Erişilebilirlik

Eylül'de Süper Ay’a kısmi bir ay tutulması eşlik edecek


Süper Ay ve tutulma yaşanacak.
Süper Ay ve tutulma yaşanacak.

Eylül ayında Salı ve Çarşamba günleri oluşacak Süper Ay’a ay tutulması eşlik edecek. Süper Ay bu yıl için kalan son üç süper aydan biri. Süper Ay ay tutulması ikilisi nerelerden gözlenebilecek?

Parçalı ay tutulması ve Süper Ay Eylül’de birlikte yaşanacak. Bu gökyüzü olayı Salı gecesi Kuzey Amerika ve Güney Amerika'da, Çarşamba sabahı ise Afrika ve Avrupa'da açık gökyüzünde görülebilecek.

Parçalı ay tutulması, Dünya'nın Güneş ve Ay'ın arasından geçerek Ay'ın bir parçasını karartan ve ondan bir ısırık almış gibi görünen bir gölge oluşturmasıyla gerçekleşiyor.

Ay Dünya'ya normalden daha yakın olacağı için gökyüzünde biraz daha büyük görünecek. Süper Ay bu yıl için kalan üç süper aydan biri.

Son olarak Süper Mavi Ay İstanbul'dan da gözlenebilmişti.
Son olarak Süper Mavi Ay İstanbul'dan da gözlenebilmişti.

Oneonta'daki New York Eyalet Üniversitesi'nden gökbilimci Valerie Rapson, “Güneş ışığının bir kısmı engelleniyor, bu yüzden ay biraz daha sönük olacak” dedi.

NASA'ya göre Dünya, Ay ve Güneş sıraya girerek yılda dört ila yedi kez güneş ya da ay tutulması meydana getiriyor. Bu ay tutulması, Mart ayındaki hafif bir kararmadan sonra yılın ikinci ve son ay tutulması.

Nisan ayında tam güneş tutulması Kuzey Amerika'da belirli şehirleri karanlığa gömmüştü. Uzmanlar ay tutulmasını izlemek için özel bir göz korumasına gerek olmadığını söylüyor. İzleyiciler Ay'a çıplak gözle bakabilir ya da daha yakından bakmak için dürbün ve teleskopları tercih edebilirler.

Rusya'nın St. Petersburg şehrinde Süper Ay görüntüsü.
Rusya'nın St. Petersburg şehrinde Süper Ay görüntüsü.

Denver Doğa ve Bilim Müzesi küratörü KaChun Yu, ayın zaman içindeki hafif küçülmesini fark etmek için birkaç saat dışarıda kalınması ya da akşam boyunca birden fazla kez bakılması gerektiğini söyledi. Yu, “Bir dakikadan diğerine pek bir fark görmeyebilirsiniz” dedi.

Uzmanlara göre daha çarpıcı bir ay manzarası için gökyüzü gözlemcileri takvimlerini 13 Mart'a ayarlayabilir. Ay, Dünya'nın gölgesi tarafından tamamen tutulacak ve Dünya'nın atmosferinden süzülen başıboş güneş ışığı parçaları tarafından kırmızıya boyanacak.

Forum

STÜDYO VOA

Blinken barış görüşmeleri için Kahire’ye gidiyor – 17 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG