Erişilebilirlik

CANLI BLOG- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Washington Ziyareti

Beyaz Saray’daki Trump-Erdoğan görüşmesinden Rus hava savunma sistemi S-400 krizi konusunda şimdilik çözüm çıkmadı. Trump “S-400 alımı bizim için çok ciddi zorluk yaratıyor” mesajını verdi. Beyaz Saray "Diğer alanlarda ilerleme için S-400’e ilişkin konuların çözülmesi hayati önem taşıyor” dedi

Beyaz Saray'da Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmesi başladı

Trump: "Suriye'de ateşkes çok iyi işliyor. Kürtler memnun görünüyor. ABD Suriye'de sadece petrolü güven altına almak için asker bıraktı. Erdoğan'la çok iyi arkadaşız"

Temsilciler Meclisi Çoğunluk Lideri: “Erdoğan’ın ziyareti utanç verici”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Beyaz Saray’a varmasından kısa bir süre önce yazılı bir açıklama yapan Temsilciler Meclisi Çoğunluk lideri Steney H. Hoyer, ziyareti “utanç verici” olarak niteledi. Hoyer açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Başkan Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı resmi bir ziyaret için ağırlıyor olması utanç verici. Bugünkü ziyaretle Başkan Trump, iktidarı tekelleştiren, ülkelerini otokrasiyle yönetmek isteyen, ülkelerinde demokrasiyi ortadan kaldırmak ve ayrılıklarla etnik çatışmaları kendi meşruiyetlerini desteklemek için kullanan yabancı liderlere gözyuman tavrını tekrar etmiş oluyor. Kongre, Türkiye’nin Suriye’deki askeri operasyonunu zaten sert şekilde kınadı. Şimdi de Türkiye’nin desteklediği Suriyeli grupların insan hakları ihlali yaptığına dair delillerin arttığını görüyoruz. Başkan Trump, Türkiye’nin Suriye’ye operasyonunu hoşgörmekten vazgeçmeli ve Türkiye’ye Suriye’den çekilmesi ve yıllarca ABD’nin arkasında duran sadık müttefiklere saldırılarını sonlandırması gerektiği konusunda net mesaj vermeli. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Türkiye’de uyguladığı baskıyı azaltması çağrısı yapmalı. Bu nedenlerle yönetim Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kolları açık karşılamamalı.”

Trump: "Erdoğan'la S-400 ve F-35 konusunu görüşeceğiz"

Beyaz Saray'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ağırlayan Başkan Trump baş başa görüşme öncesinde Oval Ofis'te basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. "Türkiye ile S-400 konusunu ve F-35 meselesini görüşeceğiz" dedi. Türkiye ile ticaret hacminin 20 milyar dolardan 100 milyar dolara çıkarılabileceğini belirten Trump Erdoğan'la görüşmesinde ticaret anlaşmasının da gündemde olacağını söyledi.

Trump - Erdoğan’ın İkili Görüşmesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Trump: "Ateşkes iyi işliyor, Kürtler de memnun"

Başkan Trump Türkiye ile ilişkilerin iyi olduğunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la da iyi arkadaş olduklarını söyledi. Erdoğan için "bölgede saygı duyulan bir lider" ifadesini kullandı. Suriye'de ateşkesin iyi işlediğini belirten Trump "Kürtler de memnun görünüyor" dedi. Türkiye'nin 100'den fazla IŞİD savaşçısını yakaladığını söyledi. Trump ABD'nin Suriye'de sadece petrolü güven altına almak için kaldığını ifade etti.

Beyaz Saray'da Trump-Erdoğan görüşmesinin olduğu gün ABD Kongresi'nde azil soruşturmasında kamuya açık oturumlar da başladı. Trump: "Azil soruşturması oturumlarını izleyemeyecek kadar meşgulüm. Bu bir cadı avı" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Trump'la yapacağı ortak basın toplantısını işaret ederek ayrıntılı bir açıklama yapmadı.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG