Erişilebilirlik

FDA’den 50 Yaş Üstüne İkinci Takviye Doza Onay


ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) bugün ülkede en çok kullanılan iki aşı olan Pfizer/BioNTech ve Moderna aşılarının ikinci takviye dozunun 50 yaş ve üstündekilere yapılmasına onay verdi. Corona virüsüne karşı bağışıklığın zaman içinde azalmasının ve Omicron varyantının oluşturduğu riskin kararda etkili olduğu belirtildi.

İkinci takviye aşı, Pfizer/BioNTech ve Moderna aşılarını olanlar için dördüncü doz anlamına geliyor. İkinci takviye dozun bir önceki dozdan en az dört ay sonra yapılmış olması gerekiyor. Takviye dozların ağır hastalık ve hastaneye kaldırılma oranlarını azaltması umuluyor.

FDA ayrıca Pfizer/BioNTech’in ikinci takviye dozunu bağışıklık sistemi zayıf 12 yaş ve üzerindeki kişilerin; Moderna’nın ikinci takviye dozunu ise bağışıklığı zayıf 18 yaş ve üstündeki kişilerin olmasına onay verdi.

FDA’in onayı, Omicron’un BA.2 adlı bulaşıcılığı yüksek yeni varyantının diğer ülkelerde COVID-19 vakalarının artmasına neden olmasının ardından geldi.

ABD’de COVID-19 vakaları Ocak ayındaki ani artışın ardından önemli ölçüde azalmış durumda. Ancak Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre geçen hafta eğride hafif bir yükselme tespit edilmişti.

FDA yetkilisi Peter Marks, ‘‘Yeni verilere göre Pfizer-BioNTech ya da Moderna’nın COVID-19 aşılarının ikinci takviye dozu yüksek riskli bireylerin korunma düzeyini arttırabilir’’ dedi.

FDA, İsrail’de süren daha küçük bir çalışmanın verilerinin bu kararın almasına yardımcı olduğunu bildirdi. Buna ek olarak İsrail’de ikinci takviye dozu olan 700 binden fazla kişinin güvenlik verileri ikinci takviye dozun yeni bir kaygıya neden olmadığını ortaya koydu.

İkinci takviye doz için doğru zaman mı?

Bilimadamları ve yetkililer aylardır yeni bir takviye dozun ne zaman uygulanması gerektiği konusunda tartışıyordu.

Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu, Uluslararası Aşı Erişim Merkezi Başkanı Dr. William Moss ise dördüncü doz için doğru zamanın bu olup olmadığının henüz net olmadığını söyledi.

Sonbaharın sonu ya da kışın başında vakalarda bir artış olması durumunda ek bir dozun gerekebileceğini belirten Moss, şu anda verilen dördüncü dozun oluşturacağı antikorun birkaç ay içinde etkisini kaybedebileceğini söyledi.

Gençlerin ikinci takviye doza ihtiyacı var mı?

Öte yandan genç, sağlıklı kişilerin ikinci takviye doza; yani toplamda dördüncü doz aşıya ihtiyacı olup olmadığı da henüz netlik kazanmadı. FDA tarafından başvurulan İsrailli sağlık çalışanlarının verileri ikinci takviye dozun gençlere yapılması durumunda koruma oranında çok az fark sağladığını gösteriyor.

Biden yönetimi yetkilileri, ABD'nin şu anda yaşlıların bir tur daha aşı olmasını karşılayacak yeterli dozda aşıya sahip olduğunu belirtti.

Ancak Kongre, yeni COVID-19 fonlarını kabul etmezse yönetimin gelecekte yeni aşıları satın alması mümkün olmayacak.

ABD’de 65 yaşın üstündeki tam aşılıların üçte ikisi, 50 ve 64 yaş arasındakilerin ise yarısından fazlası şu ana kadar ilk takviye dozlarını olmuş durumda.

XS
SM
MD
LG