Şubat ayında Kahramanmaraş'ı vuran depremlerin ardından Mersin Belediyesi'ne göre son iki ayda şehre yaklaşık 400 bin depremzede yerleşti.
6 Şubat depremlerine neden olan fay hatlarının birkaç yüz kilometre batısındaki Mersin, depremde zarar görmeyen yerlerden. Belediye Başkanı Vahap Seçer'e göre kent şimdi aralarında Suriyeli mültecilerin de bulunduğu depremzede akınıyla baş etmeye çalışıyor.
Seçer kentin daha önce 1 milyon 900 bin olan nüfusunun şimdi 2 milyon 700 bine ulaştığını, bunun 400 binini depremzede mültecilerin oluşturduğunu belirtti. Seçer Habertürk'e geçen ay yaptığı açıklamada konut fiyatlarının da yüzde 200 arttığını söylemişti.
Depremzedelerin bir kısmı kentteki fuar merkezine yerleştirildi. Yaşar Batman, karısı ve dört çocuğu da depremden bir hafta sonra büyük yıkım yaşayan Antakya'dan kaçarak Mersin'e gelmiş.
Batman, VOA'ya yaptığı açıklamada, her yerin yıkıldığını ve çok kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Evlerinin yıkılmadığını ancak gaz kaçağı nedeniyle patlama olduğunu anlatan Batman, şimdi bu günleri geride bırakmaya çalıştıklarını belirtti. Batman'ın umudu Antakya'da evlerinin yeniden inşa edilmesi ve memleketlerine geri dönebilmek.
Fuar merkezinde Batman'ın komşularından biri Abdürrahim Bal, Antakya'da hayatta kalma mücadelesini anlattı. Çadır ve diğer ihtiyaçlarını beklediklerini ancak bunlar karşılanmayınca Mersin'e gelmek zorunda kaldıklarını söyleyen Bal, ancak çadırları olsa da Antakya'da hayatın zor olduğunu kaydetti.
Depremzede akını Mersin'de sorunları da beraberinde getiriyor. Yerel yetkililer sağlık sistemi ve su tedariki gibi temel hizmetler konusunda baskının arttığını söylüyor.
Kent sakinleri VOA'ya yaptıkları açıklamada zaten Suriyeli mültecilerin göçüyle artan fiyatların daha da arttığından şikayet etti.
Uzun süredir Mersin'de yaşayan Ayten Demirezer'e göre birkaç yıl önce Mersin'de hayat daha kolay, kiralar daha az, alışveriş daha ucuzdu. Suriyeliler'in göç etmesinin ardından kiralar arttı ve fiyatlar ikiye katlandı. Bu artış depremden sonra daha da fazla oldu.
Eşi Kalender Demirezer şehrin üzerinde çok fazla baskı olduğunu söyledi. Kentin 400 bin kişiyi desteklemesinin mümkün olmadığından dem vuran Demirezer, VOA'ya yaptığı açıklamada hala birçok yakınlarının kiralamak için ev aradıklarını ve bu kişilerin Hatay'dan geldiklerini anlattı. Suriyeli mültecilerin de hakları olduğunu söyleyen Demirezer, ancak şehrin bu insan yükünü kaldıracak kapasitede olmadığına dikkat çekti.
Mersin resmi afet bölgesi değil. Bu nedenle acil deprem fonundan yararlanamıyor. Şubat ayında 47 yardım kuruluşu ve sivil toplum örgütü yazdıkları mektupla Mersin'in acil deprem fonuna dahil edilmesini istemişti. Belediye Başkanı'na göre Ankara, Mersin'e ilave destek almasını sağlayacak özel statüyü vermeyi reddediyor.
Memet Aksakal bu habere katkıda bulunmuştur.