Erişilebilirlik

Deprem Soruşturmaları ‘Cadı Avı’na mı Döndü?


Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binalarla ilgili soruşturmalarda tutuklu sayısı 317'ye yükseldi. Ancak İnşaat Mühendisleri Odası, soruşturmaların ‘cadı avı’na dönüştüğünü savunarak Adalet Bakanlığını uyardı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde ölü sayısı 50 bini geçerken yıkılan ya da imara aykırı değişiklik yapıldığı iddia edilen binalarla ilgili soruşturmalar da sürüyor. Soruşturmalarda şimdiye kadar bin 431 şüpheli tespit edildi. Şüphelilerden 108'i müteahhit, 173'ü yapı sorumlusu, 18'i yapı sahibi ve 18'i binada değişiklik yaptığı iddia edilen olmak üzere 317’si tutuklandı. 509'u kişi hakkında ise adli kontrol kararı verildi. Devam eden soruşturmalarda 314 şüpheli hakkında yakalama kararı, 92 kişi hakkında da gözaltı talimatı verildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) soruşturmalarla Adalet Bakanlığı’na bir çağrı yaptı. İMO Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada, soruşturmaların cadı avına dönüştürüldüğüne vurgu yapıldı. Depremlerinin yarattığı yıkımda sorumluluğu bulunan herkesin yargı önüne çıkarılarak, hukuk nezdinde hesap vermesi gerektiği ifade edilen İMO Yönetim Kurulu açıklamasında, soruşturmalarda gerçek kusurluların ortaya çıkarılmasından uzaklaşıldığı belirtildi. Bazı meslek gruplarının bütünüyle cezalandırıldığını savunan İMO açıklamasında şu görüşlere yer verildi: “İktidarın kendi suçunu örtme gayreti mühendisler için cadı avına dönüşmekte olup henüz sorumlulukları ortaya konulmamış olan pek çok meslektaşımız tutuklanmaktadır. Tutuklamalar amacından saparak, suçlu suçsuz ayrımı yapmadan, bir tür öne alınmış ceza gibi uygulanmaya başlanmıştır. Yıkılan binaların hangi sebepten yıkıldığını anlamadan, o sebeplerin sorumluluk zincirini tespit etmeden, o binaya ilişkin ilgili ilgisiz herkesi tutuklamak adaletin tecellisinden ziyade adalete olan güveni bir kez daha sarsmakta, gerçek faillerin gözden kaçmasına sebep olmaktadır.”

“Soruşturmaların sayısal fazlalık üzerinden yürütülmesi vicdanları rahatsız ediyor”

İMO’nun açıklamasına Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya’dan da destek geldi. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Kaya, kendi üyelerinden de aynı şikayetleri aldıklarını söyledi. Süreç tamamlanmadan insanların tutuklanmasının mağduriyet yarattığını savunan Kaya, “Henüz isnat edilen suçla ilgili somut hiçbir delil olmamasına rağmen, belki de vicdanları rahatlamak adına böyle bir tutuklama sürecinin sayısal fazlalık üzerine gitmesi vicdanları da rahatsız ediyor. Burada bir mağduriyetler söz konusu” dedi.

Kaya, bazı tutuklamaların dedikodu üzerine yapıldığını ve cadı avına dönüştürüldüğünü savunarak, “Yargılamanın tutuksuz yapılması esastır. Yarın bu tutuklamaların yaratacağı mağduriyet geri dönüşsüzdür. Adaletin bunu da göz önüne alması gerekiyor” diye konuştu.

“Bir tek kamu görevlisi hakkında soruşturma açılmadı”

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren de soruşturmaların cadı avına dönüşmemesi gerektiğini savunuyor. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Eren, kamuoyunda soruşturmaların cadı avına dönüştüğü şeklinde bir algı oluştuğuna söyledi. Kamu görevlileriyle ilgili herhangi bir soruşturma açılmadığına dikkat çeken Eren, “Yapıların yıkılmasına sebebiyet verenin kim olduğunun tespiti zor. Müteahhitlerin sorumluluğunu konuşabiliriz, kamu kurumlarının sorumluluğunu konuşabiliriz ama maalesef bugüne kadar denetleme, ruhsatlandırma işleminden sorumlu, tek bir kamu görevlisi hakkında işlem yapılmadı. Müteahhitlere yapıldı, öte taraftan birçok binanın altındaki işletme sahiplerine soruşturma açıldı. Binanın yapıldığı tarihten yıkıldığı tarihe kadar oradaki kiracı durumda olanlara, dükkan sahipleri ve işletenler hakkında soruşturma açıldı, gözaltılar ve tutuklamalar yapıldı. Hepsini sorumlu tutup tutuklamak biraz insafsızca bir durum” şeklinde konuştu.

Eren, insanların mağdur edilmemesi için teknik incelemelerin bir an önce yapılması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “İhmal var diye o binayla ilgili herkesle ilgili bir gözaltı ve soruşturma yapmamız mı lazım? Hayır. Sorumluları tespit etmemiz lazım.”

XS
SM
MD
LG