Erişilebilirlik

Fransa’da “benzeri görülmemiş” siber saldırı: ‘Anonymous Sudan’ üstlendi


Elysee Sarayı (Arşiv)
Elysee Sarayı (Arşiv)

Fransa’da, Pazar gününden bu yana Başbakanlık ve birçok bakanlık web sitesi siber saldırıya uğradı. Başbakanlıktan yapılan açıklamada, saldırıların “teknik yöntemlerinin klasik” olduğu ancak “benzeri görülmemiş bir yoğunlukta” gerçekleştiği belirtildi. Saldırıları Rus yanlısı “Anonymous Sudan” hacker grubunun üstlendiği belirlendi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Pazar akşamı birçok devlet hizmetinin “benzeri görülmemiş yoğunlukta” siber saldırıya uğradığı dile getirildi. Açıklamada, “Dün akşamdan (Pazar gününden) bu yana, birçok devlet hizmeti, teknik yöntemleri klasik olan, ancak yoğunluğu eşi benzeri görülmemiş bilgisayar saldırılarına maruz kaldı. Derhal Pazar akşamı karşı önlemleri alabilmek için bir kriz birimi devreye sokuldu. Bu aşamada, çoğu hizmet için bu saldırıların etkisi azaltıldı” denildi.

Başbakanlığa bağlı Bakanlıklar arası Dijital Müdürlük (DINUM) ve Ulusal Bilgi Sistemleri Güvenlik Kurumu (ANSSI) ekiplerinin seferber edildiği, “bu saldırılar bitene kadar filtreleme tedbirlerinin uygulanmaya devam edeceği” açıklandı.

Internet korsanları, Fransa'nın bakanlıklar arası dijital departmanı, Başbakanlık, Ekonomi Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Danıştay ve Havacılık Genel Müdürlüğü bilgisayar hizmetlerini devre dışı bıraktı.

Telegram sosyal ağında 2023'ten bu yana oldukça aktif olan Anonymous Sudan hareketi, ‘hizmet reddi’ yani istek sitelerine hizmet dışı kalana kadar saldırı yapılması” yöntemini kullandı.

Anonymous hacker grubu üyeleri dünya genelinde bu yüz maskeleriyle tanınıyor.
Anonymous hacker grubu üyeleri dünya genelinde bu yüz maskeleriyle tanınıyor.

Anonymous Sudan hacker grubu

Bir güvenlik kaynağı bu aşamada saldırının “Rusya kaynaklı olduğunun söylenemeyeceğini” belirtirken, Kamu haber kanalı Franceinfo'nun verdiği bilgilere göre, Telegram ağında bu siber saldırının sorumluluğunu “Anonymous Sudan” grubu üstlendi. Çeşitli İslamcı davaları destekleyen bu Rus yanlısı bilgisayar korsanları, geçtiğimiz baharda birçok Fransız havaalanının ve Fransız istihbarat servisi DGSI'nin web sitelerinin engellenmesi sorumluluğunu üstlenmişti.

France Info, “Çeşitli İslamcı davaları destekleyen bu Rus yanlısı bilgisayar korsanları, geçtiğimiz yıl birçok Fransız havaalanının ve Fransız gizli istihbarat servisi DGSI'nin web sitelerinin engellenmesi” eylemlerini üstlendiğini kaydetti.

LCI haber kanalı da saldırının, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Ukrayna’ya asker göndermeyi de ihtimal dışı tutmuyoruz” açıklamasından sonra gelmesine dikkat çekti. LCI, saldırının “tipik Rus tarzı” olduğunu dile getirerek, haberi “Siber saldırıda Moskova gölgesi” başlığıyla duyurdu.

Başbakana bağlı görev yapan Savunma ve Ulusal Güvenlik (SGDSN) Genel Sekreteri Stephane Bouillon, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, bu yaz yapılacak Paris Olimpiyat Oyunları ve 9 Haziran'daki Avrupa seçimlerinin, “yabancı ülkelerin manipülasyonu için önemli bir hedef” olacağı uyarısında bulunmuştu.

Genel Sekreter, Paris Olimpiyat Oyunları ile ilgili olarak, bu küresel etkinlik öncesinde “toplu ulaşıma yönelik siber saldırılar” konusunda bir simülasyonu da içeren bir dizi tatbikat gerçekleştirdiklerini, buna ek olarak, telekomünikasyon güvenliği açısından alınacak önlemlere ilişkin toplantıların düzenlendiğini belirtti.

Son haftalarda Paris, “Moskova'nın yönlendirdiği ve Fransa’nın Ukrayna davasına verilen desteğini baltalamayı amaçlayan bir dizi istikrarsızlaştırma girişimini açıkça kınadı.

Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı Sebastien Lecornu de, 20 Şubat’ta, AFP haber ajansının dahil olduğu bir iç yazışmada, “Rusya'nın öncelikle kendi bakanlığını hedef alan sabotaj ve siber saldırı tehditleri karşısında güvenlik önlemlerinin güçlendirilmesi” çağrısında bulunmuştu.

AB’den “Siber kalkan” projesi

Geçtiğimiz hafta, Avrupa Birliği Komisyonu, siber saldırılar karşısında, üye ülkeler arasındaki işbirliğinin güçlendirildiğini ve bir dayanışma mekanizması kurulmasını içeren “Siber Dayanışma Yasası’nı” açıkladı.

Bu yeni düzenleme, “bir veya daha fazla ülkeyi hedef alan potansiyel bir saldırının daha iyi tespit edilmesi ve raporlanması amacıyla, AB topraklarının tamamında bir uyarı sisteminin oluşturulmasını ve ayrıca karşılıklı bilgi değişimi, yardım ve işbirliğini birleştiren bir acil durum sisteminin oluşturulmasını” öngörüyor.

Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan bu proje altı veya yedi “siber merkezden” oluşan bir Avrupa ağına teslim edilecek. Komisyon geçen yıl “siber kalkan” projesini sunarken, süper bilgisayarlar ve yapay zeka sistemleriyle donatılmış bu sistemlerin Galileo uydu sistemi modeli üzerinde çalışacaklarını belirtmişti.

Buradaki amaç, Avrupa altyapılarına (hastaneler, enerji ağları vb.) yönelik bir bilgisayar saldırısının tespit süresini mümkün olduğunca azaltarak buna daha iyi karşı koymak. Ama aynı zamanda bir dayanışma mekanizması yoluyla saldırıya uğrayan üye ülkeye yardım etmek.

Komisyon, Nisan ayında, kötü amaçlı yazılımın dağıtımının başlaması ile tespit edildiği an arasında ortalama 190 gün bulunduğunu belirtiyor. Siber kalkan projesinin, Avrupa Parlamentosu ve üye ülke liderlerini bir araya getiren AB Konseyi’nde de resmen kabul edilmesi gerekiyor.

AB, her ne kadar bilgisayar sabotaj saldırıları şu ana kadar çatışma bölgeleriyle sınırlı kalsa da, kendi topraklarında kritik sektörlerin hedef alınabileceğinden korkuyor.

Forum

XS
SM
MD
LG