Erişilebilirlik

Dışişleri Bakanı Fidan Bağdat’ta “Irak'tan PKK’yı resmen terör örgütü olarak tanımalarını bekliyoruz”


Dışişleri Bakanı Fidan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’le görüştü.  
Dışişleri Bakanı Fidan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’le görüştü.  

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın üç gün sürecek Bağdat ve Erbil ziyareti başladı. Bakan Fidan ziyaretinin ilk gününde Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’le görüştü.

Görüşmede PKK ile mücadele, Irak’ın yaşadığı su krizinin aşılması ile Batılı ülkelerde yükselen islamofobiye karşı işbirliği, iki ülke arasındaki ticaretin arttırılması ve vize kolaylığı konuları öne çıktı.

Toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak’a yapmayı planladığı ziyaretin de altyapısı oluşturulmaya çalışıldı.

İkili ve heyetler arasında yapılan görüşmelerden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Hakan Fidan, Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasi egemenliğinin korunmasının Türkiye’nin dış politika öncelikleri arasında yer aldığını söyledi.

Fidan: “Ortak düşmanımız olan PKK terör örgütünün ikili ilişkilerimizi zehirlemesine izin vermemeliyiz”

İki dışişleri bakanının da soru almadığı basın toplantısında Fidan’ın en uzun süre üzerinde durduğu konu terörle mücadele oldu.

Dışişleri Bakanı, “Ortak düşmanımız olan PKK terör örgütünün ikili ilişkilerimizi zehirlemesine izin vermemeliyiz. PKK’nın Irak’ın egemenliğine meydan okunmasına kayıtsız kalamayız. PKK terör örgütü Sincar’ı, Mahmur’u Süleymaniye’yi işgal etmiş durumdadır. Suriye ve Irak arasında sınırları yok sayarak kurduğu terör koridoru ile bu iki bölgeyi birleştirme arayışındadır. Emperyal güçlerin maşası haline gelmiş olan PKK terör örgütüne karşı Iraklı kardeşlerimizin mücadelesini destekliyoruz. Kendilerinden PKK’yı resmen terör örgütü olarak tanımalarını bekliyoruz. İsmi ne olursa olsun ister PKK ister DEAŞ olsun insanlık suçu işleyen terör örgütüne karşı Irak’la birlikte çalışmaya hazırız” dedi.

Fidan’dan önce konuşan Fuad Hüseyin ise görüşmede askeri ve güvenlik konularının ele alındığını söyledi. Irak anayasasının herhangi bir terör örgütü ile ilişki kurmaya kapalı olduğunu belirten Irak Dışişleri Bakanı PKK’yla ilgili herhangi bir ifade kullanmadı.

“Dicle ve Fırat suyundan adil pay almak istiyoruz”

Görüşmede Irak tarafının en fazla önem verdiği konunun ise ülkede yaşanan su kıtlığına çözüm arayışı olduğu anlaşılıyor.

Irak Dışişleri Bakanı, “Su dosyasına da değindik. İki ülke iklim değişikliği yaşamaktadır. Dicle ve Fırat Türkiye’den geçiyor ve ülkemize geliyor. Adil bir şekilde su payımızı almak istiyoruz bu konuya da değindik. Sayın arkadaşım kardeşim Dışişleri Bakanı’na teşekkür ederim. Müşterek bir konsey oluşturulmasını gündeme getirdi. İklim değişiklikleri, su kıtlığı hem ekonomik ve ticari ilişkiler için hem de insanlar için hayati önemdedir. Bu konseyin süreklilik içermesi ve ortak çalışmamız çok önemlidir” dedi.

“Bölgemiz son yılların en kurak döneminden geçmekte, Irak’ın su sıkıntısını yakından takip etmekteyiz”

Dışişleri Bakan Hakan Fidan ise bu konudaki çözümün bilimsel ve akılcı temelde kesintisiz diyalogdan geçtiğini belirtti.

Fidan, “Irak’ın yaşadığı su sıkıntısını yakından takip etmekteyiz. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bu konuya insani bakımdan yaklaştığımızın bilinmesini sterim. Bölgemiz son yılların en kurak döneminden geçmekte. Su konusunda kesintisiz işleyen diyalog mekanizmasının kurulmasına önem vermekteyiz. Bu konudaki çalışmalarımızı sistemli hale getirmek konusunda fikir birliğine vardık” diye konuştu.

“Irak Başbakanı’nın ‘kalkınma yolu’ projesini destekliyoruz, bölge ülkeleri de destek vermeli

Her iki dışişleri bakanı iki ülke arasında ticari ilişkilerinin geliştiğini ancak daha gidilecek yol olduğunu belirtirken Hakan Fidan, Irak’ın “kalkınma yolu” projesine tüm bölge ülkelerini destek verme çağrısında bulundu:

“An itibariyle ticaret hacmimiz 25 milyar dolara yaklaşmaktadır ama bu gerçek potansiyelimizin çok gerisinde bir rakamdır. Atmamız gereken birtakım adımlar var, onları Sayın Bakan’la müzakere ettik atılması gereken adımlar var o konuda da birlikte çalışacağız. Irak Başbakanı Sayın Sudani tarafından öncelik verilen kalkınma yolu projesini de destekliyoruz. Bu stratejik hamlenin Irak’ı bölgenin stratejik ulaşım üssü haline dönüştüreceğini düşünüyoruz. Tüm bölge ülkelerini bu projeye destek vermeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Irak’ta 850 Türk firması, Türkiye’de 700 bin Iraklı bulunmaktadır”

Fuad Hüseyin ise Irak ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilere daha geniş bir çerçeve çizdi.

Irak Dışişleri Bakanı, “Ticari ilişkilerimiz iki ülke arasında çok gelişti. Irak’ta 850 Türk firması bulunmaktadır. Ağırlıklı olarak imar ve inşaat alanlarında çalışmaktadırlar.

Vize meselelerine değindik. 700 bini aşkın Irak vatandaşının Türkiye’de olduğunu biliyoruz. Onların sorunlarının giderilmesi için görüşlerimiz açıkladık. Türk işadamları ve işçilerinin vize kolaylığını konusunu da ele aldık” diye konuştuk.

Dışişleri bakanları Avrupa’da yükselen İslamofobi’ye karşı birlikte hareket konusunda da görüş birliğine vardı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan yarın Irak Kürt Bölgesi’ne geçecek. Fidan’ın iki gün sürecek ziyaretinde IKDP Başkanı Mesud Barzani, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani, IKBY Başkan Yardımcısı Kubat Talabani ve IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ile biraraya gelmesi bekleniyor.

Forum

XS
SM
MD
LG