Asgari ücret kararında yetkili sendika olarak masadaki TÜRK-İŞ’in de dile getirdiği vergilendirmede adalet talebi için DİSK harekete geçti ve CHP’yle birlikte TBMM’de yasa değişikliği için çağrıda bulundu.
Geçen ay Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi temsilcisi TÜRK-İŞ’in gündeme getirmesine rağmen AK Parti Hükümeti’nin somut adım atmadığı vergi yüküne tepkiler büyüyor.
İşçilerin yanısıra memurları, akademisyenleri, tüm çalışanları olumsuz etkilediği vurgulanan mevcut vergilendirme sisteminde yasa değişikliği talebi var.
Bu amaçla DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, sendika başkanlarıyla birlikte bugün TBMM’ye gitti ve CHP tarafından yasa değişikliği teklifi sunulacağını açıkladı.
İşçilerin tepkisine karşın vergilendirme konusunda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in gündemindeyse, kira gelirleri, sosyal medya aracılığıyla sağlanan kazançlar ve kredi kartı harcamaları kontrolü gibi başlıklar var.
“Vergiyi tabana yayacağız” açıklamasına tepkiler sonrasında yanlış anlaşıldığını belirterek, vergide adaleti sağlamak istediğini söyleyen Şimşek, vergilendirmede değişiklik sinyali vermesine rağmen henüz resmen bir adım atılmadı.
DİSK yönetimi ise, beş maddelik “Vergide Adalet Yasası” talebiyle TBMM Çankaya Kapısı önündeki açıklamasında, AK Parti'li milletvekilleri dahil tüm siyasetçilerden vergilendirmedeki haksızlıklara son verilmesini istedi.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer’in eşliğinde CHP tarafından sunulacak beş maddelik yasa tekfindeki detayları da açıkladı.
Çerkezoğlu, gelir vergisi oranının yüzde 10’a düşürülmesi, vergi tarife dilimlerinin en azından yeniden değerleme oranı kadar ya da asgari ücrete yapılan artış kadar arttırılmasını, bu ülkede 2008 yılından beri işverenlere verilen 5 puan SGK prim desteğinin işçilere de verilmesini, asgari ücretin vergi istisnasının çalışanların lehine uygulanmasını ve artık her şeyin dijitalleştiği bu süreçte çağdışı damga vergisinin kaldırılmasını istiyoruz. Bu 5 maddelik kanun teklifimizin Meclis’te görüşülerek derhal yasalaşması için bu mücadeleyi büyütüyoruz. Bugün buradan TBMM’deki tüm siyasi partilere, bütün milletvekillerine çağrımız; Vergide Adalet Yasası’nın oybirliğiyle Meclis’ten geçirilmesidir” dedi.
Çerkezoğlu, “DİSK olarak gelirde adalet, vergide adalet mücadelemizi sonuna kadar yürüteceğimizi bugün buradan bir kez daha ifade ediyoruz. Anayasa’mızın 73’üncü maddesinde de söylendiği gibi, herkesin gelirine göre vergi ödediği; az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınan adil bir vergi sistemi istiyoruz” diye konuştu.
DİSK’ten Şimşek’e “Kur Korumalı Mevduat” hatırlatması
Çerkezoğlu, Mehmet Şimşek’in açıklamasını da hedef alarak, “İktidar, halen vergiyi tabana yaymak adı altında bütün vergi yükünü işçiye, emekçiye, emekliye, halka yüklemek konusunda politikalarında ısrar ediyor. AKP iktidarına sesleniyoruz; eğer daha fazla vergi toplamak, vergi gelirlerinizi artırmak istiyorsanız artık işçinin, emekçinin, emeklinin, halkın cebine bakmaktan vazgeçin; etrafınıza bakın. O kat be kat kâr rekorları açıklayan şirketlere bakın. Kâr bilançoları açıklayan bankalarınıza bakın. Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) milyonlar kazananlara bakın” tepkisini gösterdi.
DİSK yönetimi basın açıklaması sonrasında TBMM’de CHP Grubu’nda dinleyici oldu ve burada da milletvekilleriyle birlikte “Vergide adalet” yazılı afişler açıldı.
TBMM Genel Kurulu’nda ise, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi nedeniyle muhalefet temsilcilerince yapılan protestolar üzerine yasama çalışmaları yarına bırakıldı. Bu nedenle CHP tarafından sunulacak beş maddelik vergilendirme sistemindeki yasa değişikliği teklifi Çarşamba gündemine kaldı.
TÜRK-İŞ ise açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını güncelledi
TÜRK-İŞ ise, “Az Kazanan Az, Çok Kazanan Çok” sloganıyla vergide adalet talebinde. Ancak AK Parti iktidarıyla asgari ücret pazarlığında bu talebine yanıt alamayan TÜRK-İŞ’in, yeni bir adımı olmamakla birlikte bugün açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarındaki son tabloyu açıkladı.
TÜRK-İŞ’in Ocak ayı itibariyle bugün açıkladığı son tabloda, 4 kişilik aile için yoksulluk sınırı rakamı, 49 bin 19 lira oldu. Bir aile için sadece gıda harcaması hesaplandığında bunun 15 bin 58 lira olduğu açıklandı.
Açıklamada, “Bu ay ekmek fiyatı arttı ve Ankara’da 200 gramlık ekmek fiyatı 8 TL olarak belirlendi. Böylece 4 kişilik ailenin aylık sadece ekmek fiyatında 105 TL’lik artış meydana geldi. Et fiyatlarında -geçen ay olduğu gibi- bu ay da artış görüldü. Bu grupta en yüksek artış balık fiyatlarında gözlemlendi. Ortalama balık fiyatlarında 32 TL’lik bir artış görüldü. En fazla tüketilen hamsi cinsinin kilogram fiyatı 120 TL’ye kadar yükseldi” denildi.
“Yumurta fiyatlarında yılsonu fiyat ayarlamaları nedeniyle 0,20 kuruşluk bir artış gözlemlendi. Tavuk fiyatları ise geçen aya göre 5 TL artış göstererek ortalama kilogram fiyatı 77 TL’den marketlerde yer aldı. Lahana, ıspanak, pırasa, brokoli ve kereviz gibi kış mevsiminde ağırlıklı tercih edilen sebzelerin kilogram fiyatlarında 5 ila 10TL arasında bir artış olduğu tespit edildi” denilen açıklamada, “Taze meyve sebze grubunda fiyatı aynı kalan tek ürün patates olarak tespit edildi. Meyve tezgahlarında sadece elmanın fiyatında bir miktar düşüş gözlemlendi. Bu ay kalan diğer meyve fiyatlarında ortalamada 3 TL’lik bir artış hesaplandı” ifadeleri kullanıldı.
Forum