Bu yıl 25’inci defa kapılarını ziyaretçilere açan Marble İzmir Fuarı, 30 Mart’a kadar dünyanın doğal taş sektörünü ağırlayacak. Fuarın açılışına, İzmir’in CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Partili aday Nihat Zeybekci ve sektör temsilcileri katıldı.
Dünyanın en büyük fuar etkinliklerinden biri olan Marble İzmir’e 209’u yabancı olmak üzere 1100 firma katılıyor. 63 ülkeden gelen yüzlerce alıcı, fuar boyunca ticari görüşmeler yapacak. Türkiye için bu fuar dünya pazarındaki payını artırmak açısından önemli bir işleve sahip.
Hedef ihracatı üç milyar dolara çıkarmak
VOA Türkçe’ye konuşan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, doğal taş sektörünün yılda yaklaşık iki milyar dolar ihracat yaptığını söyledi. Dinçer, “Dünya piyasalarında dört milyar dolarlık işlenmiş ürün ticareti yapılıyor. Bunun bir milyar dolarını Türkiye karşılıyor. Blok ihracatında da dünya ticareti toplam üç milyar doları buluyor. Bunun da yine bir milyar dolarını Türkiye karşılıyor” dedi.
Sektörün hedefinin yıllık ihracat miktarını üç milyar dolara çıkarmak olduğunu belirten Dinçer, bunun için atılması gereken adımları da “Öncelikle ürünlerimizi piyasaya çok daha hızlı çıkarabilmemiz gerekiyor. Çünkü doğal taş sektöründe her yıl moda değişiyor. Bu yüzden orman izinler, ruhsat izinleri, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporları gibi izinleri daha hızlı almamız, sektörün önünü açacaktır. İkinci önemli nokta da pazarlama yöntemleri. Milli katılımlı yurtdışı fuarlarla ve ihracatçı birliklerinin ticaret heyetleriyle gitmedik ülke bırakmadan iki görüşmelerle ticaretimizi artırmayı hedefliyoruz” şeklinde sıraladı.
Dünyanın en büyük fuarlarından biri
150 bin metrekarelik bir alanı kaplayan fuarda ham ve işlenmiş ürünlerin yanı sıra iş makineleri, mermer makineleri ile makine sarf malzemeleri de sergileniyor. Fuar alanındaki 1500 ham dev blokun toplam ağırlığı 30 tonu buluyor. Stantlarda doğal taşları sanata dönüştüren tasarımlar da büyük ilgi topluyor.
Fuara katılan ihracatçı firmalardan birinin yetkilisi olan Duhan Laloğlu Amerika’dan Ortadoğu’ya, Çin’den Hindistan’a kadar birçok ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi. VOA Türkçe’ye konuşan Laloğlu, Türkiye’nin küresel pazardaki konumunu güçlendirmek için üretim ve ihracatın daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirtti ve “Türk taşı çok meşhur olmasına rağmen hala tanımayan ülkeler var. Bu ülkelerde daha fazla tanıtım yapılması, oralardan heyetlerin Türkiye’ye getirilmesi gerekiyor. Marble İzmir çok önemli bir fuar. Her yıl özellikle Çin’den ve Hindistan’dan büyük bir katılım sağlanıyor. Ancak Avrupa ve Amerika kıtalarından müşterileri buraya çekmek için daha fazla çaba harcamak gerekiyor” dedi.
Fuarın hedeflerinden biri de Türkiye’nin küresel pazardaki konumunu tasarımla güçlendirmek. Bu amaçla genç tasarımcıların katıldığı “değişik” temasıyla bir yarışma düzenlendi. Fuarın ilk gününde düzenlenen Dünya Taş Forumu'nda gelecek yıldan itibaren forumun daha da büyütülmesi ve “Dünya Taş Zirvesi" olarak düzenlenmesi kararlaştırıldı.
30 Mart’a kadar devam edecek olan Marble İzmir’de “5. Uluslararası Taş Kongresi”, “Designer Habitat Workshop” ve “Genç Yaratıcı Fikirler Platformu” alanında dünyada önemli işlere imza atmış kişilere ev sahipliği yapacak.
Dünya rezervinin büyük bölümü Türkiye’de
Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2017 verilerine göre, Türkiye dünya doğal taş rezervinin yaklaşık yüzde 40’ına sahip ülke konumunda. Bu verilere göre Türkiye’de 4 milyar metreküp işletilebilir mermer, 2 milyar 800 milyon metreküp işletilebilir traverten, 1 milyar metreküp granit rezervi bulunuyor.