Erişilebilirlik

Euro 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası öncesinde Almanya‘da terör endişesi


Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Mart ayında Euro 2024'e 100 gün kala geri sayım etkinliğine katılmıştı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Mart ayında Euro 2024'e 100 gün kala geri sayım etkinliğine katılmıştı.

Euro 2024 için geri sayım devam ediyor. Türkiye’nin de katılacağı turnuvanın başlamasına beş haftadan az bir süre kala, futbol severlerin heyecanı artarken, Alman güvenlik birimlerinin terör eylemleri olabileceği konusundaki endişeleri de artıyor.

Mart ayında Moskova‘da 137 kişinin öldüğü terör saldırısını üstlenen terör örgütü IŞİD'in Horasan kolunun Avrupa Futbol Şampiyonası sırasında Berlin, Münih ve Dortmund şehirlerinde saldırı düzenlenmesi çağrısı bu konudaki kaygıların çoğalmasına neden oldu.

Örgütün "Horasan’ın sesi" adlı propaganda dergisinde, boş bir futbol stadyumu önünde kamuflaj üniformalı ve makineli tüfekli bir kişinin fotoğrafı yer alırken, Berlin, Dortmund ve Münih şehirlerinin isimleri sıralandığı ve altında "O zaman son golü at" başlığı ile 3 kentin hedef gösterildiği belirlendi.

Benzer terör tehditleri, geçtiğimiz ay Şampiyonlar Ligi çeyrek finallerinden önce de IŞİD’in propaganda kanalları aracılığıyla yayılmış, İngiltere'den Emirates, Fransa'dan Parc de Prince ve İspanya'dan Metropolitan Arena ile Santiago Bernabeu stadyumlarının paylaşıldığı görselde "Hepsini öldür" ifadeleri kullanılmıştı.

Alman basınında konuyla ilgili çıkan haberlere göre, Alman güvenlik makamları takibe aldıkları radikal İslamcı çevrelerde "bir hareketlilik olduğunu" tespit etmiş durumdalar. Bu durum turnuva boyunca terör saldırısı gerçekleştirme olasılığının artığının bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

Geçtiğimiz aylarda Almanya'daki IŞİD yandaşlarına yönelik çok sayıda baskın düzenlenmiş, Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, IŞİD-Horasan örgütünün Almanya için de büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etmişti.

Faeser, Moskova saldırısı sonrasında, tehditlere karşı hazırlıkları yükselttiklerini belirtmiş ve "Turnuva sırasında, potansiyel şiddet aktörlerinin girişini önlemek için Almanya'nın sınırlarında geçici sınır kontrolleri yapacağız" ifadesini kullanmıştı.

Almanya'nın Çekya, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, İsviçre, Fransa, Avusturya, Polonya ve Danimarka ile sınırı bulunuyor.

Almanya 2006 Dünya Kupası’na holiganların girişini engellemek için de Schengen Anlaşması’nı geçici bir süre kaldırarak, sınır kontrolü uygulamasını devreye sokma kararı almıştı.

Ayrıca Alman güvenlik makamlarının, Euro 2024 finallerinde Ukrayna milli futbol takımını korumak için diğer 23 katılımcı takımdan çok daha kapsamlı önlemler alacağı da öğrenildi.

Radikal İslamcı örgütlere katılanların yüzde 25’i kadın

Öte yandan Alman hükümeti tarafından kısa bir süre önce yapılan bir açıklamaya göre, 2011 yılından itibaren Suriye ve Irak'a giderek IŞİD gibi radikal İslamcı örgütlere katılanların sayısı bin 150'yi buldu.

Hükümetin tespitlerine göre, radikal İslamcı örgütlere katılanlardan yüzde 25'inin kadın olduğu, ayrıca söz konusu toplam bin 150 kişiden 650'si Alman vatandaşı olduğu, 273'ünün çifte vatandaşlığı bulunduğu saptandı.

Suriye ve Irak'a gidenlerden 153'ün Almanya’da yerleşik Türk vatandaşı, 35’nin ise hem Alman hem de Türk vatandaşı olduğu duyuruldu.

Suriye ve Irak'taki bir radikal İslamcı örgüte katılıp, Almanya‘ya geri dönenlerin sayısı ise 2023 sonu itibarı ile 312 olarak belirlendi.

İstihbarat ve güvenlik birimlerinin verilerine göre 2019'dan sonra Suriye ve Irak'a gidişler büyük oranda azaldı.

Forum

STÜDYO VOA

Trump hüküm giyen ilk ABD Başkanı - 31 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG