Erişilebilirlik

Ekvador’da organize suç ve şiddet neden artıyor?


Ekvador'da cumhurbaşkanlığı sarayı önünde askerler
Ekvador'da cumhurbaşkanlığı sarayı önünde askerler

Ekvador’da seçimlere 10 gün kala cumhurbaşkanı adaylarından Fernando Villavicencio’nun Los Lobos (Kurtlar) adlı bir çete tarafından suikaste uğraması ve çete üyelerinin ellerinde silahlarla diğer başkan adayı Jan Topic’i de ölümle tehdit etmesi, Güney Amerika ülkesindeki suç ve güvenlik sorununun ulaştığı boyutları göstermesi bakımından önemli bulunuyor.

Kısa süre öncesine kadar dünyanın en güvenli ülkelerinden biri olarak kabul edilen Ekvador’da, ekonomik kriz, sosyo-politik istikrarsızlık ve uyuşturucu ticaretinin kontrolü için verilen mücadele sonucunda organize suçlarda benzeri görülmemiş bir sıçrama yaşanıyor.

Suikaste uğrayan cumhurbaşkanı adayı Villavicencio da ülkesindeki suç şebekelerini ve yolsuzluğa bulaşmakla suçladığı siyasi elitleri korkusuzca hedef almasıyla biliniyordu.

Bugün başta Meksika, Kolombiya ve Brezilya’dan gelen suç örgütleri olmak üzere çok sayıda uluslararası kartelin belirli bölgelerde kontrolü ele geçirmek için savaş halinde olduğu biliniyor. Son yıllarda özellikle Arnavut mafyasının etkili olduğu bildiriliyor.

Güvenlik uzmanları ülkedeki suç, şiddet ve yolsuzluk olaylarının artmasının arkasındaki temel nedenin, Ekvador’un uluslararası kokain ticaretinde artan önemi olduğunu vurguluyor. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi gibi uluslararası kuruluşların raporlarına göre de Ekvador dünya uyuşturucu ticaretindeki dağıtım merkezlerinden biri olarak değerlendiriliyor.

Latin Amerika-Avrupa kokain hattında önemli üs

Resmi verilere göre ele geçirilen kokain miktarının 2019 yılında 88 tonken geçen yıl 176 tonun üzerine çıkması da bu iddiayı doğrular nitelikte.

Ekvador Narkotik Birimi’nin tahminlerine göre Güney Amerika ülkesinden başka ülkelere sevk edilen kokainle birlikte bu miktar yaklaşık 310 tonu buluyor.

Son yıllarda muz konteynerleri içinde Türkiye’ye kokain sevkiyatlarında da ismi sıkça geçmeye başlayan Ekvador’un özellikle Latin Amerika-Avrupa kokain hattında önemli üslerden birine dönüştüğü kaydediliyor.

Kokainin ton fiyatının Avrupa’da 40 ila 100 milyon dolar civarı olduğu göz önünde bulundurulduğunda, ortaya çıkan devasa miktar, organize suç örgütlerinin etkinliklerinin neden arttığı noktasında önemli bir veri olarak değerlendiriliyor.

Cinayet oranının son beş yılda 5 katına çıkarak 2022’de yüz binde 26,68’e ulaştığı Ekvador, tarihinin en yüksek cinayet oranına ulaştı ve Güney Amerika ülkesinde geçen yıl 4 bin 800 kişi cinayete kurban gitti.

Güvenlik güçlerine ve adalet sistemine güven azalıyor

Gallup araştırma şirketinin yaptığı araştırmalarına göre 2011 ile 2021 arasında Ekvador halkının yüzde 52’si kendini güvende hissediyor ve yüzde 60’ı polise ve adalet sistemine güveniyorken, bugün halkın yüzde 64’ü kendini güvende hissetmiyor.

Bu yıl başında yayınlanan araştırma, Ekvadorlular’ın yüzde 59’nun güvenlik güçlerine, yüzde 76’sının adalet sistemine güven duymadığını ortaya koyuyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG