PARİS - Fransa kamu televizyonu France 2 ve Fondation de France Vakfı, Türkiye ve Suriye’yi vuran deprem felaketinde yaraların sarılması ve depremzedelerle yardımlaşmak için bir “dayanışma ve bağış” konseri düzenledi. Pek çok ünlü Fransız şarkıcının katıldığı konsere Türkiye adına katılan Fazıl Say, “kara toprak” bestesiyle Türkiye’yi temsil etti. Fondation de France hesaplarına 2,3 milyon Euro bağış yapıldı.
Paris’in en eski ve en önemli konser salonu Olympia’da düzenlenen gece France 2, TV5 Monde Televizyonu’ndan ve France Inter Radyosu’ndan canlı yayınlandı. Gecenin sunumunu Fransızlar’ın ünlü kraliyet uzmanı tarihçisi ve sunucusu Stephane Bern ile gazeteci Lea Salame yaptı. Kültür Bakanı Rima Abdel Malek, Monde Arabe Enstitüsü Başkanı eski Kültür Başkanı Jack Lang da konseri izledi.
France Television kanalından yapılan açıklamada, “ İki şiddetli deprem sonucunda yaklaşık 52 bin kişi hayatını kaybetti, 180 bin kişi yerinden oldu, 2,8 milyon kişi, soğukta, zor ve istikrarsız koşullarda yaşıyor. Depremden bir ay sonra, depremzedeler gıda, su, gaz ve elektrik gibi temel ihtiyaçlardan mahrum. Bu ölümcül felaketle karşı karşıya kalan France Television, depremden etkilenenleri desteklemek ve onlara yardım etmek için seferber oluyor” denildi.
Konserden önce, France 2 TV ekibinin deprem bölgesinden derlediği haber ve söyleşiler görüntülendi.
Fazıl Say’dan “kara toprak”
Olympia Konser Salonu’nda düzenlenen gecede aralarında Türkiye’de de çok iyi tanınan ya da dinlenen Salvatore Adamo, Patrick Bruel, Zaz, Gims, Laurent Voulzy, Andre Manukyan, Claudio Capeo, Yael Naim, Chimene Badi, Isabelle Boulay, Santa, Suzane, Ycare, Soolking ve Marina Kaye’in de olduğu çok sayıda Fransız sanatçı sahne aldı.
Türkiye’den sanatçının çağırılmadığı konsere yalnızca Fazıl Say davetliydi. Fazıl Say VOA Türkçe’ye kuliste verdiği söyleşide, plak firması aracılığıyla kendisiyle temasa geçildiğini, kendisinin de depremzedelere yardım için teklifi kabul ettiğini belirtti.
“Beni aradıklarında İzmir’de depremzedeler için bir konserdeydim. Burada da böyle bir organizasyonun yapılmasını önemli buldum. Avrupa’nın bazı pop starları da burada. Benim de bildiğim bir kaç isim var. Onlar da sağolsunlar, böyle bir gecede var oldukları için. Bu bir gönül işi. Toplanan paralarının en iyi adreslere gideceklerini düşünüyorum” dedi.
Konseri piyanosuyla açan Fazıl Say, “kara toprak” bestesini çaldıktan sonra İngilizce olarak tüm emeği geçenlere ve izleyicilere teşekkür etti.
Türkiye’nin yaralarını sarmaya çalıştığını belirten Say, “6 Şubat’tan bu yana ülkem şokta. Büyük bir yıkım, pek çok büyük il yerle bir oldu. Burada çok etkileyici bir organizasyona tanık oldum. Bir Türk sanatçı olarak yüreğimin derinlerine dokunduğunu söylememe izin verin. Herkese teşekkür ediyorum” dedi.
“Müzik iyileştirir”
Fazıl Say ile birlikte geceye damgasını vuran Mısırlı sanatçı Fatma Said de Lübnanlı şarkıcı Feyruz’un, Halil Cibran’ın sözlerinden alınan “Bana ‘ney’i ver ve şarkı söyle” adlı eseri seslendirdi.
Fatma Said, duygulu bir konuşma yaparak, “Müzik birleştirir, iyileştirir, yeniden umut verir. Bundan eminim. Müzik fark yaratabilir. O nedenle buradayım” dedi.
Zaz’dan Türkiye’de depremzedeler için konser
Sevgi ve umut temalı sarkıları seçen Fransız sanatçılar da şarkılarıyla birlikte destek mesajları da paylaştı.
“Je veux” adlı şarkısıyla Türkiye’de de tanınan ve sevilen şarkıcı Zaz ve “Her yerde kar var” şarkısının ünlü bestecisi Salvador Adamo, Mart ve Nisan aylarında Türkiye’de konser vereceklerini duyurdu. Zaz İstanbul’daki konserin tüm gelirlerinin depremzedelere gideceğini açıkladı.
Salvator Adamo, “Her yerde kar var” şarkısı Türkiye ve benim için önemli bir sembol. Defalarca Türkiye’de konser verdim. Depremden hemen sonra 10 Şubat’ta konserim vardı. Ama yaşanan felaket nedeniyle 12 Nisan’a ertelendi. Bilmiyorum bu tarih hala geçerli olacak mı ? Umarım olur ve Türkiye’ye giderek biraz bu felaketten uzaklaşmalarını sağlayabilirim. Her durumda ben hazırım” dedi.
İlk yardım ekibi de sahnede
Konser boyunca sık sık France 2 muhabirlerinin görüntülerine yer verilerek, deprem bölgesindeki sorunlara dikkat çekildi. Türkiye’ye giden kurtarma ekiplerinden doktor ve ilk yardım görevlileri de sahnede kısa mesajlar verdi.
Türkiye’ye giderken VOA Türkçe’ye söyleşi veren Uluslararası Kurtarma Ekibi Başkanı Philippe Besson, kurtardıkları 16 yaşındaki genç bir kızın teşekkür mesajı eşliğinde, çalışmalar hakkında bilgi verdi.
“Bölgeye gittiğimizde tam bir kıyamet gördük” diyen Besson’a ekibin kurtarma köpeği “Mano” da eşlik etti.
İlk yardım doktoru Rafael Pitti de, “Ölümler çok, kalanlar için de çok zor. Ama şunu unutmamalıyız, ölüm insanlık için, ama önemli olan hayatta kalan insanların onurlarıyla yaşamlarını sürdürebilmeleridir. Savaşta, felakette, Afrika’da ya da başka yerlerde felaketlerle, savaşlarla karşı karşıya olan insanların onurlu bir şekilde yaşamlarını sürdürmeleri için çalışmalıyız” sözleriyle destek çağrıda bulundu.
2,3 milyon Euro bağış
Geceyi sunan gazeteci Lea Salame, “Fransız kamu kurumları bu felakete sessiz kalamazdı, felaketi görmezden gelemezdi. Gönlümüz Türk ve Suriyeliler ile birlikte. Depremde kimsesiz kalan çocuklarla birlikte. Bağış miktarı bu akşam 2,3 milyon Euro’yu geçti. Franszılar’a dayanışmaları ve cömertlikleri için teşekkür ediyoruz. Fransa yanınızda” diye konuştu.
Gece toplanan bağışlar Fondation de France aracılığıyla, sert malzemeden yapılacak geçici barınaklar, eğitim, hijyen ve hayatın yeniden normale dönebilmesi için hazırlanan projelerde kullanılmak üzere deprem bölgesine gönderilecek.
Ermeni asıllı sanatçıdan dostluk mesajı
Konser, Ermeni asıllı sanatçı Andre Manukyan’ın, Yunan ve Bulgar şarkıcılarla birlikte söylediği “Doğu’nun penceresindeki melek” adlı şarkıyla son buldu.
Manukyan, “Hepimiz bu bölgeden gelince aynı müziği dinliyoruz. Benim babaannem Türkiye'de doğdu. Sonra olanlar oldu ama bu tür olaylardan sonra birlik olmamız çok önemli. Bu olaydan sonra bir araya gelmemiz çok sevindirici. Yemeklerimiz geleneklerimiz aynıydı. Yunan kahvesi, Türk kahvesi de aynı şey. Ermenistan ve Türkiye arasındaki hava koridorunun açılması da çok sevindirici. Deprem diplomasisi diyebiliriz buna. Umuyorum ki bu dayanışma depremden sonra da devam eder” dedi.