Erişilebilirlik

Efsanevi teknik adam Christoph Daum vefat etti


2022 'de akciğer kanserine yakalanan Daum, 2 yıl boyunca hastalıkla savaştı.
2022 'de akciğer kanserine yakalanan Daum, 2 yıl boyunca hastalıkla savaştı.

Türkiye’de Beşiktaş, Fenerbahçe ve Bursaspor gibi takımları çalıştıran Alman teknik adam Christoph Daum, 70 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Christoph Daum, futbol sahalarında antrenörlük başarıları, sıra dışı yöntemleri ve son yıllarda da kanserle olan mücadelesiyle unutulmaz bir efsaneye dönüştü. Daum, 2022 yılından bu yana kanser tedavisi görüyordu.

Christoph Daum, 24 Ekim 1953 yılında dünyaya geldi.

Aktif kariyeri boyunca 1970’li yıllarda çeşitli Alman takımlarında orta saha oyuncusu olarak oynayan ve 1981 yılında henüz 28 yaşındayken futbol hayatını bitirme kararı alan Daum, antrenörlük kariyerine 1986 yılında 1. FC Köln’de başladı. Daum, dört sezon boyunca takımı çalıştırdı ve 1990’da Stuttgart’ın teknik direktörü oldu. Stuttgart ile 1991-92 sezonunda Alman ligi Bundesliga şampiyonu oldu ve ertesi sezon Almanya Süper Kupası’nı kazandı.

Christoph Daum, futbol sahalarında antrenörlük başarıları, sıra dışı yöntemleri ve son yıllarda da kanserle olan mücadelesiyle unutulmaz bir efsaneye dönüştü
Christoph Daum, futbol sahalarında antrenörlük başarıları, sıra dışı yöntemleri ve son yıllarda da kanserle olan mücadelesiyle unutulmaz bir efsaneye dönüştü

Alman teknik direktör, 1994’te İngiliz Gordon Milne’nin halefi olarak Beşiktaş’ın başına geçti ve 1994 Türkiye Kupası’nı kazandı. Sonraki sezonu Beşiktaş Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonluğu ile açtı ve 1994-95 sezonunda takımıyla Türkiye Ligi şampiyonu oldu.

1996 yılında Almanya’ya dönerek, Bayer Leverkusen’i çalıştırmaya başlayan Daum, 1996-97 sezonunu lig ikincisi, 1997-98 sezonunu lig üçüncüsü, 1998-99 sezonunu yeniden lig ikincisi olarak tamamladı. 1999-2000 sezonunda takımı lig ikincisi oldu ve averaj ile şampiyonluğu kaçırdı.

Kokain skandalına rağmen başarılı bir kariyer

Daum, Leverkusen’deki oyuncularını cesaretlendirmek için, yalınayak cam parçalarından oluşan bir yatağın üzerinde yürütmesi ile ünlendi ve bu dönemde Daum‘un adı Alman Milli Takımı’nın teknik direktörlüğü için geçiyordu. Daum, 2000 yılında saç örneğinden kokain kullandığının tespit edilmesi ve sonrasında spor kamuoyunda oluşan tepki sonrasında, Bayer Leverkusen'daki görevinden istifa etti. Ayrıca 2001 yılında devralacağı milli takım antrenörlüğünden de vazgeçmek zorunda kaldı.

Daum, 2000 yılında saç örneğinden kokain kullandığının tespit edilmesi ve sonrasında spor kamuoyunda oluşan tepki sonrasında, Bayer Leverkusen'daki görevinden istifa etti
Daum, 2000 yılında saç örneğinden kokain kullandığının tespit edilmesi ve sonrasında spor kamuoyunda oluşan tepki sonrasında, Bayer Leverkusen'daki görevinden istifa etti

Daum, Mart 2001’de Beşiktaş’a geri döndü, ancak ikinci döneminde başarılı olamadı. Bir dönem Avusturya’da çalışan teknik adam, Temmuz 2003’te Türkiye’ye döndü ve Beşiktaş’ın ezeli rakibi Fenerbahçe’nin teknik direktörlüğünü üstlendi. Fenerbahçe ile 2003-04 ve 2004-05 sezonlarında Süper Lig şampiyonu oldu. 2009’da yeniden Fenerbahçe’ye geldi ve sezonu Süper Kupa şampiyonluğu ile açtı. Fenerbahçe, 2009-10 sezonunu Bursaspor’un bir puan gerisinde, ikinci sırada tamamladı.

2013’te Bursaspor’un teknik direktörü olarak Türkiye’ye bir kez daha gelen Alman çalıştırıcı ile yeşil-beyazlılar 2 yıllık sözleşme imzalasa da kötü gidişat sebebiyle ilk yıl dolmadan yollar ayrıldı. Son olarak Daum, Temmuz 2016’dan Eylül 2017’ye kadar Romanya milli takımını çalıştırdı ve ardından emekli oldu.

2022 'de akciğer kanserine yakalanan Daum, 2 yıl boyunca hastalıkla savaştı. Kansere karşı mücadelesinde kararlılığını "Kanser yanlış bedeni seçti" sözleriyle ifade eden Daum, uzun süre bu zor savaşta direndi, ancak sonunda mücadeleyi kaybetti.

Daum, antrenörlük kariyerinden sonra sık sık Instagram hesabından Türkiye'yi unutamadığına dair paylaşımlar yapmasıyla tekrar gündem oldu. Bör röportajında "Ben Türk dostu değil, yarı Türk'üm" diyen Daum, ayrıca Atatürk’e olan hayranlığını da ifade ederek, onun hakkında birçok şey okuduğunu ve büyük bir reformcu lider olduğunu sıkça vurguladı.

Daum'la birlikte çalışan birçok isim, canlı yayında onun hakkında övgü dolu sözler sarf etti.
Daum'la birlikte çalışan birçok isim, canlı yayında onun hakkında övgü dolu sözler sarf etti.

Taziye mesajları

Christoph Daum'un vefatı, Almanya’da olduğu gibi, Türkiye'de de büyük bir üzüntüyle karşılandı. Daum için, Fenerbahçe'nin televizyon kanalında özel bir yayın yapılırken, Daum'la birlikte çalışan birçok isim, canlı yayında onun hakkında övgü dolu sözler sarf etti.

Sarı lacivertli kulüpten yapılan açıklamada, "Eski Teknik Direktörümüz Christoph Daum’un vefatını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Daum Ailesine, sevenlerine ve camiamıza başsağlığı dileriz" ifadelerine yer verildi.

Beşiktaş'tan paylaşılan taziye mesajında da, "Eski Teknik Direktörümüz Christoph Daum’un vefat ettiğini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Daum ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dileriz" denildi.

Bursaspor Kulübü'nden yapılan açıklamada, "Eski Teknik Direktörlerimizden Christoph Daum’un vefatını büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dileriz" ifadeleri kullanıldı.

Türkiye Futbol Federasyonu, yayınladığı baş sağlığı mesajında, "Türk futbolunda iz bırakan, ülkemizde taraflı tarafsız tüm futbolseverlerin sevgi ve saygısını kazanan, Türkiye ve Türk dostu Alman teknik direktör Christoph Daum'un vefat ettiğini derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Daum ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve tüm spor camiasına başsağlığı dileriz" denildi.

Gençlik ve Spor Bakanı Bakanı Osman Aşkın Bak, Daum'un vefatı dolayısıyla yayımladığı taziye mesajında, "Futbolumuza önemli katkılarda bulunan, her müsabaka öncesi İstiklal Marşı'mızı söyleyerek bizlerden biri olduğunu gösteren Christoph Daum'un vefat haberini üzüntüyle öğrendim. Daum ailesine, yakınlarına ve spor camiasına başsağlığı dileriz" ifadelerini kullandı.

Forum

STÜDYO VOA

Türkiye İsrail tarafından öldürülen Ayşenur’u BM gündemine getirdi – 12 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG