Erişilebilirlik

Doğu ve Orta Avrupa’da sel alarmı


Orta ve Doğru Avrupa yoğun yağışların etkisi altında
Orta ve Doğru Avrupa yoğun yağışların etkisi altında

Günlerce süren sağanak yağmurun ardından yükselen nehir seviyeleri, orta ve doğu Avrupa'nın büyük bölümünde yetkilileri alarma geçirmiş durumda.

Romanya’da yetkililer Cumartesi günü, ülkenin doğusunda yaşanan sel felaketinde en az dört kişinin öldüğünü ve binlerce evin hasar gördüğünü açıkladı.

Çekya, Polonya, Slovakya, Macaristan, Güney Almanya ve Avusturya'nın bazı bölgelerinde, önümüzdeki günlerde daha fazla yağış beklendiğinden, bazı yüksek riskli bölgelerde acil sel hazırlıkları başlatıldı.

Romanya'da sel baskınlarının etkisi altında.
Romanya'da sel baskınlarının etkisi altında.

Çek-Polonya sınırındaki bazı kasabaların sakinleri, nehirlerin alarm seviyelerini aşması nedeniyle tahliye edilirken 2002 yılında büyük bir sel felaketlerine maruz kalan Çekya başkenti Prag'da sele karşı önleyici tedbirler alındı.

Romanya’da acil müdahale dairesi yetkilileri, selin ülkede sekiz eyaleti etkilediğini bildirdi.

Başbakan Marcel Ciolacu'nun, dört kişinin ölü bulunduğu ve yaklaşık 5 bin evin hasar gördüğü Galati’yi ziyaret etmek üzere mevcut planlarını iptal ettiği açıklandı.

Romanya Çevre Bakanlığı'nın su yönetimi ajansı, 24 saatten kısa bir süre içinde bölgeye metrekare başına 150 litreden fazla yağış düştüğünü kaydetti.

En az 4 kişinin hayatını kaybettiği bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Çekya meteoroloji dairesi de ülkede Perşembe gününden bu yana bazı yerlerde 2,5 cm’ye varan yağış kaydedildiğini ve ülkenin özellikle kuzey ve kuzeydoğu kesimlerinin ciddi oranda etkilendiğini belirtti.

Uzmanlar, Çekya’daki bazı bölgelerin Pazar gününe kadar yıllık ortalama yağış miktarının üçte birinden fazlasını alabileceği ve kuvvetli rüzgarların durumu daha da zorlaştıracağı uyarısında bulundu.

Çekya Çevre Bakanı Petr Hladik Cumartesi günü yaptığı açıklamada, yağışlardan en fazla etkilenen bölgelerde yaşayanların evlerini terk etmeye hazırlanmaları gerektiğini söyledi.

Tarihi Charles Köprüsü'nün geçtiği Vltava Nehri’nin kıyısında yer alan 1,3 milyondan fazla nüfuslu Prag'a sel bariyerleri yerleştirildi.

Sele karşı bariyerler kuruluyor.
Sele karşı bariyerler kuruluyor.

Vltava Nehri boyunca uzanan Prag Hayvanat Bahçesi, ziyaretçilere kapatılırken Çekya Demiryolları da onlarca güzergahta seferlerin aksadığını açıkladı. Ülkenin ikinci büyük şehri Brno'da bir hastane önlem olarak hastaları tahliye etti.

Polonya'nın güneybatısında Çekya sınırına yakın tarihi bir kasaba olan Glucholazy'de de itfaiyeciler taşan bir nehrin yanına yüzlerce kum torbası yığdı ve bazı kişiler evlerinden tahliye edildi.

Polonya İçişleri Bakanı Tomasz Siemoniak, hava tahminlerinin olumsuz göründüğünü, önümüzdeki 24 saat içinde Çekya-Polonya sınırı çevresine metrekare başına 100-150 litre yağış düşmesinin beklendiğini söyledi.

Komşu Slovakya'daki yetkililer, başkent Bratislava'da Tuna nehrinin taşması nedeniyle olası sel tehlikesi konusunda uyarıda bulundu.

Macaristan, Tuna Nehri'nin önümüzdeki günlerde rekor seviyelere ulaşmasını bekliyor ve yetkililer Pazartesi günü başkent Budapeşte'deki düşük seviyedeki rıhtımları kapatacak.

Forum

STÜDYO VOA

Blinken barış görüşmeleri için Kahire’ye gidiyor – 17 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG