İstanbul’da iki gün süren Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Zirvesi’ne Almanya dışında hiçbir G7 ülkesinin lider düzeyinde katılım göstermemesi tepki çekti. Genel Sekreter Ban, bu durumun hayal kırıklığı yaratığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise vize muafiyeti sağlanmaması halinde Geri Kabul Anlaşması’nın TBMM’de onaylanmayacağını mesajını verdi.
173 ülkeden 60’a yakını devlet ve hükümet başkanı olmak üzere yaklaşık 9 bin kişinin katıldığı Dünya İnsani Zirvesi Salı günü yapılan kapanış oturumunun ardından sona erdi. Zirvede yapılan toplantılarda küresel insani yardım politikaları tartışıldı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la birlikte kapanış oturumunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2. Dünya Savaşı sonrası meydana gelen en büyük insani kriz döneminde başta G-7 ülkeleri olmak üzere dünyanın kötü bir sınav verdiğini söyledi.
Erdoğan: Merkel dışında G-7 ülkelerinin burada olmaması üzüntü verici
“Tel örgüler ve yükseltilmiş duvarlar bu sorundan sizi uzak tutamaz.12 milyon insanın yerinden edildiği kriz karşısında kimse iyi bir sınav verememiştir, birkaç ülke dışında. Bugün insani krizlere maruz kalan insanlar merhamet yoksunluğundan hayatını kaybediyor. İnsani krizleri çözmek üye ülkelerin sorumluluğudur. Akdeniz'in azgın dalgalarının yuttuğu hayatlar, sahillere vuran masum çocuk bedenleri bu mesajı adeta bir tokat gibi insanlığın suratına çarpıyor. Sayın Merkel dışında G-7 ülkelerinin burada olmaması üzüntü verici.”
“Bir tarafta lüks, israf ve şatafat hakimken, onun hemen yanı başında milyonlarca insanın sefalet, yoksulluk ve açlık içinde hayata tutunmaya çalıştığını görüyoruz. Bu, adil dünya değildir” diyen Cumhurbaşkanı, tüm ülkelere küresel vicdanı harekete geçirme çağrısında bulundu.
Erdoğan: AB 3 miyar Euro yardım sözünü yerine getirmedi
Erdoğan Türkiye'ye 3 milyar Euro'luk yardım gönderme taahhüdünde bulunan ancak bu taahhüdü yerine getirmeyen Avrupa Birliği’ne yönelik de sitemde bulundu.
Cumhurbaşkanı, ”İkili görüşmeler yaptık. Sayın Şansölye ile de görüştük. 3 milyar Euro'luk verilen bir sözdü. Şu ana kadar yapılanlara baktığımızda, maalesef bu desteklerin söz verildiği gibi yürümediğini görüyoruz. Temmuz ayına kadar 1 milyar Euro'nun verileceği istikametinde dün arkadaşlarımdan bana bir bilgi geldi. Bu destek Türkiye'ye gelmiyor. Suriyelilere verilen destek. Vermeyeceksiniz. Türkiye lütuf beklemiyor. Açık açık AB mensuplarına söyledim, yine söylüyorum. Dürüstlük bekliyoruz” dedi.
Erdoğan: Vize muafiyeti için adım atılmazsa TBMM ‘den Geri Kabul Anlaşması geçmez
Erdoğan, 30 Haziran itibariyle Avrupa Birliği’nin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize muafiyeti uygulamaması halinde Geri Kabul Anlaşması’nın yürürlüğe girmeyeceğinin de işaretini verdi.
“1 Haziran itibariyle Geri Kabul Anlaşması'na yönelik bir adım vardı. 30 Haziran itibariyle de vize noktasındaki adım atılacaktı. Eğer şu anda bu konuyla ilgili olarak arkadaşlarımız görüşmeleri yapacaklar. Görüşmelerde netice alındı, alındı. Alınmadığı takdirde, kusura bakmasınlar, bu Türkiye Cumhuriyeti'nin Parlamentosu'ndan Geri Kabul Anlaşması'na yönelik adım atılmasıyla ilgili karar geçmez. Bize iki de bir kriter dayatmasınlar. Burası Türkiye..."
Ban Ki-Moon: Bazı dünya liderlerinin burada olmaması hayal kırıklığı yarattı
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da konuşmasında G-7 ülkelerinin zirveye ilgisizliğinden yakındı.
Genel Sekreter, "Devletlere, STK'lara, özel sektörlere bir çağrıda bulunmak istiyorum: Lütfen BM'ye katılın, ele ele verip kalıcı çözümlere birlikte imza atalım. Bazı dünya liderlerininburada olamamış olması da hayal kırıklığı yarattı. Özellikle G-7 ülkelerinden bazı liderlerin burada olmasını beklerdik" diye konuştu.
Dünyada yıllık insani yardım ihtiyacının 15 yıl içinde 12 kat artarak 245 milyar dolara ulaştığını söyleyen Ban Ki-moon, “Maalesef krizler devam edecek gibi görünüyor” diye konuştu.