NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi bugün İngiltere'nin başkenti Londra'da başlayacak.
NATO’nun 70. kuruluş yılına denk gelen iki günlük zirve sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’le dörtlü Suriye Zirvesi’ne katılacak.
Erdoğan: ‘Terörle mücadelesinde ülkemize amasız fakatsız destek verilmesini istiyoruz’
Bugün Londra’ya gitmeden önce Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin ABD’nin YPG’yi terör örgütü tanımaması nedeniyle NATO’nun, Rusya’ya karşı hazırladığı Baltık Planı’na karşı pozisyonunu koruduğu mesajını verdi.
Erdoğan, “Dün Polonya Cumhurbaşkanı’yla görüşmem oldu. Nitekim, ‘Acaba Polonya ve Baltık ülkeleri olarak biraraya gelemez miyiz?’ dediler. ‘Ne demek memnuniyetle bir araya geliriz dedik. Ama bizim terör örgütü olarak telakki ettiğimiz ve kendileriyle terör mücadelesi verdiklerimizi, NATO’daki dostlarımız terör örgütü olarak kabul etmezlerse atılacak her türlü adımın karşısında oluruz. NATO’nun da hududu olan güney sınırlarımızda ülkemizle beraber Avrupa’yı ve tüm müttefikleri etkileyen hadiseler yaşanıyor. Terör, çatışma ve bunların tetiklediği düzensiz göç hareketleri Avrupa ve Atlantik coğrafyasının tamamında istikrarı tehdit ediyor. Türkiye göç akınlarının önlenmesi bağlamında kritik roller üstlenen bir ülkedir. Müttefiklerimizin bizimle sergileyecekleri samimi dayanışma ittifakımızı zayıflatmaz, tam tersine güçlendirir. Bu mesajımızı müttefiklerimize açıkça verecek, terör karşısında ilkeli bir tavır göstermelerini kendilerinden isteyeceğiz. Terörle mücadelesinde ülkemize amasız, fakatsız destek verilmesini istiyoruz’’ dedi.
Esper: ‘Ankara'ya mesajım savunma planlarını ilerletmek’
Türkiye’nin bu konudaki ısrarına rağmen ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Londra’daki zirve öncesi Reuters’a yaptığı açıklamada, bir kez daha ülkesinin ve başka NATO üyelerinin, YPG’yi tehdit olarak görmediğini yineledi.
Esper, “İttifakın birliği ve hazırlığı, daha büyük meselelere odaklandığınız anlamına gelir. Ve kimse onların gündemine uymaya istekli değil. Kimse onların gördüğü tehditleri görmüyor. Ankara'ya mesajım savunma planlarını ilerletmek” dedi.
NATO’nun sağladığı güvenlik şemsiyesinin, Türkiye için önemli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı, “NATO’nun caydırıcılıktan uzak popülist beyanlardan uzak durması gerekir” diyerek geçtiğimiz günlerde polemiğe girdiği Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşmiştir” şeklindeki sözlerine bir kez daha dolaylı olarak tepki gösterdi.
Erdoğan, “Toplantıda Çin ve Rusya’yla ilişkilerin de gündeme gelmesi bekleniyor. Çin’le karşılıklı anlayışa dayalı yapıcı angajmanı destekliyoruz. Rusya ise uluslararası alanda önde gelen aktörlerden biridir. Türkiye coğrafi konumunun gereği olarak kendi öncelikleri çerçevesinde NATO’yla işbirliği halinde çok yönlü bir dış politika yürütmektedir. Rusya ve diğer ülkelerle olan iyi ilişkilerimiz, müttefiklerimizle olan münasebetlerimizin alternatifi değil tam anlamıyla tamamlayıcısıdır. NATO’nun sağladığı güvenlik şemsiyesi bizim için çok önemli. Ancak ittifakın bir yenilenme ihtiyacı içinde olduğu da açıktır. 2000’lerin bakış açısıyla bugünü kavrayamayız. NATO’nun bilhassa terör örgütlerinden kaynaklanan asimetrik tehditler karşısında çok daha kararlı, etkin davranması gerekiyor. Aynı şekilde NATO’nun caydırıcılığını azaltacak popülist beyanlardan da uzak durulmalıdır. Alternatif aramak yerine NATO’yu daha güçlü kılacak çalışmalar içinde olmalarını bekliyoruz” dedi.
Geçtiğimiz hafta Türkiye’yle Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanları hakkında imzaladığı mutabakat muhtırası da zirvede ikili görüşmelerde ele alınacak.
Fransa’nın bu konudaki rahatsızlığının sürdüğünün altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuda Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in de bir görüşme talebi olduğu yönünde bilgi aldığını söyledi.
Erdoğan, “Özellikle Fransa’yı Doğu Akdeniz olayı ciddi manada rahatsız ediyor olabilir. Libya’yla yaptığımız çalışma da rahatsız ediyor olabilir. Bu konuda kendilerinin bunu gündeme getirmeleri halinde, bu Türkiye’nin egemenlik hakkıdır biz bunu sizinle tartışmayız.’ Egemenlik haklarımızla doğan hakkımızı da sizinle tekrar masaya yatırmayız’ deriz. Sayın Trump’la eğer gündeme gelirse zaten daha önceleri bu konuda görüşmelerimiz belli. Tekrar bunu müzakere eder konuşuruz. Yunanistan adımlarını atabilir. Bizim de adım atma hakkımız saklıdır. Gereği neyse gereğini de anında yaparız. Libya belki büyükelçisini dahi çekebilir. Şu anda onlar büyükelçiyle muhatap oluyorlar, kendilerine göre bazı şeyler söylüyorlar. Dün aldığım haberler de Yunanistan Başbakanı bizimle görüşme talebinde bulundu. Orada kendisiyle de bu görüşme zemininde bunların hepsini konuşacağız tabi” dedi.
Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs’ın yapacakları çalışmaların Türkiye’yi etkilemeyeceğini vurgulayan Erdoğan, Libya hükümetiyle yapılan anlaşmanın TBMM’de onaylanacağını belirtti.
‘‘Dörtlü zirvede Türkiye’nin PKK YPG ile mücadele kararlılığını en üst düzeyde ifade edeceğiz’’
Cumhurbaşkanı İngiltere, Fransa ve Almanya liderleriyle bugün yapılacak zirvede Türkiye’nin bölgesel sorunlarla ilgili görüşlerini aktaracağını ifade etti.
Erdoğan, ‘‘Suriye ve Libya başta olmak üzere bölgesel konuları ele alacağız. Hem Barış Pınarı’nda gelinen son durumu hem de Suriyeli sığınmacıların geri dönüşleriyle ilgili projelerimizi anlatma fırsatı bulacağız. Türkiye’nin PKK-YPG’yle mücadele kararlılığını en üst düzeyde ifade edeceğiz. Almanya nasıl yaklaşır, Fransa nasıl yaklaşır bilemiyorum. İngiltere nasıl yaklaşır bunu da bilemiyorum. Biz planlarımızı kendilerine sunacağız. İlgileri varsa dünyayla paylaşacağız, yoksa yine dünyayla paylaşacağız’’ ifadelerini kullandı.