Dünya genelinde yaklaşık 1 milyon 800 bin Müslüman Ramazan ayına evlerinde girdi. Tüm dünyada olduğu gibi Fransa'da da hükümet Corona virüsü tedbirleri nedeniyle Haziran ayına kadar camilerin kapalı tutulmasını kararlaştırdı. Fransa İslam Konseyi, ilk kez Ramazan ayını evinde geçirecek Müslümanları sağlık kurallarına ve yasaklara sıkı bir şekilde uymaya davet etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ramazan Bayramı öncesi ülkedeki din temsilcileri ile video-konferans yoluyla bir araya geldi ve tüm dinlere ait ibadet mekanlarının Haziran ayı ortasına kadar kapalı kalacağını bildirdi. Hristiyan dini temsilcileri, okullar 11 Mayıs'ta açılırken, ibadet mekanlarının açılmamasını anlamadıklarını belirterek, kararı eleştirdi. Ancak diğer din temsilcileri kurallara uymaya hazır olduklarını belirtti.
Perşembe günü video konferans yöntemiyle toplanan Büyük Paris Camisi Teoloji Komisyonu, Ramazan ayının Fransa'da 24 Nisan Cuma günü başlayacağını açıkladı. Paris Camisi rektörü Şemseddin Hafız, "Paris Büyük Camisi olarak Müslümanlara en iyi dileklerini ilettiklerini ve sağlık nedeniyle alınan önlemlere katı bir şekilde uyarak Ramazan ayını birlik, iyilik, dayanışma ve yardımseverlik duygularıyla geçirmelerini dilediklerini" açıkladı.
Müslümanlar Corona virüsü yasaklarına uyuyor
Paris Camisi'nin kararının hemen ardından açıklama yapan Fransa İslam Konseyi de (CFCM), Fransa'da yaşayan Müslümanlara Ramazan boyunca uyulması gereken sağlık kurallarını hatırlattı. CFCM Başkanı Mohammed Moussaoui, aile ya da komşularla bir araya gelerek iftar açılmasını kesinlikle önermediklerini söyledi. Moussaoui, Müslüman toplumun kurallara uyma konusunda bir sıkıntı yaşamadığını, virüsün yayılmaması için gönüllü bir şekilde evlerinde kalmaya hazır olduklarını belirtti.
Türk mahallesinde Ramazan yoğunluğu
Ancak bir ayı aşkın süredir boş kalan sokaklar, havaların ısınması ve üstüne bir de Ramazan ayının başlamasıyla hareketlendi. Türk mahallesine açılan Republique (Cumhuriyet) Meydanı'ndan Türkler'in yoğun olduğu, Türk market ve lokantalarının bulunduğu Strasbourg Saint Denis mahallesine kadar uzanan bölge, neredeyse sıradan bir gün denilecek kadar kalabalıktı. Üstelik insanlar birbirlerine çok yakındı ve henüz eczanelerde maske satımı sağlanamadığı için yarıdan fazlası da maskesizdi.
Türk mahallesi olarak bilinen 11'inci Paris'te sokağa çıkma yasağına rağmen arife gününde yoğun bir kalabalık ve gıda alışverişi telaşı yaşandı. Mahallede bir Türk marketini işleten Mehmet Ali Kodat, genelde haraketliliğin devam ettiğini ancak Ramazan nedeniyle son 3 günde gözle görülür bir kalabalık hissettiklerini söyledi.
Kodat, "Ramazan nedeniyle yoğunluk arttı. Son birkaç günde herkes iftar için alışveriş yapmaya başladı. Kalabalık o yüzden arttı. Bu kadar artması sağlık açısından bizi de endişelendiriyor, korkuyoruz bulaşır diye. Ama yapacak bir şey yok. İnsanlara bu zor günlerde gıda verilmesi lazım, işçi maaşları var, vergiler var" dedi.
Fransa'dan 700 Türk, Ramazan için Türkiye'ye taşındı
Öte yandan Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği ve konsoloslukların, Türk Hava Yolları ile düzenlediği ortak bir organizasyonla, Fransa'da geçici görevle bulunan Türk vatandaşlarının, Ramazan ayını evlerinde geçirebilmesi için Türkiye'ye dönmeleri sağlandı. Paris Büyükelçiliği, dün Paris, Lyon ve Strasbourg kentlerinden İstanbul'a düzenlenen 5 ayrı seferde 700 kadar Türk vatandaşını evlerine gönderdiklerini duyurdu. Büyükelçi İsmail Hakkı Musa, bu uçuşlardan, ülkelerine gelmek isteyen Fransız vatandaşlarını da yararlandırdıklarını açıkladı.