Merkez üssü Kahramanmaraş olan iki depremin ağır yıkıma uğrattığı Antakya dahil bazı kentlerden yağma ve hırsızlık sorunları yaşandığına ilişkin haberler gelmişti. Anadolu Ajansı’nın haberine göre 8 ilde yürütülen soruşturmalarda 48 kişi tutuklandı.
Bölgedeki bazı görgü tanıkları özellikle depremden sonraki ilk dört günde araçların ve dükkanların camlarının kırıldığını ve bazı hırsızlık vakaları yaşandığını ifade etmişti.
Resmi Gazete'de yayınlanan kararname için tıklayınız
Kararnamede yağma ve hırsızlık maddesi
Cumartesi günü deprem bölgesini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yağma olayları ve suç teşkil eden diğer davranışlara değinerek olağanüstü hal ilanına atıfta bulundu ve “OHAL ile devlet bu konudaki yetkileri eline almıştır” ifadelerini kullandı.
Aynı gün Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre de hırsızlık ve yağma suçlarında gözaltı süresi 4 gün olacak.
Bu süre delillerin toplanmasındaki güçlük veya şüpheli sayısının fazla olması sebebiyle savcının talep etmesi halinde bu süre 7 güne kadar uzatılabilecek.
“Bıçaklı oldukları için müdahale edemiyoruz”
Reuters haber ajansına dün konuşan ve Antakya’ya Şanlıurfa’dan gelen bir kurtarma görevlisi Antakya’da görev yaptığı dört günde yağma olaylarına tanık olduğunu anlattı.
Görevli, “Çoğu bıçaklı olduğu için çok müdahale edemiyoruz” dedi.
Alman yardım kuruluşu deprem bölgesinde güvenlik sorunları gerekçesiyle çalışmaları askıya aldığını duyurmuştu, benzer şekilde bir karar alan Avusturya yardım ekibi de kısa bir süre sonra çalışmalara yeniden başlamıştı.
Antakya’da polis ve askerlerin Cumartesi günü itibariyle asayişi sağlayabilmek, trafik yönetimi, kurtarma çalışmaları ve gıda yardımına destek amacıyla görevde olduğu bildiriliyor.
Tuvalet sorunu
Reuters haber ajansına Antakya’daki güvenlik sorunu konusundaki gözlemlerini anlatan aynı kurtarma görevlisi hijyen ve tuvalet sorununa da dikkat çekti, “İnsanlar enkaz altında ölmezse, enfeksiyondan ölecek” dedi.
Görgü tanıkları az sayıdaki geçici mobil tuvaletlerde uzun kuyruklar oluştuğunu, insanların tuvalet ihtiyacını başka noktalarda giderdiği ve kentte ceset kokusuyla tuvalet kokusunun birbirine karıştığını ifade ediyor.
Reuters haber ajansına konuşan ve adını vermeyen bir görgü tanığı da yaşanan tuvalet sorunu sebebiyle hastalıkların yayılmasından endişe ettiklerini belirtti.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Aydın Şirin, VOA Türkçe’ye dün yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde salgın hastalıklara karşı önlem alınması gerektiği çağrısında bulunmuştu.
Bu haberde Reuters'ın konuyla ilgili haberinden bir bölüm kullanılmıştır.