Erişilebilirlik

Trump ve danışmanları Georgia eyaletinde 2020 seçiminin sonucuna müdahale etmekle suçlandı


Georgia eyaleti Fulton İlçesi Bölge Savcısı Fani Willis (ortada) eski Başkan Donald Trump hakkındaki dördüncü iddianameyi düzenlediği basın toplantısında açıkladı.
Georgia eyaleti Fulton İlçesi Bölge Savcısı Fani Willis (ortada) eski Başkan Donald Trump hakkındaki dördüncü iddianameyi düzenlediği basın toplantısında açıkladı.

Eski Başkan Donald Trump'ın Georgia eyaletinde Demokrat Partili Joe Biden karşısında 2020'de aldığı seçim yenilgisini geri çevirmeye çalışma suçlamasını içeren iddianame açıklandı. Bu, eski Başkan Trump hakkındaki dördüncü iddianame oldu.

Georgia eyaletinin Fulton İlçesi Bölge Savcısı Fani Willis'in dün geç saatlerde açıkladığı iddianame, 2024 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olmaya en yakın isim olan Trump'ın karşı karşıya olduğu suçlamalara yenisini ekledi.

98 sayfalık kapsamlı iddianamede 19 davalının adı geçiyor ve 41 kriminal suçlama bulunuyor.

İddianamede adı geçen tüm davalılar, organize suç örgütlerinin üyelerini hedef almak için başvurulan ve 20 yıla kadar hapis cezası içeren suçlamayla karşı karşıya.

Trump'ın avukatları John Eastman (solda) ve Rudy Giuliani'nin isimleri de iddianamede yer alıyor.
Trump'ın avukatları John Eastman (solda) ve Rudy Giuliani'nin isimleri de iddianamede yer alıyor.

Trump'ın eski Beyaz Saray Genel Sekreteri Mark Meadows ile avukatları Rudy Giuliani ve John Eastman da suçlananlar arasında bulunuyor.

Fulton İlçesi Bölge Savcısı Fani Willis, düzenlediği basın toplantısında, “Davalılar, Georgia eyaletinin seçim sonuçlarına itiraz etmeye ilişkin hukuki sürecine uymak yerine Georgia'dan çıkan başkanlık seçimi sonucunu değiştirmek için kriminal faaliyetlere girdi” şeklinde konuştu.

Willis, Trump ve diğer davalıların teslim olmak için 25 Ağustos Cuma günü ABD'nin doğu kıyısı yerel saatiyle öğleye kadar süresi olduğunu söyledi. Willis, 19 davalıyı birlikte yargılama planının bulunduğunu da kaydetti.

Trump'ın avukatları Drew Findling, Jennifer Little ve Marissa Goldberg, yaptıkları açıklamada, “Bu tek taraflı büyük jüri sunumu, kendi kişisel ve siyasi çıkarlarını besleyen görgü tanıklarına dayandırılmıştır” dedi.
Avukatlar, “Bu iddianamenin ayrıntılı bir değerlendirmesini bekliyoruz, iddianame şüphesiz ki tüm bu süreç kadar hatalı ve anayasaya aykırı” ifadelerini kullandı.

Trump aleyhindeki 13 suçlama, mahkemenin internet sitesinde bir gün önce kısa süreliğine paylaşılan, Reuters haber ajansı tarafından bildirilen ve daha sonra kaldırılan belgede listelenen suçlamaları içeriyor.

İddianamede adı geçenlerin avukatları konuya ilişkin açıklama yapmayı reddetti ya da bu avukatlara ulaşılamadı.

Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger
Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger

Eski Başkan Trump, 2 Ocak 2021 günü, Georgia eyaletinin en üst düzey seçim yetkilisi olan Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger'ı telefonla arayarak kendisinden, Biden karşısında az farkla aldığı yenilgiyi geri çevirmesi için “yeterli sayıda oy bulmasını” istemiş, ancak Raffensperger bunu reddetmişti.

Trump destekçileri bundan dört gün sonra Biden'ın seçim zaferinin tescillenmesi sürecini durdurmak için ABD Kongresi'ne baskın düzenlemişti.

İddianamede Trump ya da ortaklarının 3 Kasım 2020'deki seçim günü öncesiyle 2022 yılı Eylül ayına kadarki süreçte işledikleri iddia edilen suçlar sıralanıyor. Bu suçlar arasında Kongre üyelerine seçimlerde hile yapıldığı şekinde asılsız iddialarla ifade vermek ve eyalet seçim yetkililerini seçim sonucunu değiştirmeye zorlamak da bulunuyor.

İddianameye göre davalılar Amerika'nın seçim sürecini bozmaya çalışmak için Amerikan başkanı ve yardımcısını seçmekten sorumlu olan Seçiciler Kurulu'na sahte üye listesi ibraz etti.

Oy kullanma makinalarına müdahale ve seçim görevlilerine taciz girişimleri

İddianame ayrıca davalıların Georgia eyaleti kırsalındaki bir ilçede seçmenlerin kişisel bilgileriyle ve oy pusulası görüntüleriyle oy kullanma makinalarına müdahale ettiği suçlamasını içeriyor.

Savcılar ayrıca davalıların komplo teorilerinin odak noktası haline gelen bir seçim görevlisini taciz ettiğini de kaydetti.

Georgia'daki iddianame, eyalet sınırlarını aşıyor ve Rudy Giuliani, Mark Meadows ve diğerlerinin Arizona, Pennsylvania ve başka yerlerde yetkilileri arayarak seçim sonucunu değiştirmeleri için baskı yaptıkları suçlamasında bulunuyor.

İddianame ayrıca komploya karışan 30 kişiden daha bahsediyor, ancak bu kişilerin isimleri iddianamede yer almıyor.

Hakkındaki suçlamaları reddeden Trump, iddianame kamuoyuna sunulmadan önce yaptığı açıklamada Demokrat Partili Bölge Savcısı Willis'i “kuduz partizan” yakıştırması yaparak suçladı ve Willis'in 2024 seçimlerinde aday olmasını engellemeye çalıştığını iddia etti.

Açıklamada, “Bu, iktidar sınıfının halkın tercihini bastırmak için giriştiği tehlikeli bir çabadır” ifadesi yer aldı.

Trump, hakkındaki diğer üç ceza davasında suçsuz olduğunu söylemişti.

İddianameler Trump'ın seçim kampanyasına zarar vermiyor

Strateji uzmanları, hakkındaki suçlamaların Cumhuriyetçi Parti destekçisi seçmenlerin Trump'a verdiği desteği pekiştirebileceğini, ancak 2024 yılı Kasım ayında yapılacak genel seçimlerde bağımsız seçmenlerin de desteğini alması gerekeceği için kendisine zarar verebileceğini kaydediyor.

Reuters/Ipsos'un Temmuz ayında yaptığı ortak ankete göre bağımsız seçmenlerin yüzde 37'si, hakkındaki ceza davaları nedeniyle Trump'a oy verme olasılıklarının düştüğünü belirtmişti.

Fulton İlçesi Bölge Savcısı Fani Willis'in yürüttüğü soruşturma, Rudy Giuliani dahil Trump'ın danışmanları ile Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger ve Georgia Valisi Brian Kemp'in verdiği ifadelere de dayanıyor. Giuliani, Georgia eyalet meclisi üyelerine 2020 yılı Aralık ayında seçim sonucunu tescil etmemeleri yönünde baskı yapmış, Cumhuriyetçi Partili eyalet yetkilileri Raffensperger ve Vali Kemp ise Trump'ın asılsız seçim hilesi iddialarına katılmayı reddetmişti.

Çok sayıda Cumhuriyetçi Partili yetkili Trump'ın iddialarını yinelese de Kemp ve Raffensperger, tutumlarını değiştirmedi.

Raffensperger, Trump'ın itirazlarının gerçeklere dayalı olmadığını kaydederken Kemp, kendi partisi içinden gelen baskılara rağmen seçim sonucunu tescil etmişti.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG