Erişilebilirlik

Dünya Mülteciler Günü’nde Rakamlar Ürkütücü


Dünya Mülteciler Günü’nde Rakamlar Ürkütücü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
Linki indirmek için
Bugün Dünya Mülteciler Günü. Birleşmiş Milletler’e göre, dünyada mülteci sayısı son 18 yılın en yüksek düzeyine çıkmış durumda. Bugün 45 milyondan fazla kişi başka ülkelere sığınmış bulunuyor. Londra muhabirimiz Henry Ridgwell’in haberine göre Suriye’de devam eden iç savaş mülteci sayısını arttıran en büyük neden oldu.

Dört yaşındaki Şahad, bir yıldır mülteci. 2012 yılının Eylül ayında Suriye’nin Hama kentindeki evi yıkılınca Şahad da mülteci oldu.

Şahad’ın babası Yahya, eve geldiği zaman gördüğü manzarayı şöyle anlatıyor: “Çok yaralı vardı. Sabah saat 10’dan geç saatlere kadar enkaz altından yaralı çıkardık. İki çocuğumu kaybettim.”

Yahya yıkıntıdan kurtulan iki kızını alarak Lübnan’a sığınmış.

Şahad bugün Dünya Mülteciler Günü’nde Birleşmiş Milletler’in mültecilerin durumunu anlatan yüzü. Ancak Şahad yalnız değil, bugün Suriye’de binlerce çocuk aynı trajediyi yaşıyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Suriye’de incelemeler yaparken Şahad’ın Lübnan’ın Sayda kentindeki evine de uğradı: “Lübnan ciddi bir tehditle karşı karşıya ve uluslararası toplumdan büyük yardıma ihtiyacı var ve bunu hak ediyor. Mültecilerin sığındığı yerlerde gördüğümüz yardımseverliğin bir benzerini de uluslararası toplumun göstermesi gerekiyor.”

Londra’daki Chatham House adlı düşünce kuruluşu uzmanı Fadi Hakura’ya göre, Batı’nın fazla birşey yapmaması tepki yaratıyor: “Lübnan’da 1 milyon Suriyeli mülteci var, Ürdün’de bu sayı yarım milyon. Bu durum bu ülkelerin kaynaklarına, ekonomisine, kamu hizmetlerine büyük bir yük olduğu gibi, yerel halk arasında da olumsuz duygulara yolaçıyor.”

Plan International adlı yardım kuruluşundan doktor Unni Krishnan, Mali gibi başka ülkelerdeki mültecilerinse yeterince ilgi görmemesinden şikayetçi: “Kuruluşumuz binlerce mülteci barındıran Burkina Faso’da çalışıyor. Ancak para bulunsa bile bazı konularda kaynaklar yeterli olmuyor. Özellikle çocukların korunması, eğitilmesi, travma ve destek tedavisi görmesi için yeterli kaynak bulmak çok zor.”

Birleşmiş Milletler’e göre Burkina Faso gibi kalkınmakta olan ülkeler dünyadaki mültecilerin %85’ini barındırıyor. Krishnan, çocuk sığınmacıların çoğu kez sayılmadığına dikkati çekiyor.

Mültecilerin %55’i, savaşın yerle bir ettiği beş ülkeden geliyor. Bunlar Afganistan, Somali, Irak, Suriye ve Sudan.

Lübnan’da Yahya, kızının geleceğinden kaygılı: “Kızım savaş uçakları, roketler, tanklar gördü. Görmediği hiçbir şey kalmadı.”

Suriye’de çatışmalar devam ederken Birleşmiş Milletler yıl sonuna kadar ülkeyi terkeden Suriyeli sayısının 3 buçuk milyona çıkacağını tahmin ediyor.
XS
SM
MD
LG