Erişilebilirlik

Fidan: "Yeni ABD yönetimiyle milli çıkarlarımız doğrultusunda yapıcı bir diyalog kurmayı hedefliyoruz”


Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelere katıldı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelere katıldı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD’de başkan seçilen Donald Trump’ın Ocak ayında göreve gelecek yönetimini işaret ederek, “Yeni ABD yönetimiyle milli çıkarlarımız doğrultusunda yapıcı bir diyalog kurmayı hedefliyoruz” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi üzerindeki görüşmeler başladı.

Fidan’ın komisyona gelişinde tokalaştığı CHP’li vekiller Rahmi Aşkın Türeli ile Veli Ağbaba, “Gençlerimiz eğitim amaçlı vize alamıyor. AB ülkelerinin kapılarında vize bekliyorlar” dedi. Fidan’ın “Bunları konuşuruz” diyerek sakin tavrını korumasıyla komisyon görüşmesi protestosuz başladı.

Fidan, bütçe sunumu konuşmasında, Suriye ve İsrail’in yanı sıra terörle mücadele ve ABD ile ilişkileri ele aldı.
Fidan, bütçe sunumu konuşmasında, Suriye ve İsrail’in yanı sıra terörle mücadele ve ABD ile ilişkileri ele aldı.

Hakan Fidan, bütçe sunumu konuşmasında, Suriye ve İsrail’in yanısıra terörle mücadele ve ABD ile ilişkileri ele aldı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik yürüttüğü savaşı bütün bölgeye yaymaya çalıştığını kaydeden Fidan, bunun Suriye sahasında durdurulmuş kan dökme ortamını tehdit ettiğini belirterek, Türkiye olarak Suriye politikasında terörle mücadele yaklaşımından vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Fidan, “Suriye’ye yönelik politikamızın ana unsurları, terör unsurlarının temizlenmesi, ülkenin birlik ve toprak bütünlüğünün korunması, siyasi süreçte ilerleme sağlanması, ayrıca Suriyeliler'in güvenli ve gönüllü bir şekilde ülkelerine dönmesinden oluşmaktadır. Terör örgütü PKK/YPG/SDG’nin hiçbir meşruiyeti olmayan ‘sözde yerel seçim’ tertipleme gayretlerini kararlı duruşumuz sayesinde akim bıraktık. Bu tür girişimlere önümüzdeki dönemde de izin vermeyecek, bölücü terör örgütüne karşı mücadelemizi tavizsiz devam ettireceğiz. Nitekim, 23 Ekim’de TUSAŞ’a gerçekleştirilen hain saldırının ardından Suriye’nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik hava harekatımız bu kararlılığımızın göstergesidir” dedi.

"ABD ile Suriye konusunda başlattığımız istişareleri sürdürmekteyiz"

Astana Platformu kapsamında Suriye’de sükuneti korumak amacıyla Rusya ve İran’la çalışmaya devam edeceklerini belirten Fidan, “Bir yandan da ABD ile Suriye konusunda başlattığımız istişareleri sürdürmekteyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın stratejik bir yaklaşımla önerdiği diyaloğun, rejim tarafından Suriye halkının yararını önceleyecek bir yaklaşımla değerlendirilmesi temel beklentimizdir” diye konuştu.

Fidan, ayrıca Joe Biden yönetimi işaret ederek, “ABD yönetimiyle yıl boyunca temaslarımızda PKK/YPG/SDG ile işbirliği FETÖ’ye yönelik tutum ve tek taraflı yaptırımların ilişkilerimize zarar verdiğini her fırsatta vurguladık. Ekonomi, ticaret, enerji, iklim, savunma, terörle mücadele, bölgesel konuları kapsayan Stratejik Mekanizma çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz istişarelerle diyaloğumuzu güçlendirdik. F-16 tedarik talebimizi sözleşme ile sonuçlandırdık” ifadesini kullandı.

Fidan, ABD ile ilişkiler konusunda ayrıca “Yeni ABD yönetimiyle milli çıkarlarımız doğrultusunda yapıcı bir diyalog kurmayı hedefliyoruz” dedi.

Türkiye’nin 2025 yılı dış politikasında “İsrail’in Filistin halkına yönelik sürdürdüğü işgalci ve yok etmeye yönelik savaşını durdurma” hedefinde olacağını söyleyen Fidan, “Filistin’in uluslararası alanda eşit statüde yerini almasına yönelik gayretlerimizi kesintisiz sürdüreceğiz” mesajını verdi.

Fidan, “2025 yılında Ortadoğu, Rusya-Ukrayna ve Afrika’da istikrar ve barışın tesisine destek vermeye devam edeceğiz. Asya bölgesi, büyük güçlerin rekabetine sahne olmaya devam edecektir. Yeni ABD yönetiminin izleyeceği hareket tarzı da birçok konuya tesir edecektir. Tüm bu hususları ve olası etkilerini önceden analiz ederek ön alıcı adımlarımızı şimdiden hazırlamaktayız” diye konuştu.

Bakan Fidan, sunumunda Türkiye’nin NATO üyeliğine de vurgu yaparak, şunları ifade etti:

“NATO’nun karşı karşıya bulunduğu karmaşık güvenlik sınamaları, kabiliyet, kapasite ve müttefiklik ruhu itibariyle Türkiye’nin İttifak içerisinde önemini bir kez daha göstermiştir. Yoğun girişimlerimiz sonucunda temmuz ayında Washington’da düzenlenen NATO Zirvesinde terörizmle mücadele NATO’nun rolünün güçlendirmesi, müttefiklerimiz arasında savunma sanayi ticaretinin kısıtlamaların kaldırılmasında mutabık kalınmıştır. 2025’te NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısına ve 2026 yılında NATO Zirvesine ev sahipliği yapacağız."

Dışişleri Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi 39 milyar TL

Ayrıca Fidan’ın verdiği bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığı, 2023 yılında öngörülen 17,8 milyar lira bütçe ödeneğinden 17,3 milyar lira harcama yaptı. Fidan, 2023 yılında yüzde 97 olarak bütçe gerçekleşmesi oranıyla ekonomik koşullar nedeniyle uygulanan tasarruf tedbirlerine uydukları mesajını verdi.

Dışişleri Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi ise 39 milyar 35 milyon 706 bin lira olarak öngörüldü. Ayrıca Avrupa Birliği (AB) Başkanlığı için 6 milyar 797 milyon 254 bin lira ile Türk Akreditasyon Kurumu için 394 milyon lira ödenek TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun onayına sunuldu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

XS
SM
MD
LG