GAZİANTEP- 11 ilde yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen yapılar arasında Adıyaman’daki onlarca asırlık tarihi mekan yer alıyor. Kahta ilçesindeki 2 bin yıllık Karakuş Tümülüsü’nde yer alan ve depremde yıkılan tokalaşma sütunu da onlardan biri. Sütun restorasyonla yeniden ayağa kaldırıldı.
Nemrut Dağı eteklerinde yer alan, her tamburu 6 ton ağırlığında toplamda 10 metre yüksekliğindeki sütun üzerinde Grekçe yazıtlar yer alıyor.
2043 yaşında olduğu tespit edilen tokalaşma sütunu yaşadığı onlarca deprem ve diğer doğal afetlere rağmen ayakta kalırken, 6 Şubat depreminde yerle bir oldu.
VOA Türkçe ’ye konuşan Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, yıkılan onlarca ton ağırlığındaki sütun ve heykelin 23 günlük bir çalışma sonrası ayağa kaldırıldığına dikkat çekti.
Alkan, “2043 yıllık Karakuş Tümülüsü’nde bulunan Kral II. Mithridates ve kız kardeşi Laodike’nin tokalaşma kabartmasının yer aldığı sütun maalesef 6 Şubat depreminde yıkıldı. Birçok deprem ve doğal afet yaşamış olan bu bölgede asırlardır ayakta kalan heykel bu depreme dayanamadı. 23 günlük restorasyon çalışması sonucunda sütunu ayağa kaldırarak, tekrar ziyaretçilerin beğenisine sunduk. Depreme rağmen bölgede Güney Kore, Almanya, Kanada gibi ülkelerin yanı sıra ülkemizin de dört bir yanından gelen ziyaretçilerin yoğunluğu yaşanıyor’’ dedi.
Adıyaman’ın tarihi ve turistik yerlerini gezmek üzere Çanakkale’den gelen ziyaretçilerden Eda Aslan, depremde yıkılan sütun aslına uygun yapıldığı için çok mutlu olduğunu dile getirerek sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:
“Depremden dolayı sütunların yıkıldığını fotoğraflardan görmüş ve gerçekten çok üzülmüştüm. Daha sonra restore ediliyor diye duymuştum ve gelip görmek istedim. Eski fotoğraflarına baktığımda gerçekten önceki hali gibi yaptırılmış, çok mutlu oldum. Adıyaman gerçekten çok güzel bir yer, daha önce hiç gelmemiştim ve çok sevdim. Herkesin de gelip bu güzellikleri görmesi lazım.’’
Karakuş Tümülüsü ve Tokalaşma Heykeli
Karakuş Tümülüsü Adıyaman’ın Kahta İlçesi sınırları içinde yer alan Kommagene Krallık Ailesi'nin kadınlarına ait bir anıt mezar.
Tümülüsün üzeri çay taşlarının yığılmasıyla oluşmuş. Yaklaşık 20 metre yüksekliğindeki tümülüsün güneyinde dikili bulunan sütun üzerindeki kartal heykelinden dolayı yöre halkı tarafından 'karakuş' olarak anılmış ve literatüre bu isimle girmiş.
Tümülüsün doğusunda iki adet yaklaşık 10 metre yüksekliğinde sütun bulunuyor. Bir sütun üzerinde boğa, diğer sütun üzerinde ise aslan heykeli motifi bulunuyordu. Ancak günümüzde sadece boğa motifi duruyor ve onun da baş kısmı yok olmuş durumda.
Tümülüsün batısında ise Kommagene Kralı I. Antiochos’un (MÖ 69 – 36) oğlu Kral II. Mithridates’in (MÖ. 36-20) kız kardeşi Laodike ile tokalaşma kabartması yer alıyor. Sütun üzerindeki yazıttan anıt mezarın Kral Antiochos’un eşi İsias, kızı Antiochis ve torunu Aka’ya ait olduğu anlaşılıyor.
Forum