Türkiye’nin Suriye operasyonu mercek altında
Henry Ridgwell Londra'dan bildiriyor - Başkan Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmenin ana konuları arasında Suriye’deki durum da yer alıyor. Türkiye’nin Suriye’de düzenlediği operasyon Amerika’da çeşitli tepkilere yol açtı. Trump yönetimi operasyona “yeşil ışık yaktığı” için eleştirildi, Türkiye de “ ABD’nin müttefiği Suriyeli Kürtler’i hedef aldığı” iddialarıyla suçlandı.
Uluslararası Af Örgütü de kısa süre önce yaptığı bir açıklamada Suriye’deki askeri operasyonu sorgulayan sosyal medya paylaşımları nedeniyle, yüzlerce kişinin gözaltına alınmasını kınadı.
İnsan hakları örgütü, aralarında gazetecilerin de bulunduğu onlarca masum insan hakkında operasyona yönelik meşru eleştirileri yüzünden “saçma gerekçelerle dava açıldığına” vurgu yaptı. Uluslararası Af Örgütü’ne göre bu, Türkiye’deki ifade özgürlüğüne yönelik daha geniş bir saldırının sadece bir parçası.
Amerika’nın Sesi’ne konuşan HDP milletvekili Musa Farisoğulları, baskıların arrtığını ve en temel demokratik hak olan gösterilerin bile artık çok sert tepkiyle karşılandığını söyledi.
Uluslararası Af Örgütü’nden Milena Buyum da, operasyonu eleştiren sosyal medya kullanıcılarının, gazetecilerin, Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyelerinin hedef alındığını söyledi.
Af Örgütü’ne göre, operasyonun ilk haftasında “suç içeriği taşıyan” paylaşımları nedeniyle 839 sosyal medya hesabı inceleme altına alırken, 186 kişi de gözaltına alındı.
27 Ekim’de, avukat Nurcan Kaya, Twitter paylaşımında operasyonu katliam olarak tanımladığı gerekçesiyle İstanbul Havaalanı’nda gözaltına alındı. Daha sonra serbest bırakılan Kaya’ya seyahat yasağı getirildi.
Birgün gazetesi ve Diken haber sitesinde çalışan gazeteciler de gözaltına alındı.
Milena Buyum, “Sadece diğer medya kaynaklarının askeri operasyona ilişkin bilgilerini ileten bazı gazeteciler bile gözaltına alındı. Polis, bu kişileri, seyahat yasağı getirerek serbest bıraktı” diye konuştu.
Örgüt ayrıca, Suriye’deki askeri operasyonun, muhalif siyasetçiler ve aktivistler üzerindeki baskıyı arttırmak için bir bahane olarak kullanıldığını ve ifade özgürlüğü alanını daralttığını söyledi.
Buyum, özellikle 2015 yılındaki darbe girişiminden sonra durumun çok daha zorlaştığını söyledi.
Türkiye ise alınan bu tedbilerin, terör propogandasının yayılmasını önlemeyi amaçladığını belirtiyor.
"Trump Erdoğan'la görüşmesine Cumhuriyetçi bir grup senatörü de davet etti"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Beyaz Saray'da Başkan Donald Trump'la yapacağı baş başa görüşme ve ortak basın toplantısı arasındaki heyetlerarası görüşmeye bir grup Cumhuriyetçi Senatör de katılacak.
Beyaz Saray'dan açıklanan resmi programda, Cumhuriyetçi senatörlerin katılacağı toplantının içeriği "yasama ile ilgili diyalog toplantısı" şeklinde duyurulmuştu. ABD basınında daha fazla ayrıntı yer aldı.
Kongre haberlerini yakından takip eden The Hill internet sitesi ve CNN'in Kongre kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Başkan Trump senatörlerle toplantıyı bizzat kendisi istedi. Kongre kaynaklarına göre, görüşmenin amacı Türk-Amerikan ilişkilerindeki olumsuz havanın dağıtılması. Görüşmeye katılacak senatörlerin tam listesi açıklanmadı ancak aralarında Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Jim Risch ve Senatör Lindsey Graham'in olduğu ifade ediliyor.
"Trump azil oturumlarını izlemiyor, Oval Ofis'te çalışıyor"
Beyaz Saray'da Trump-Erdoğan görüşmesi beklenirken, ABD Kongresi'nde Trump hakkındaki azil soruşturması kapsamında kamuya açık oturumlar da başladı. Trump'ın bu nedenle dikkatinin ikiye bölüneceği yorumları yapılmıştı. Beyaz Saray Sözcüsü, Başkan Trump'ın azil oturumlarını izlemediğini, Oval Ofis'te çalıştığını ve toplantı halinde olduğunu söyledi.
ABD’li yetkili: “S-400 görüşmenin öncelikli konusu”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Beyaz Saray’da Başkan Donald Trump’la yapacağı görüşmede, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki operasyonuyla Ankara’nın Rus S-400 hava savunma sistemini satınalması konularının öncelikli olarak ele alınması bekleniyor. ABD, S-400 Rus hava savunma sistemi nedeniyle Türkiye’nin F-35 programı üyeliğini askıya almıştı.
Erdoğan’ın ziyaretiyle ilgili adını vermeden konuşan üst düzey bir ABD’li yetkili, Türkiye’nin S-400 sistemi satın almasının Trump’ın görüşmede öncelikli ele alacağı konu olduğunu kaydetti.
Yetkili, “(Başkan’ın) Kamuoyu önünde de belirttiği gibi bu ikili ilişkinin ekonomik anlamda çok büyük avantajları var, bunun kilit kısımlarından biri F-35’ler ve Türkiye’nin bu programdaki mevcut ve potansiyel rolü. Ancak bunun için biz müttefikler olarak önce S-400 konusunu aramızda çözmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun Twitter’dan yazdığı mesajda Türkiye’nin S-400 alma nedenini açıklarken bu sistemin Türkiye’nin acil ihtiyacı olduğunu ve Amerika’nın bunu anlaması gerektiğini söyledi.
Üst düzey ABD’li yetkili Trump’ın diğer önceliklerinden birinin de IŞİD’in yeniden canlanmasından duyulan kaygı olduğunu söyledi.
Trump’ın Erdoğan’la insan haklarıyla ilgili kaygılarını da konuşması bekleniyor.
Erdoğan'ın Trump'la görüşmesi konusunda halk ne düşünüyor?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump'la yapacağı görüşme Türkiye kamuoyunda da yakından takip ediliyor. VOA Türkçe İstanbul'daki vatandaşlara bu ziyaretle ilgili fikirlerini sordu