Amerikan Doları’nın yükselişi, altın fiyatlarının sürekli artması ve siyasi olumsuzluklar, İstanbul’un en ünlü ve işlek çarşısı olarak bilinen Kapalıçarşı’da esnafı kepenk kapatacak noktaya getirdi.
Yakın zamana kadar iğne atılsa yere düşmeyecek kadar kalabalık olan Kapalıçarşı’da, esnaf neredeyse siftah yapmadan eve dönüyor.
Kiralarını dolar veya altınla ödeyen Kapalıçarşı esnafı, dolar ve altındaki yükseliş sebebiyle her ay daha fazla kira ödemek zorunda kalıyor. Kimi esnaf çok zorlansa da bu krizi atlatabilmek için sabırla işlerin açılmasını bekliyor kimi ise daha fazla direnemeyip dükkanına kilit vuruyor.
Önceleri bir çay molası vermeye bile vakit bulamayan esnaf, şimdi dükkanının önüne tabure atmış saatlerce müşteri gelmesini bekliyor. Müşteri gelmediğinden, gelen müşterilerin de sadece dükkanlara bakınmakla yetindiğinden şikayet eden Kapalıçarşı esnafı, bugünlerde ya tavla oynayarak ya da sohbet ederek günlerini geçiriyor. Ellerinde cep telefonlarıyla vakit geçirmeye çalışan esnaf bugünlerin geçmesini, işlerin açılmasını bekliyor.
Piyasadaki durgunluğa yerinde tanıklık eden Amerika’nın Sesi televizyonu, Kapalıçarşı esnafıyla konuştu.
40 yıldan fazla bir süredir Kapalıçarşı’da esnaflık yapan Halil Erdemir, kiraların dolar ve altın bazında ödenmesinden ötürü, kira ödeyen esnafın çok zor durumda olduğunu söyledi. Esnafın yükselen döviz ve altın karşısında her ay daha fazla kira ödemek zorunda kaldığını ve aldıkları her şeyin dolara bağlı olması nedeniyle maliyetlerinin arttığını belirten Erdemir, artan maliyetler sebebiyle de sattıkları ürünlere zam yapmak zorunda olduklarını, bu yüzden de zaten düşen işlerinin iyice azaldığını anlattı. Dövizin yükselmesinin kendileri için dezavantaj olduğunu söyleyen Erdemir, işlerin günden güne azaldığını ve esnafın artık dayanma gücünün kalmadığını vurguladı.
Daha önce boş bir dükkanın saatler içerisinde müşterisinin çıktığını anlatan Erdemir, piyasadaki durgunluktan ötürü şu anda dükkanların aylarca kapalı kaldığını, kolay kolay kimse tarafından kiralanmadığını söylüyor.
1982’den beri çarşıda gümüş takılar satan bir dükkanın işletmecisi olan Baturman Bayraktar, daha önce yedi kıtadan müşterileri olduğunu ancak darbe girişiminden sonra işlerin yavaşladığını ifade etti. Bayraktar’a göre, döviz ve altındaki yükselme, dış politikadan kaynaklı bazı olumsuzlukların Avrupalı turistin Türkiye’den ayağını kesmesine yol açması ve Amerika’da Donald Trump’un başkan olarak seçilmesi işleri durma noktasına getirdi.