Amerika'da Ekim ayı "Meme Kanseriyle Mücadele Ayı" olduğu için bütün ülkede birçok etkinlik düzenleniyor, radyo, televizyon, sosyal medya ve yazılı basın bu konuda sık sık uzman görüşlerine yer veriyor. 15 Ekim de Dünya Meme Sağlığı Günü'ydü. Doktorlar erken tanının önemini vurguluyor, meme kanserinin ilk evrelerinde olan bir hastanın hayatta kalma şansının yüzde 90'ın üzerinde olduğunu doğruluyor.
Amerika'da her 7 kadından birinin göğüs kanserine yakalanma riski var. Operatör Doktor Hamdi Koçer'in verdiği bilgiye göre, Türkiye'de bu sayı 8'de bir.
Meme Kanseri Her Sekiz Kadından Birini Tehdit Ediyor
Meme kanseri bütün diğer kanserler gibi tek bir hücreden başlıyor ve hücrenin yapısının bozulması ve çoğalmasıyla ilerliyor. İyi olan, meme kanserinin diğer birçok kanser türüne göre çok daha yavaş ilerlemesi. Kanserli hücrenin büyümesi ve bir kitle oluşumu için 7-10 yıl geçmesi gerekebiliyor. Operatör Dr. Hamdi Koçer, meme kanseri için en büyük riskin kadın olmak olduğunu söylüyor ve diğer risk faktörünün ise yaş olduğunu ekliyor. Teşhis konulan kadınların yüzde 70'i 50 yaş ve üstünde. Diğer risk faktörleri, hormon kullanımı, alkol ve sigara tüketimi, aşırı kilo ve hareketsiz bir hayat tarzı. Türkiye’de her sekiz kadından birini tehdit eden meme kanseri, Amerika’da her yedi kadından biri için risk oluşturuyor.
Meme Kanserinden Kurtulmada Hastalığın Evresi Önemli
Kurtulma Oranı:
Evre 1: % 95-96
Evre 2: % 85
Evre 3-4: Düşük
Tümör büyüklüğü, koltukaltı lenf bezlerinin durumu, tedavi yöntemleri de hastanın hayatta kalmasında son derece önemli faktörler.
Neolife Tıp ve Onkoloji Merkezi uzmanı Operatör Doktor Hamdi Koçer'le meme kanseri konusunda yaptığımız söyleşiyi aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz. Ayrıca bu konuda daha fazla bilgi için Hülya Polat'ın Gökkuşağı adlı bloğunu okuyabilirsiniz.