Erişilebilirlik

Dünyanın Yüz Milyon Nüfuslu İlk Kenti Neresi Olacak?


Bu yüzyılın sonunda ilk kez bir kentin nüfusu 100 milyona ulaşabilir. Afrika ve Uzakdoğu'da en hızlı büyüyen ülkelerdeki kentleşme hızını mercek altına alan yeni bir araştırma, küçük kentlerin bile önümüzdeki yıllarda dev metropollere dönüşebileceği sonucuna vardı.

Dünya nüfusunun bu yüzyılın sonunda 14 milyara ulaşması bekleniyor. Ontario Teknoloji Enstitüsü'nün yaptığı yeni bir araştırmaya göre, 14 milyar kişinin yüzde 80'i, büyük kentlerde yaşayacak. Profesör Daniel Hoornweg Skype aracılığıyla şunları söyledi:

”Kentleşme dalgasının Çin içinde hızla yayıldığını görüyoruz. Çin'deki kentleşme doygunluk noktasına erişmek üzere. Bu dalga şimdi Hindistan'a doğru ilerliyor. Daha sonra Afrika’ya, Sahra Çölü'nün güneyindeki büyük kentlere yayılacak.”

Bu da dünyanın yüz milyon nüfuslu ilk kenti için en önde gelen adayın Nijerya'nın en büyük kenti Lagos olduğu anlamına geliyor.

Bugünkü nüfusu 20 milyon olan Lagos, dünyanın en kalabalık değil, ancak en hızlı büyüyen kentlerinden biri. Şu anda en kalabalık kent, 38 milyon nüfusla Tokyo. İki nesilde yüz kat büyüyen Lagos'un 2100 yılında California eyaletinin tamamından daha fazla nüfusa ev sahipliği yapması bekleniyor.

Prof Daniel Hoornweg, ”Lagos, Dar Es Selam ve Kinşasa, nüfusu dört ya da beş kat artması beklenen kentler. Bu yüzyılın sonunda dünyanın en büyük 20 kenti, Afrika kıtasında olacak,” diyor.

Her gün 900 kişinin yerleştiği Lagos, bin kilometre karelik alana yayılmış bir kent. Kentte gökdelenlerden gecekondulara kadar her türlü yerleşim birimi görmek mümkün.

Genellikle göçmen toplulukların oluşturduğu en yoksul kent sakinleri, göl kenarındaki varoşlarda yaşıyor. Uluslararası Af Örgütü, yeni inşaatlara yer açmak için bazı kent sakinlerinin yaşadıkları yerlerden zorla çıkarıldıklarına, bu nedenle 30 bin kişinin evsiz kaldığına, 11 kişininse öldüğüne dikkat çekiyor.

Oladipupo Aiveomiye, Ilaje-Bariga adlı varoşta yaşıyor: ”Zorla tahliye olma, gece vakti baskına uğrama korkusu insanları o kadar çok etkiliyor ki kimileri bu bölgede çalışamaz, günlük hayatını sürdüremez hale geldi.”

Afrika kıtası çapında ortalama yaş, 20'nin altında. Her kadının ortalama doğurganlık oranı 4,4. Küçük kentlerin nüfusunun bile çok hızlı artması bekleniyor. Bugün nüfusu bir milyondan az olan Nijer'in başkenti Niamey'in nüfusunun yüzyıl sonunda 46 milyona, Malawi'nin ikinci büyük kenti Blantyre'ninse bir milyondan 40 milyona çıkması bekleniyor.

Kentsel büyüme Asya kıtasında da yükselişte. Afganistan'ın başkenti Kabil'in nüfusunun 50 milyona çıkması bekleniyor.

Profesör Hoornweg, gecekonduların yayılması, kötü hijyen şartları, hava ve su kirliliği riskine rağmen kentleşmenin hızlanmasını olumlu görüyor: ”Kentler, daha sıkışık yaşam alanlarına sahip oldukları için daha az enerji tüketimiyle daha yüksek yaşam standardı sunar. Kentsel yaşam bu nedenle çok önemli bir fırsatı da beraberinde getiriyor. Büyük kentler olmadan küresel sürdürülebilirlik sağlayamayız.”

Batılı ülkelerdeki birçok kentin boyutununsa ya doygunluğa erişmesi ya da küçülmeye başlaması bekleniyor. Bu yüzyılın sonunda dünyadaki en büyük yüz kentin sadece 14'ünün Kuzey Amerika ya da Avrupa'da olması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG