Erişilebilirlik

Demokratlar’da Oregon ve Kentucky Telaşı


Demokrat Parti’nin iki başkan aday adayı, Vermont Senatörü Bernie Sanders ile eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Oregon ve Kentucky’de Salı günü yapılacak önseçimler öncesi ekonomik mesajlara ağırlık verdiler.

İki eyalet çok farklılar ancak neredeyse benzer delege sayısına sahipler, Oregon’da 74, Kentucky’de de 61 delege bulunuyor.

Kömür konusu

Sanders, geçen hafta Kentucky’nin komşusu Batı Virginia’daki önseçimi kazanmıştı. Bu eyaletler önemli kömür maden endüstrisine sahipken Clinton maden ekonomisinden vazgeçip başka endüstrilere geçmeyi öneriyor.

Salı günkü önseçim öncesi Clinton’ın 1.716, Sanders’ın 1.433 delegesi bulunuyor. Demokrat Parti’nin başkan adayı olabilmek için 2383 delege gerekiyor.

Süper delegeler Clinton’a büyük avantaj sağlıyor

Ancak yarış istediği adayı desteklemekte özgür yüzlerce süper delegenin vereceği da oylara dayanıyor. Süper delegelerden 500’den fazlası Clinton’ı destekleyeceklerini açıkladı, 40’ı da Sanders’ı destekliyor. Bu, Clinton’ın adaylığı kazanması için 150 civarında delegeye ihtiyacı olduğu anlamına geliyor.

Eğer Sanders süper delegelerin desteğini kazanamazsa seçimlerde yüzde 85 daha fazla delege elde etmek zorunda. Süper delegeler tamamen Sanders’ı desteklese de Clinton kalan önseçimlerin yüzde 35’ini alarak yine de adaylığı garantileyebilir.

Sanders, 7 Haziran’da California ve New Jersey’de yapılacak son önseçimlere kadar yarışta kalmaya kararlı görünüyor.

Trump tek başına

Cumhuriyetçi Parti’de ise adaylık yarışında Donald Trump tek başına kaldı. Bu da onu neredeyse kesin Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı yapıyor.

17 Mayıs Salı gününden sonra Demokratlar’ın bu ay seçimi yok. 7 Haziran’daki büyük eyaletlerden önce Virgin adaları ve Puerto Rico’da oylama yapılacak. Muhtemel aday genel seçime odaklanmak için 3 hafta daha bekleyecek.

Trump, seçim yarışında eleştirilerini Clinton’a yöneltti, bazen Sanders’ı Clinton’a karşı övdü.

Trump geçen hafta, “Eğer sahtekar Clinton çılgın Bernie’yi bile dize getiremiyorsa Çin, Rusya, IŞİD ve diğerler sorunları nasıl halledebilecek?” şeklinde twit atmıştı.

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG