Erişilebilirlik

"Finlandiya'nın NATO Üyeliği Artık Türkiye'nin Elinde"


Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto

Finlandiya Parlamentosunun 28 Şubat'ta NATO'nun kurucu anlaşmalarını onaylamayı kabul etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto açıklama yaptı ve ülkesinin ittifaka katılmasının kaderinin "Türkiye'nin elinde" olduğunu söyledi.

Finlandiya ve komşusu İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline tepki olarak geçen Mayıs ayında NATO’ya katılım başvurusu yapmıştı. Ancak NATO’da yer alan Türkiye, İskandinav ülkelerini Kürt terör gruplarına yataklık etmekle suçlayarak üyeliklerine karşı çıkıyordu.

Finlandiya Parlamentosu’nun Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Jussi Halla-aho, bugün yaptığı açıklamada, parlamentonun NATO üyeliği için gerekli mevzuatı 28 Şubat'ta onaylama kararı aldığını söyledi.

Münih Güvenlik Konferansı için Almanya’da bulunan Cumhurbaşkanı Niinisto, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu bizim irademizin bir ifadesidir. Türkiye'nin bizim irademize yönelik tutumu sadece ve sadece Türkiye'nin elindedir" dedi.

Niinisto, Türkiye'nin İsveç'in teklifini değil de Finlandiya'nın teklifini onaylamaya karar vermesi halinde, üyelik sürecine İsveç olmadan devam edeceklerini söyledi.

Niinisto, "Başvurumuzu geri çekmek istemiyoruz ve çekemeyiz de" dedi.

Finlandiya, Türkiye ve Macaristan başvurusunu onaylayana kadar NATO’ya üye olamıyor.

Komisyon Başkanı Halla-aho bugün, parlamentonun seçimler için tatile girmesinden sadece iki hafta önce, gazetecilere verdiği demeçte, "Amaç NATO'ya katılmak için gerekli ulusal yasama sürecinin bu seçim döneminde tamamlanması" dedi.

Dış İlişkiler Komisyonu raporunda, NATO üyesi olan Finlandiya'da nükleer silahların kullanımı ve depolanmasının yasak olmaya devam edeceği vurgulandı.

Finlandiya'da NATO'nun kurucu anlaşmalarını onaylayan yasanın, parlamento üyelerinin çoğunun ittifaka katılmaktan yana olduğu ve ülkeyi İsveç'in önünde üyeliğe bir adım daha yaklaştırdığı göz önüne alındığında, 28 Şubat’ta kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ocak ayında Finlandiya'nın başvurusunu onaylamaya açık olduğunu söylese de Türkiye, İsveç'in teklifini desteklemediğini açıklamıştı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, geçen Salı günü yaptığı açıklamada, teklifler "mümkün olan en kısa sürede" onaylandığı sürece, İskandinav ülkelerinin birlikte katılıp katılmamasının önemli olmadığını kaydetmişti.

İsveç ve Finlandiya geçen Mayıs ayında üyelik başvurusunda bulunduklarında iki ülkenin liderleri, eş zamanlı olarak katılmak istediklerinde ısrar etse de Finlandiya'nın önce katılması ihtimalini göz ardı edemeyeceklerini söylemişlerdi.

XS
SM
MD
LG