Erişilebilirlik

Detroit'te Ekonomik Krizin Yaraları Sarılıyor


Detroit'te Ekonomik Krizin Yaraları Sarılıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Detroit halkı ekonomik kriz yüzünden kentte yaygınlaşan yıkık ve terkedilmiş ev ve fabrikalarla boş otoparkların yenilenmesi ve bir zamanların "motor kenti" olan Detroit'in çehresinin güzelleştirilmesi için çalışıyor

Yaşanan ekonomik krizle birlikte Detroit’teki fabrikalar kapandıkça “motor şehri” adı verilen kentin görüntüsü de değişti. Şehri yeniden canlandırmayı amaçlayan bir grup, kentin bir anlamda elektronik kataloğunu çıkararak sorunlu bölgeleri belirlemeyi planlıyor. Son teknoloji kullanılarak gerçekleştirilecek olan bu harita projesinin amacı şehir planlamacılarına şehirdeki bu kötü görüntüden kurtulmada yardımcı olmak.

Detroit’i ziyaret eden birçok kişiye göre terkedilmiş fabrikalar, boş otoparklar ve yıkık, dökük evler, şehrin eski görkemli günlerinin bir sembolü.

Tia Ciara Bonner, bunların ötesini görebiliyor: “Detroit’li biri olarak, kendimi güvende hissetmek istiyorum. O nedenle bu terkedilmiş evlerin yıkılmasını istiyorum.”

Bonner bu konuda mahalle, mahalle çalışmaya başlamış bile.

Projede görevli üç kişiden biri olan Bonner, incelediği her mülkün durumunu elektronik bir tablet yardımıyla kaydediyor.

Bonner: “Sağlam evlerden çok, yanmış, boş evlerle karşılaştım.”

Arazi mühendisleri tarafından toplanan veriler merkezde toplanarak “blexting” denilen bir yazılımla değerlendiriliyor.

Jerry Paffendorf, bu yazılımı geliştiren şirketin genel müdürü:
“Evler, incelendikten sonra, bilgiler veri tabanında toplanarak anında haritada beliriyor. Herşey eş zamanlı çalışıyor, yani Twitter gibi.”

Pffendorf, arazi mühendislerinin her yeri incelediklerini belirtiyor: “Şehirde 360 binin üzerinde mülk var, hemen hemen bunların yarısını inceledik.”

Glenda Price, projenin kurucularından. Glenda’ya göre bu proje yerel, eyalet ve federal kurumları biraraya getirerek soruna çözüm üretmeye çalışıyor.

Glenda, asıl amacın sadece bir harita yaratmak olmadığını, şehri bu kötü görüntüden arındırmak olduğunu belirtiyor: “Bunu başarabilmek için önümüzdeki en büyük engel para, çünkü bir hayli maliyetli bir proje. Üç yıl süreceğini tahmin ediyoruz ve projeyi bitirecek fonu bulmayı umuyoruz.”

Bu arazilerin ve mülklerin her birinin temizlik maliyeti 5 ila 10 bin dolar arasında değişiyor. Şehrin haritası tamamlandığında Detroit’i bu kötü görüntüsünden kurtarmanın toplam maliyeti de belli olacak.
XS
SM
MD
LG