi çağrısı yapıyorum. Bu benim kararım, siyasi ailemin de bu yönde hareket edeceğini umuyorum. Makroncular’ın acizliğine ve soldaki radikal tehlikeye karşı koyacak bir güç ortaya çıkmalı. Bizim tek başımıza gücümüz yeterli değil. Marine Le Pen ve Jordan Bardella ile milli bir bloğa ihtiyacımız var” dedi.

Fransa tarihinde ilk kez bir merkez partisi, bugüne kadar, “sistem dışı” diye tanımlanan ve diğer partilerin her seçimde “ulusal cephe” oluşturarak karşısına çıktıkları Ulusal Bütünleşme (RN) ile seçim ittifakına gideceğini duyurdu. Böylece Fransa’da 2002’den bu yana hemen her seçimde yaşanan “aşırı sağ ile ittifak” tabusu da yıkılmış oldu.

Partide isyan

Sağ parti lideri daha televizyon programını bitirmeden partisinden çok sayıda yönetici ve milletvekili, Ciotti’yi “ihanet” ile, Cumhuriyetçi senatörler ise “partisine ve seçmenine yalan söylemekle” suçladı. LR’li senatörler oybirliği ile “RN ile ittifak yapmayacaklarını” açıkladı.

Senato Başkanı Gerard Larcher, “RN ile hiçbir bahane altında bir anlaşmayı asla onaylamayacağını” içeren bir açıklama yayınladı. Meclis’teki sağ kanat milletvekillerinin grup başkanı Olivier Marleix, Senato Grup Başkanı Bruno Retailleau, Paris/Ile de France Bölge Başkanı Valerie Pecresse ve hatta Ciotti'nin 2027 için cumhurbaşkanı adayı olarak hazırladığı Laurent Wauquiez’in de aralarında olduğu partinin ağır topları, Le Figaro gazetesinde ortak bir makale yayınlayarak, “RN’in ülkeyi bir çıkmaz sokağa götüreceğini, RN ile seçim ittifakı önerisini reddettiklerini” açıkladı.

Partisi içinden yükselen istifa çağrılarına rağmen Ciotti şimdilik bunu yapmayı reddederek, “Beni delegeler getirdi, ancak onlar götürür” yanıtını verdi. Ciotti’yi yalnızca LR Gençlik Kolu Başkanı ve iki milletvekili destekledi. RN lideri Marine Le Pen de, “Gösterdiği cesur davranıştan dolayı Ciotti’yi” selamladı.

Daha önce de sağdan aldığı isimlerle iktidarını güçlendiren Macron’un partisi Rönenans, RN ile işbirliğini reddeden milletvekillerini partisine çağırdı.

Anketler yine aşırı sağ diyor

Genel seçimlere 20 gün kala, Toluna Harris Interactive’in, Challenges dergisi, M6 televizyonu ve RTL Radyosu için yaptığı son anket, aşırı sağ RN’in yüzde 34 ile yine açık ara birinci parti olacağını gösteriyor. RN bir önceki seçimde yüzde 18,7 oranında oy almıştı. Ankette, ikinci sırada yüzde 22 ile sol birlik NUPES gelirken, iktidar partisi Rönesans ise yüzde 19 ile üçüncü sırada yer alıyor.

IFOP tarafından akşam saatlerinde açıklanan yeni bir anket de, aşırı sağ RN’in milletvekili seçimlerinde de büyük başarı elde edeceğini ve yüzde 35 oyla birinci olacağını öngörüyor. RN’i takip eden sol ittifak Halkçı Cephe yüzde 25 ile ikinci, Macron’un partisi Rönesans da, yüzde 16 ile üçüncü sırada yer alıyor. RN ile ittifak yapılmasına ilişkin krizle bölünmenin aşamasına gelen merkez sağ LR ise yüzde 9 ile dördüncü sıraya yerleşiyor.

Forum

STÜDYO VOA

Trump için sınırlı dokunulmazlık – 1 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG