Depremin en çok etkilediği kentlerin başında gelen Gaziantep’in İslahiye ilçesinde üretilen kırmızı biberler, işlendikten sonra dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.
Türkiye'nin sofralık kırmızı biber ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan ve Türk Patent ve Marka Kurumu'nun "Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün" adı ile "İslahiye biberi" olarak tescillenen kırmızı biber, depreme rağmen bölge ekonomisine katkıda bulunmaya devam ediyor.
Deprem sonrası yaralarını sarmaya çalışan İslahiyeli biber üreticileri 20 bin dekar alandan yılda ortalama 40 bin ton biber hasadı gerçekleştiriyor.
Amanos Dağları eteğindeki ilçede lezzetini ve kalitesini bölgenin coğrafi özelliklerinden alan biberler, hem iç piyasada satılıyor hem de yurt dışında birçok ülkeye ihraç ediliyor.
Yüksek enflasyon sonucu mazot, gübre, enerji ve sulama fiyatlarının artmasıyla girdi maliyetleri altında ezilen çiftçiler arasında biber üreticileri de yer alıyor. Dünyanın en güzel ve en kaliteli biberini ürettiklerini belirten üreticiler, girdi maliyetlerinin düşürülmesi için yetkililerden destek bekliyor.
“Ürettiğimiz kaliteli biber hak ettiği değeri bulamıyor"
İslahiye biberinin tüm dünyada beğeni gören standartlarda bir ürün olduğunu belirten biber üreticisi Ökkeş Köse, “Daha önceleri geleneksel yöntemlerle işlenen biberin içerisinde küf oluşurdu bu da insan sağlığına zarar veriyordu. Biz üreticiler yıllar önce tespit ettiğimiz bu durumun önüne geçmek için daha kaliteli ve modern üretim yapmaya başladık. Saplarını ayırdığımız biberleri aynı günde kuruttuğumuz için küfün ve diğer zararlı maddelerin önüne geçmiş oluyoruz’’ dedi.
İslahiye’de üretilen biberlerin başta Amerika ve Almanya olmak üzere İngiltere, İtalya, Fransa, Romanya ve birçok Ortadoğu ülkesine gönderildiğini belirten Köse, en kaliteli biberi üretmelerine rağmen artan maliyetlerden dolayı emeklerinin karşılığını alamadığını söyledi.
VOA Türkçe’ye konuşan İslahiye Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse de, İslahiye biberinin lezzetine ve kalitesine dikkat çekerek, bu yıl 40 bin ton rekolte beklediklerini vurguladı.
Üreticilerin artan maliyetler altında ezildiğini vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Köse, “Devletin bir an önce biber üreticilerine uygun bir destekleme modeli geliştirmesi gerekiyor’’ diye konuştu.
Forum