Erişilebilirlik

10 Ekim davasında ikinci karar açıklandı: “IŞİD’in katliamı insanlığa karşı işlenmiş suç değil mi?” tepkisi 


Ankara Garı saldırısına ilişkin davanın 26 sanık hakkındaki ikinci dosyasıyla ilgili yargılamasında geçen haftaki duruşma bugüne ertelenmişti.
Ankara Garı saldırısına ilişkin davanın 26 sanık hakkındaki ikinci dosyasıyla ilgili yargılamasında geçen haftaki duruşma bugüne ertelenmişti.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın talebine rağmen sanık Erman Ekici hakkında “insanlığa karşı işlenmiş suç”tan beraatine hükmederek, 10 Ekim 2015’te yaşanan terör saldırısını bir kez daha “insanlık suçu” olarak kabul etmedi. Aileler adına avukat İlke Işık, hem karar üzerine mahkeme salonunda hem de Ankara Adliyesi’nde “İnsanlığa karşı suç olduğunu kabul etmek bu kadar mı zor?” tepkisini gösterdi.

IŞİD’in 10 Ekim 2015’te Ankara Garı önündeki barış mitingini hedef aldığı ve 103 can kaybına yol açtığı canlı bombalı terör saldırısıyla ilgili dava sürecinde ikinci yargılama dosyası bugün tamamlandı.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, saldırıyla ilgili ilk dava dosyasında, 3 Ağustos 2018’te 9 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına hükmetmişti. Bu dosyaya ilişkin temyiz aşamasında Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise, bazı sanıklar yönünden yerel mahkemece verilen cezaları kısmen bozmuştu. Daire, sanık Erman Ekici hakkında “silahlı terör örgütü kurma ve yönetme” suçlamasıyla karar verilmesini bozmuş ve Ekici’nin “kasten öldürme” ile “insanlığa karşı suç”tan yargılanması gerektiğini belirtmişti.

Ancak bugün yerel mahkeme, 2018’teki kararının arkasında durdu ve Yargıtay’ın kararına rağmen terör saldırısıyla ilgili “insanlık suçu değil” değerlendirmesinde bulundu. Mahkeme, sanık Erman Ekici hakkında “insanlığa karşı işlenmiş suç”tan beraatine hükmetti. Mahkeme, Ekici hakkında 101’er kere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Mahkeme, Yargıtay’ın bozma kararı uyarınca yeniden yargıladığı sanıklar Yakup Şahin, Abdülmubtalip Demir, Hakan Şahin, Resul Demir, İbrahim Halil Alçay, Hacı Ali Durmaz, Talha Güneş, Hüseyin Tunç ve Metin Akaltın hakkında da 101'er kere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesine hükmetti. Böylece mahkeme, bu 8 sanık hakkında 2018’te verdiği kararı yinelemiş oldu.

Mahkeme, ayrıca bu 10 sanık hakkında insan öldürmeye teşebbüs suçundan 379’ar kere 18 yıl hapis cezası verdi.

Mahkeme, 16 firari sanık hakkındaki suçlama dosyasının da yeniden ayrılmasına karar verdi.

Aileler ve avukatlar karara tepki gösterdi: “Türkiye’nin en büyük katliamıydı”

Ankara Gar Katliamı hakkındaki dava süreciyle ilgili bu karara hem içeride mahkeme salonunda hem de Ankara Adliyesi’nin önünde basın açıklamasıyla aileler ve avukatlar tepki gösterdi.

Aileler, mahkeme heyetince insanlığa karşı suç işlemekten beraat yönünde karar verilmesi üzerine salonda “Adalet, adalet, adalet” diye bağırdı.

Dava sürecini en başından beri aileler adına katılan avukatlardan İlke Işık ise, kararla ilgili Ankara Adliyesi önündeki kısa basın açıklaması yaptı. Işık, Türkiye’de yaşanan en büyük sivil katliamıyla ilgili bugün ikinci kez “insanlığa karşı suç değil” şeklinde karar verildiğini söyledi. Işık, “Dünyanın her yerinde pek çok eylem yapmış, saldırı gerçekleştirmiş IŞİD terör örgütüyle ilgili ‘insanlığa karşı suç işlememiştir’ gibi karar vererek Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi adeta bugün IŞİD’i aklamıştır. Bu kararla Türk yargısı da bir kez daha IŞİD’i aklamış olmaktadır” dedi.

10 Ekim Barış Derneği Başkanı İhsan Kocabıyık, “Bu katliam insanlığa karşı işlenen suç değil de ne? Bizim yasımız devam ediyor, bizim acımız sürüyor, bu neden kulak arkası ediliyor? Bizim sözümüze, bizim dediğimize kulak tıkıyor. Bu IŞİD'liler niye halen 'öfkeli çocuklar' olarak görülüyor? Gün gelir bu öfkeli çocukların öfkesi bir gün onlara döner. Gün gelir adalet onlara da lazım olur. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin eğer bu kararıyla bizim adalet mücadelesinden vazgeçeceğimizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz bizim sözümüz, bizim işimiz, bizim adalet mücadelemiz bitmedi” diye konuştu.

CHP adına davayı izleyen Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da, “Türkiye’nin en büyük katliamıyla ilgili verilen bu karar kabul edilemez” tepkisini paylaştı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

STÜDYO VOA

Merih Demiral’ın bozkurt işareti sorun oldu – 3 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG