Erişilebilirlik

Eski Başkan Trump’ın danışmanı Steve Bannon’a hapis cezasını çekmek üzere teslim olma emri


Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın üst düzey danışmanlarından Steve Bannon'a hapis cezasını çekmek üzere 1 Temmuz’a kadar teslim olma emri verildi.
Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın üst düzey danışmanlarından Steve Bannon'a hapis cezasını çekmek üzere 1 Temmuz’a kadar teslim olma emri verildi.

Federal yargıç Carl Nichols, Donald Trump'ın eski üst düzey danışmanlarından Steve Bannon'un Kongre'ye itaatsizlikten aldığı dört aylık hapis cezasını çekmek üzere 1 Temmuz'a kadar teslim olması gerektiğine karar verdi.

Steve Bannon, Trump yanlılarının Kongre binasına girdiği 6 Ocak 2021 saldırısını soruşturan Temsilciler Meclisi komisyonunun ifade çağrısına uymamış; Kongre’ye itaatsizlik gerekçesiyle iki yıl önce suçlu bulunarak dört ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Federal yargıcın aldığı karar, Steve Bannon'un, eski Başkan Trump'ın 5 Kasım seçimlerinde Demokrat Başkan Joe Biden ile karşılaşacağı başkanlık kampanyasının kritik bir döneminde muhtemelen cezaevinde olacağı anlamına geliyor.

Geçen ay federal temyiz mahkemesi, Bannon'un 6 Ocak saldırısına ilişkin Kongre komisyonu celbini geri çevirdiği gerekçesiyle verilen mahkumiyet kararının bozulması talebini reddetmişti.

Bannon: “Anayasa Mahkemesi’nden müdahale etmesini isteyeceğim”

Steve Bannon, adliye binası dışında gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD Anayasa Mahkemesi'nden müdahale etmesini isteyeceğini söyledi ve kovuşturmasının siyasi amaçlı olduğunu iddia etti.

Bannon 2022 yılında, Demokratlar’ın liderliğindeki Temsilciler Meclisi komisyonu ile belge paylaşmayı ve komisyona ifade vermeyi reddettiği için Kongre'ye itaatsizlik suçundan iki kez hüküm giymişti.

Bannon, Trump'ın başkanlık döneminden Temsilciler Meclisi komisyonu ile işbirliği yapmayı reddettiği için hapse giren ikinci üst düzey yetkili olacak.

Trump döneminin ticaret danışmanı olan Peter Navarro şu anda dört aylık hapis cezasını çekmek üzere cezaevinde bulunuyor.

Federal yargıç: “Bannon'un serbest olması için bir gerekçe kalmadı”

Steve Bannon'a temyiz başvurusu değerlendirilirken cezaevine girmeme izni verilmişti.

Başkent Washington Bölgesi Temyiz Mahkemesi heyetinin Bannon'un itirazını reddetmesinin ardından savcılar bu ertelemeyi sona erdirmek için harekete geçti.

Avukatları Yargıç Nichols'a Bannon'u serbest bırakması çağrısında bulunarak Bannon'un ABD Anayasa Mahkemesine başvurabileceğini savundu.

Yargıç Carl Nichols ise, temyiz mahkemesinin verdiği kararın ardından Bannon'un serbest olması için bir gerekçe kalmadığını belirterek, “Temyiz başvurusunun mahkumiyeti bozabilecek önemli hukuk sorunları ortaya çıkardığı sonucuna varamıyorum” dedi.

Bannon, Joe Biden'ın 2020 başkanlık seçimlerindeki zaferinin resmi olarak tescillenmesini engellemeye çalışan Trump danışmanlarından biriydi. Steve Bannon, o dönemde artık Beyaz Saray’da görev yapmıyordu.

Kongre komisyonu Bannon'un, bir grup Trump destekçisinin Biden’ın seçim zaferinin tescillenmesini engellemek amacıyla Kongre Binası'na girdiği 6 Ocak 2021 olaylarına ilişkin bilgi sahibi olabileceğini belirtmiş ve bu sebeple Bannon’ı ifadeye çağırmıştı.

Forum

STÜDYO VOA

Bozkurt işareti krizi devam ediyor – 5 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG