Endonezya'da yaşanan 7,5 şiddetindeki deprem sonrasında oluşan tsunami yıkımı daha büyük hale getirirken can kayıplarını da arttırdı. Son verilere göre deprem ve tsunami sonrası ölü sayısı 384 kişi oldu. Yetkililer şiddetli depremin ardından yüksekliği 6 metreyi bulan dev dalgaların kıyıları vurduğunu açıkladı.
Endonezya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yusuf Kalla, ölü sayısının binleri bulabileceği uyarısında bulundu.
Devam etmekte olan artçı şoklar nedeniyle halk geceyi sokaklarda geçiriyor. Yetkililer bölgedeki hastane binalarının da deprem ve tsunamiden zarar gördüğünü dolayısıyla çok sayıda yaralı ve hastanın tedavisinin dışarıda yapıldığını belirtiyor.
Endonezya’nın özellikle iki büyük kentini vuran tsunami, binaları, köprüleri yerle bir etti, çok sayıda kişiyi de mahsur bıraktı. Kurtarma ekipleri yolların ve iletişim kanallarının hasar gördüğü bölgede hayatta kalanlara ulaşmaya çalışıyor.
Ulusal Afet Dairesi Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, sadece Palu'da en az 384 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Nugroho, Palu’da düzenlenen plaj festivaline katılan yüzlerce kişinin akıbeti hakkında da bilgi sahibi olamadıklarını söyledi.
Sözcü dev dalgaların kıyıya saatte yaklaşık 400 kilometre civarı bir hızla vurduğunu ve önüne kattığı herşeyi sürüklediğini anlattı.
Kıyı şeridinde yıkım
380 bin nüfuslu Palu, şehri yıkılmış bina enkazıyla dolu. Depremde ağır hasar gören bir caminin yarısı çökerken bir alışveriş merkezi binası da yerle bir oldu. Enkazdan çıkarılanların cesetleri sokaklarda brandalarla örtülüyor.
Şehir dar koya inşa edilmiş olduğundan koya giren tsunami daha da yıkıcı hale geldi. Yakındaki 300 bin kişinin yaşadığı Donggala şehrinde bulunan nehir üzerindeki en büyük köprü de deprem ve tsunamiyle birlikte çöktü.
Endonezya televizyonu tsunaminin Palu'yu vurma anında çekilmiş cep telefonu görüntüsünü yayınladı. Görüntüde halk çığlıklarla korku içerisinde kaçışıyor. Dalgalar binalara ve hasar görmüş camiye vururken görülüyor. Bölgede enerji ve telefon hatlarının zarar görmüş olmasından dolayı iletişim güçlükle sağlanıyor, bu durum kurtarma çalışmalarını da zorlaştırıyor.
Havalimanı hasar gördü
Ulusal Afet Dairesi Sözcüsü Nugroho, Palu havalimanda kuleve pistin hasar gördüğünü söyledi.
AirNav kurumu 21 yaşındaki görevli bir hava trafik görevlisinin, deprem sırasında bir uçağın kalkışını sağlamak için hasar gören kulede kaldığını ve hayatını kaybettiğini açıkladı.
Endonezya Cumhurbaşkanı, savunma bakanına da kurtarma çalışmalarını koordine etmesi için talimat verdiğini söyledi.
Joko Jokowi Widodo kendisinin doğum yeri de olan Solo kentinde de askerlerin kurtarma çalışmalarına destek vermesi talimatı verdi.
Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric, BM yetkililerinin Endonezya makamlarıyla gerekli yardımların yapılması konusunda iletişimde olduklarını söyledi.
Ulusal Afet Dairesi Sözcüsü Nugroho, deprem ve tsunaminin vurduğu bölgelerin uydu fotoğraflarının kendileriyle paylaşılmasını istedi. Sözcü bu sayede yıkıma uğramış yerleri daha kolay tespit etme ve yardımları koordine etme şansı bulacaklarını söyledi.
Endonezya bölgedeki aktif yanardağlar ve Büyük Okyanus havzasındaki faylar nedeniyle sık sık depremlerle karşı karşıya kalıyor.
5 Ağustos tarihinde de Lombok adasını vuran güçlü bir deprem 505 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. 2004 Aralık ayında da 9,1 büyüklüğünde Sumatra adasını vuran deprem ve ardından gelen tsunami nedeniyle bölge ülkelerinde 230 bin kişi hayatını kaybetti.