Yardım görevlileri, ekonomik krizin Yunanistan’ın liman kenti Pire’de bir banliyöde insani krize yol açtığını bildiriyor. Perama semtindeki halk en basit tıbbi ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyor.
İskelelere demirlemiş paslı gemiler ekonomik facianın bir göstergesi gibi.
Perama’nın can damarı, tersaneler ve bakım tesislerinde tek bir faaliyet yok.
İskele işçi sendikasının lideri Panayotis Karayannakis, “Bugünlerde tersanelerin durumu içler acısı. İşsizlik neredeyse yüzde 90’a ulaştı. Bu tesislerin modernizasyonu ve sektörün ihtiyaçlarını gidermek için hiçbir şey yapılmadı,” şeklinde konuşuyor.
Avrupa’nın en hareketli limanlarından biri olan Pire’de ana iskele işletmeleri Çin şirketi Cosco’ya satıldı.
Karayannakis işçilerin Çinlileri suçlamadığını söylüyor: “Sorunumuz Çin’in kendi denizcilik politikalarını uygulaması değil, asıl sorun Yunan hükümetinin benzer bir adım atmamış olması. Endüstriyi destekleyecek, geliştirecek kadar geniş bir filoya sahibiz, imkanlarımız var. Ama siyasi irade olmadığı için hiçbir şey yapılmadı.”
İskelenin biraz uzağında bir acil servis kliniği bulunuyor.
Kliniği, Dünya Doktorları adlı yardım örgütünün Yunanistan şubesi açmış. Örgüt normalde savaş ve kıtlık mağdurlarına yardım ediyor.
Doktor Meropi Manteou merkezde gönüllü hizmet veriyor: “Asıl sorun çocuklar. Çocuklara aşı yapılamıyor, sağlık hizmeti verilemiyor. İkinci sorunsa işleriyle birlikte sağlık sigortalarını kaybeden insanlar. Bu insanlar ilaç paralarını karşılayamıyor.”
Hastalar kendi aralarında Perama’yı etkileyen ekonomik sorunlardan dolayı kimi suçlayacaklarını tartışıyor: “2008’den bu yana işsizim. Deliler gibi iş arıyorum, bulamıyorum. Tuvalet dahi temizlerim, ama hiç iş yok. Torunlarım aç, onlar için çalışmak zorundayım.”
Bir gecekonduda yaşayan Spiridoula Firlemi 3 aylık oğlunu büyütmeye çalışıyor. Evin tavanı neredeyse çökmek üzere. Tesisatçı olan eşi, üç yıldır doğru düzgün iş bulamıyor: “Elektrik faturamız 1250 Euro geldi. Ödemezsek kesecekler. Belki de komşudan elektrik çekeceğim. Bebeğimi soğukta bırakamam.”
İş ve umut bulamayan semt halkı ortada bırakıldıklarını düşünüyor. Dünya Doktorları örgütü bunu Avrupa Birliği sınırları içinde insani bir krizin başlangıcı olarak tanımlıyor.