Erişilebilirlik

Eski ABD Başkanı Trump’ın yargılanacağı davada “koruma emri” tartışması


2020 seçimi sonuçlarının değiştirilmesine yönelik komplo davasında geçen hafta yargıç karşısına çıkan eski ABD Başkanı Donald Trump federal mahkeme salonunda avukatları Todd Blanche ve John Lauro ile birlikte, 3 Ağustos 2023.
2020 seçimi sonuçlarının değiştirilmesine yönelik komplo davasında geçen hafta yargıç karşısına çıkan eski ABD Başkanı Donald Trump federal mahkeme salonunda avukatları Todd Blanche ve John Lauro ile birlikte, 3 Ağustos 2023.

2020 seçimi sonuçlarına müdahale iddiasıyla açılan davada eski Başkan Donald Trump’ın avukatları savcının koruma emri talebine karşı çıktı. Savcılıksa sosyal medya paylaşımlarını gerekçe göstererek kapsamlı koruma emri talebinde ısrar etti.

Donald Trump’ın avukatları, özel yetkili savcı Jack Smith’in talep ettiği koruma emrinin kapsamının fazla geniş olduğunu ve böyle bir emrin Trump’ın Anayasa’nın Birinci Ek Maddesi kapsamındaki ifade özgürlüğü hakkını sınırlandıracağını savundu.

Avukatlar yargıcın, davada savcılığın sunduğu tüm deliller yerine yalnızca büyük jüri belgeleri gibi hassas olduğu değerlendirilen materyallerin kamuoyuyla paylaşılmasını engelleyecek daha kısıtlı bir koruma emri çıkarmasını talep etti.

Özel yetkili savcı Jack Smith’in ekibi ise Trump’ın avukatlarının yanıtından birkaç saat sonra mahkemeye gönderdikleri dilekçede Trump’ın “hükümetin delillerini mahkeme salonunda değil medyada yargılanmak için kullanmak istediğini” ve bu nedenle koruma emrine karşı çıktığını kaydetti.

Yargıç Tanya Chutkan iki tarafın tekliflerini değerlendirmek üzere duruşma düzenleyeceğini belirtti. Donald Trump bu duruşmaya katılmak zorunda değil.

Koruma emri nedir?

Önemli davalarda koruma emri, hükümetin dava dosyasına girmek üzere sunduğu delillerin ne kadarının kamuoyuyla paylaşılabileceğine ilişkin bir çerçeve çiziyor.

2020 seçimi sonuçlarının değiştirilmesine yönelik komplo davasında savcıların istediği koruma emri, Trump ve avukatlarının hükümetin sağladığı delillerin avukatlar, olası tanıklar, tanıkların avukatları ve mahkemenin onay verdiği isimler haricindeki kişilerle paylaşmasını engellemeyi amaçlıyor.

Koruma emri büyük jüri tanık ifadeleri ve gizli arama emirleriyle elde edilen materyaller gibi davayla ilgili hassas bilgi ve belgeler konusunda daha sıkı kısıtlamalar getiriyor.

Eski Başkan Donald Trump aleyhinde açılan gizli belge davasında da Yargıç Bruce Reinhart, Haziran ayında benzer bir koruma emri çıkarmıştı.

Bu koruma emri, Trump ve avukat ekibinin savcıların ilettiği delillerin önceden onay olmadan kamuoyuyla paylaşmasını yasaklamıştı.

Savcı neden koruma emri istedi?

Savcılar geçen hafta Trump’ın kendi sosyal medya platformu Truth Social’dan paylaştığı “Siz benim peşimden geliyorsanız ben de sizin peşinizden geliyorum” mesajını gerekçe göstererek koruma emri talep etmişti.

Jack Smith’in ekibi Trump’ın sosyal medya eğilimleri göz önünde bulundurulduğunda koruma emrinin önemli olduğu görüşünde.

Savcılar Donald Trump’ın hassas davaya ilişkin bilgileri internet ortamında paylaşabileceği ve bu durumun tanıklar üzerinde olumsuz etkisi olabileceğine ilişkin endişelerini dile getirmişti.

Avukatları ise Trump’ın sosyal medya paylaşımlarını gerekçe göstererek, gizli büyük jüri bilgilerini paylaşabileceği tehlikesinin bulunduğunun iddia edilmesine karşı çıktı.

Trump’ın avukatları eski ABD başkanının paylaşımının davayla bir ilgisi olmadığını ve “genel siyasi bir ifade” olduğunu savundu. Trump’ın bir sözcüsü de sözkonusu paylaşımın “özel çıkar grupları ve bağışçılarla” ilgili olduğunu iddia etti.

Davayı Trump’ın ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırı olarak nitelendiren Trump’ın avukatları davayla ilgili hassas bilgilerin korunması ihtiyacının belgelere ilişkin kapsamlı bir yasak getirilmesini gerektirmediğini ileri sürüyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG