Yeni bir araştırmaya göre dünya nüfusu tahmin edilenden daha hızlı bir şekilde büyüyor. Uzmanlar, 2100 yılı itibarıyla nüfusun 11 milyara ulaşacağı tahmininde bulunuyor.
2013 yılında Birleşmiş Milletler’in hazırladığı bir raporun uzantısı olan araştırmaya göre büyümenin bu yüzyıl içerinde yavaşlaması beklenmiyor.
Dünya nüfusunun 7 milyar olduğunu belirten uzmanlar son yirmi yıldır nüfusun 9 milyara çıktıktan sonra artışın yavaşlayabileceğini ve düşmeye başlayabileceğini düşünüyorlardı.
Ancak ülke istatistiklerini, uzman tahminlerini, doğum oranlarını, ölümleri ve uluslararası göçü de kapsayan bu yeni araştırma, dünya nüfusunun 2100 yılı itibarıyla 11 milyara ulaşacağını tahmin ediyor.
Dünya nüfusundaki en büyük artışın Afrika kıtasında yaşanacağını tahmin eden araştırma, önümüzdeki 85 yıl içerisinde kıtanın nüfusunun 3 buçuk milyardan 5,1 milyara ulaşmasını öngörüyor.
Araştırmanın uzmanlarından biri olan Birleşmiş Milletler Nüfus Dairesi Müdürü John Wilmoth, önceki tahminlerde araştırmacıların, Afrika’nın nüfusundaki değişikliklerin diğer ülkelerdeki demografik değişiklikleri izleyeceğini düşündüklerini ve doğum kontrol yöntemlerinin kullanımının artmasıyla, nüfus artışının yavaşlayacağını tahmin ettiklerini belirtti.
Ancak tahminler doğru çıkmadı. Doğum kontrol yöntemlerinin kullanımının tahmin edilenden daha az arttığını belirten Wilmoth, bu nedenle doğurganlık oranının daha yavaş azaldığını ve dolayısıyla nüfusun arttığını belirtiyor.
Birleşmiş Milletler ve Washington Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği araştırma Asya kıtasının nüfusunun 2050 yılı itibariyle bugünkü 4,4 milyardan, 5 milyara çıkacağını öngörüyor.
Artan dünya nüfusunu beslemeyle ilgili kaygıların tahmin edilenden daha az olduğunu da belirten Birleşmiş Milletler Nüfus Dairesi Müdürü John Wilmoth, gıda üretimi konusunda büyük ilerlemeler kaydedildiğini, son 50 yıl içerisinde gıda üretiminin nüfus artışını geçtiğini belirtti.