Erişilebilirlik

Ekim ayında TBMM’nin sitesinde Anayasa öneri portalı açılıyor


TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni yasama yılının açılışı öncesinde parlamento muhabirlerine TBMM gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni yasama yılının açılışı öncesinde parlamento muhabirlerine TBMM gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve hatta yurttaşlar tarafından anayasa tekliflerini kamuoyuyla paylaşabilecekleri yeni Anayasa öneri portalını Ekim ayında açacaklarını bildirdi.

Kurtulmuş, bugün parlamento muhabirleriyle yeni yasama yılı öncesinde TBMM gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Anayasa değişikliği konusunda muhalefet tarafından yöneltilen “iletişim stratejisi” ve “halkın gündeminde değil” eleştirileriyle ilgili VOA Türkçe’nin sorusu üzerine Kurtulmuş, “Ekim ayında anayasa değişikliği önerilerini toplamak üzere TBMM’nin internet sitesi üzerinde özel bir portal oluşturacaklarını açıkladı. Kurtulmuş, Ekim ayından itibaren bütün partilerin Anayasa ile ilgili bütüncül bir hazırlığı olan ya da 'şu madde değiştirilsin' diyen herkesin anayasa tekliflerinin görülebileceği bir portal oluşturacağız” açıklamasında bulundu.

Ekim ayında TBMM’nin sitesinde Anayasa öneri portalı açılıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00

Sözlerinin devamında Kurtulmuş, “'Bir iletişim stratejisidir' sözünü de politik olarak söylenmiş biz söz olarak görüyorum. Meclis Başkanı seçildiğim gün daha hiç ortada Anayasa ile ilgili çalışmalar başlamamışken dile getirmeye gayret ettim. Biz siyaseti biliyoruz, 'Şu anda Anayasa meselesi toplumun gündeminde yer almıyor' derseniz tabii ki yer almadığı aşikardır ama nihayetinde partiler Meclis'in iki iktidar partisi, birinci ve ikinci partileri belli konularda uzlaşı sağlar diğer partilerle de uzlaşı içinde olurlarsa o zaman zaten bu mesele daha açık söyleyeyim 400'ün üzerinde bir katılım sağlanmış olan bir anayasa teklifi millet tarafından benimsenmiş demektir. Millet 'Anayasa istiyor musunuz, istemiyor musunuz' sorusuna muhatap değil şu anda. Biz burada zorla şu Anayasa şu maddeler çıkacak diye bir yaklaşımın içerisinde değiliz. Partiler 400'ün üzerinde büyük güç koyarlarsa toplum tarafından benimsendiğini de gösterir” diye konuştu.

TBMM Başkanı olsa da AK Parti İstanbul Milletvekili olduğunu anımsatan Kurtulmuş, kendisinden önceki 29 Meclis Başkanı gibi milletvekili olması itibariyle elbette siyasi partisi bulunduğunu belirterek, kendisine yönelik AK Parti iktidarı tarafından özellikle Anayasa gündemi yaratmaya çalışmakla ilgili eleştirileri kabul etmeyeceğini söyledi.

Muhalefet cephesi tarafından AK Parti’nin ve Kurtulmuş’un kendisinin anayasa değişikliğiyle ilgili somut önerilerini açıklamamasıyla ilgili eleştirilere karşılıksa Kurtulmuş, “Benim de güçler ayrımı prensibiyle, denge denetim mekanizmalarıyla hatta yargı hiyerarşisiyle ilgili söyleyebileceğim görüşlerim var ama benim Meclis Başkanı olarak bunları baştan söylememin, görüşmeleri nezaket ve açık yüreklilikle yürütülmesini engelleyebileceğini düşündüğüm için bundan kaçınıyorum. Yeri geldiğinde biz de görüşlerimizi söyleyeceğiz” dedi.

Can Atalay’ın durumunda yargıyı işaret etmekle yetindi, kavga görüntüsüne tepkiliydi

TBMM Başkanı Kurtulmuş, geçtiğimiz yıl 14 Mayıs’ta Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili olarak seçilen Can Atalay’ın milletvekilliğini koruduğu yönünde Anayasa Mahkemesi’nin son kararına rağmen bu konuda TBMM’de işlem yapılmamasıyla ilgili olarak yargı sürecini gerekçe gösterdi.

Kurtulmuş, İstanbul Silivri Cezaevi’nde halen Gezi Davası kapsamında tutuklu Can Atalay'ın durumuna ilişkin de “Hukuken meselenin bundan sonraki kısmı tamamen hukuki süreçlerle ilgilidir. Sonuç almak bakımından Meclis'in bu aşamada yapabileceği bir şey yoktur” dedi.

Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay’la ilgili son gerekçeli kararı üzerine TBMM Genel Kurulu’nda 16 Ağustos’ta gerçekleştirilen olağanüstü oturumda yaşanan kavgayla ilgili soruyu da yanıtladı. Sözkonusu oturumda, TBMM İdare Amiri Alpay Özalan’ın TİP Milletvekili Ahmet Şık’ı yumruklamasıyla ilgili Kurtulmuş, “Kavgayı sürdürmek isterseniz, mahalle kavgası sonuna kadar uzar gider. Demokrasi her olumsuz adımdan ders alma işidir. O görüntüler, ağır sözleri kabul edilemez durumdur. Benim yapabileceğim bütün siyasi parti gruplarının bu süreçte müzakereyi insani bir üslupla sürdürebilmelerinin temin edilmesi için tavsiyede bulunmaktır. Burada içtüzükte gerekli düzenlemeler yapılarak kavga çıkarıp ortalığı karıştıranlara ve yaralayıcı sözler söyleyenlere daha ağır cezalar verilebilir” diye konuştu.

Bu arada TBMM Genel Kurulu’nda son yaşanan kavgada yere düşen milletvekilleri de dikkate alınarak, kürsü arkasındaki mermer merdivenlerin sivri köşelerinin törpülendiği ve salonun gözden geçirildiği bilgisi de paylaşıldı.


“Rusya’da, Türkiye’nin BRICS üyeliğine olumlu bakılıyor” yorumu

Meclis Başkanı Kurtulmuş, dış politikaya ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Kurtulmuş, son olarak geçtiğimiz hafta ziyaret ettiği Rusya’daki temasları kapsamında, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le görüşmesiyle ilgili yorumda bulundu.

Türkiye’nin BRICS’e üyelik talebiyle ilgili görüşmelerde olumlu izlenim aldığını aktaran Kurtulmuş, “(Rusya tarafı) Müspet baktıklarını ifade ettiler. Ancak BRICS diğer örgütlenmeler, oluşumlar gibi sekretarya yapısına sahip, kurumsallaşmış değil, henüz platform şeklinde. Türkiye, şimdi oraya (BRICS’e) yöneliyor diye eksenini değiştirecek değildir. Türkiye’nin tek ekseni vardır o da kendi milli eksenidir” dedi.

Lübnan’da Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah’ın ölümüyle ilgili “başsağlığı” mesajı paylaşmasına ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, “Başsağlığı mesajı, benim kendi inisiyatifim” diyerek, İsrail’in bölge halkları arasında din, mezhep ayrımı yapmaksızın herkese karşı savaş yürüttüğünü ve buna karşı da mezhep ayrımı olmaksızın hep birlikte tepki gösterilmesi gerektiğini söyledi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG