Myanmar’ın fiili lideri Aung San Suu Kyi, neredeyse 125 bin Arakanlı Müslüman’ın Bangladeş’e kaçmasına neden olan Arakan vilayetindeki şiddet olaylarıyla ilgili yanlış söylentilerin kasıtlı olarak yayılmasından şikayet etti.
Suu Kyi’nin ofisinin Facebook’ta yayınladığı açıklamaya göre Kyi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmede Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in Arakanlılar’la ilgili Twitter’da yayınladığı bir dizi fotoğraftan söz etti. Ölü Arakanlılar’ın yer aldığı fotoğrafların ülkedeki şiddet olaylarıyla ilgisi olmadığı ortaya çıkmıştı.
Myanmar lideri Erdoğan’a, “yalan haberlerin teröristlerin işine yaradığını” söyledi. Suu Kyi, Arakan’da polise saldırı düzenleyerek şiddet olaylarını tetikleyen bir grup isyancı Arakanlı Müslüman için “terörist” ifadesini kullanıyor.
Uluslararası Af Örgütü açıklamayı kınadı ve “insafsızca” olarak değerlendirdi.
Af Örgütü’nün Kriz Müdahale Direktörü Tirana Hassan: “Suu Kyi’nin Arakan’daki şiddet olaylarıyla ilgili ilk yorumu Arakanlı azınlığı korumak için somut adım vaadi olmalıyken, Myanmar lideri bölgeden gelen korkunç haberleri hafife almayı tercih ediyor” dedi.
Arakan Kurtuluş Ordusu adlı grubun Arakan’da karakollara düzenlediği bir dizi saldırının ardından yaşanan şiddet olaylarında en az 400 kişi hayatını kaybetti. Polis isyancıları yakalamak için köylere saldırılar düzenledi.
Bangladeşli yetkililer son olarak şiddet olaylarından kaçan bir grup Arakanlı Müslüman’ı taşıyan teknenin alabora olması sonucu beş kişinin boğularak öldüğünü açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arakan Müslümanları’nın korunması ve Aung Suu Kyi’ye şiddeti sona erdirmesi için uluslararası topluma çağrı yapıyor. Arakan Müslümanları Budist çoğunluğun yaşadığı Myanmar’da bulunan Bangladeşli göçmenlerden oluşuyor.
Dünyanın en büyük Müslüman çoğunluğuna sahip Endonezya’nın başkenti Jakarta’daki Myanmar Büyükelçiliği’nin önünde binlerce kişi Arakanlı Müslümanlar’a yönelik şiddetin sona ermesi talebiyle protesto gösterileri düzenledi.
Pakistanlı genç aktivist Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yousafzai de Twitter’da yaptığı çağrıda kendisi gibi Nobel ödüllü Suu Kyi’den Arakanlı Müslüman azınlığa yönelik şiddet olaylarını kınamasını istedi.
Yousafzai “Eğer (Arakanlılar’ın) nesiller boyu yaşadıkları evleri Myanmar değilse o zaman neresi” diye?” diye sordu.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Salı günü yaptığı açıklamada Myanmar’ın Arakan eyaletindeki Müslüman azınlığa yönelik etnik temizlik kaygısını dile getirmişti. “Bir riskle karşı karşıya olduğumuzu sanıyorum. Umarım işler oraya varmaz” diyen Guterres, Myanmar’daki yetkililere bölgeyi istikrarsızlaştıran şiddet olaylarına son vermeleri çağrısında bulunmuştu.
Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ise uluslararası toplumu Arakanlılar’ı Bangladeş’e sürmeyi durdurması ve mültecileri geri alması konusunda Myanmar’a baskı uygulamaya davet etti.
Bangladeş sınır muhafızları ve yerli halk ise sınır bölgesinde duyulan patlamaları ve silah seslerini doğruladı.
Reuters haber ajansı, Myanmarlı askerlerin son üç gündür Bangladeş’le ortak sınırın bir kısmına mayın döşedikleri yazdı. Ajansa bilgi veren Dakka’daki hükümet yetkilileri, Myanmar ordusunun sınırdaki mayın döşeme faaliyetinin nedeninin Bangladeş’e kaçan mültecilerin geri dönmesini önlemek olduğunu belirtti.
Çin’den dönen Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Myanmar’a iki günlük bir ziyarette bulunuyor. Ülkesinin Myanmar ile ticari ve stratejik bağlarını güçlendirmeye çalışan Modi’nin Arakanlı azınlıklar konusunu da Aung San Suu Kyi ile görüşmesinde gündeme getirmesi bekleniyor.
Budistlerle Müslümanlar arasındaki şiddet olayları on yıldan uzun süredir zaman zaman alevleniyor.
Myanmar hükümeti, Arakan Müslümanları’nın taciz edildiği ve gazetecilerin bölgeye girişinin sınırlandırıldığı iddialarını reddediyor.