Erişilebilirlik

Erbil Kalesi'ndeki restorasyon 15'inci yılında

Ortadoğu’daki en eski yapılardan olan ve 8 bin yaşında olduğu tahmin edilen Irak Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’deki Erbil Kalesi, 2009 yılından beri restore ediliyor. Oval biçimli bir höyüğün tepesinde kurulmuş olan kale, UNESCO tarafından, “Dünyada yaşamın kesintisiz devam ettiği en eski mekân” olarak tanımlanıyor.

Restorasyon devam ederken, kale 21 Haziran 2014 tarihinde UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alındı.

2000’li yılların başına kadar çok sayıda ailenin yaşadığı kalede bir yandan restorasyon sürerken, 2014 yılındaki IŞİD saldırıları ve ardından gelen ekonomik kriz nedeniyle restorasyon çalışmaları bir süre durdu. Daha sonra yeniden başlayan restorasyon nedeniyle kale geçici olarak ziyarete kapatıldı.

Bir dönem Mezopotamya'da hüküm süren birçok imparatorluğa ev sahipliği yapan ve 102 bin 190 metrekarelik bir alan üzerinde inşa edilen kalede 490 tarihi bina bulunuyor.

Halen faal iki müzenin yer aldığı kalede ortaya çıkarılan 300 yıllık hamam da müzeye dönüştürülecek.

Antik Çağ'ın en büyük mücadelelerinden biri olarak bilinen Büyük İskender ve Pers Kralı III.Darius arasındaki savaş M.Ö. 331’de Erbil’in çevresindeki düzlükte yaşanmış, Büyük İskender Darius’u burada yenmişti.

İslam dini bölgeye hâkim olduktan sonra Erbil, Müslüman şairlerin, tarihçilerin ve bilim insanlarının yaşadığı bir kent haline gelerek Osmanlı İmparatorluğu’nun kültürel ve idari merkezlerinden birine dönüştü.

Restorasyonun 20 yılda tamamlanması planlansa da, sürenin uzayacağı tahmin ediliyor.


Daha fazla

XS
SM
MD
LG