Erişilebilirlik

Engeller Yeşil Sahada Görünmez Oluyor


28 yaşındaki Atilla Altınçöp, hayata engellerle gözünü açtı. Sağ bacağı doğuştan eksik. Sol elinde de engeli var. Şu anda işsiz. Engellilere iş hayatında çok az alan ayrılmasından şikayetçi olan Altınçöp, iş bulup evden çıkmak istiyor. Esas zorluksa sokağa adımını attığında başlıyor. Altınçöp, yolların engellilere uygun olmamasından dolayı koltuk değneğiyle yürürken sıkıntılar yaşıyor.

Ama Altınçöp’ün hayatındaki zorlukların görünmez olduğu tek bir yer var, o da yeşil sahalar. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ampute Futbol Takımı’nın oyuncularından biri olan Altınçöp, çocukluğundan beri bu sporun içinde. Ampute futbol, bacağını ya da kolunu kaybetmiş olan engellilerin mücadele ettiği bir spor dalı. Altınçöp içinse futbol sadece futboldan ibaret değil. VOA Türkçe’ye konuşan ampute sporcu, hayatının bu sporla değiştiğini söyledi: “Eğer ben ampute futbolla tanışmamış bir birey olsaydım, muhtemelen içime kapanık, asosyal, evden çıkmayan birisi olacaktım. Yeşil sahalara çıkınca zorluklar bitiyor. Bir kere iç içe oluyorsunuz, sürekli beraber olduğunuz arkadaşlarınız var. Bu yapmış olduğumuz antrenmanlarla sıkıntımızı atmak olsun, sosyalleşmek olsun, burası rehabilitasyon merkezi gibi bir yer oluyor.”

Altınçöp, futbolda elde ettiği başarıların ardından insanların ona bakışının değiştiğini de söyledi: “Eskiden gördükleri gibi engelli olarak görmekten ziyade artık gerçekten sporcu olarak bakmaya başladılar. Bir şeyleri başarmış insanlar olarak bakmaya başladılar.”

Engeller Yeşil Sahada Görünmez Oluyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

İlk engel aileler

Türkiye’de ampute futbol son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Son sezonda üç ayrı ligde 34 takım yarıştı. Lig 2007’de yalnızca yedi takımla kurulmuştu. Ampute Milli Takımı’nın 2022 dünya şampiyonu olması da bu spora ilgiyi arttırdı. Ancak hala aşılması gereken engeller var. İlk engel aileler. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ampute Futbol Takımı’nın antrenörü Evren Uyanık, ailelerin bu spora ilk başta yaklaşımlarının olumsuz olduğunu anlattı: “Onlara da hak veriyorum aslında. ‘Aman sakatlanmasın, aman öbür ayağına da bir şey olmasın’ gibi bakış açıları var. Bundan dolayı aileler korkarak, çocuklarını yollamıyordu. Benim ailelere yeni başlayacak olan engelli çocukları için tavsiyem, öncelikle sizler destek olmalı, arkalarında olmalı ve özgüven aşılamalısınız.”

Uyanık, Türkiye’de ampute futbolun giderek yaygınlaşmasının engelliler için büyük fırsatlar oluşturduğunu vurgulayarak ailelere çocuklarını bu spora yönlendirme çağrısı yaptı.

“Dışarısı sahadan daha tehlikeli”

Altınçöp’ün eşi de sakatlanabileceği endişesiyle bazen futbolu bırakmasını istiyor. Ama onun için yeşil sahalardan artık geri dönüş yok. Hayali, gelecekte milli takım formasını giymek. Altınçöp, oyun sırasında sakatlanma tehlikesine rağmen sahaların sokaktan daha güvenli olduğuna, “Sırf bir yerime bir şey olacak diye ben futbolu bırakamam. Zaten bizim için dışarıda sahanın içinden çok tehlike var. Aslında dışarıdaki hayatta bir engelli bireyin çok daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Burası bizim rahat olduğumuz yer” sözleriyle dikkat çekti.

XS
SM
MD
LG