Erişilebilirlik

Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’nda uzun alkış alan Biden: “ABD için elimden gelenin en iyisini yaptım”


ABD Başkanı Biden, partisinin ulusal kurultayında konuştu.
ABD Başkanı Biden, partisinin ulusal kurultayında konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden, partisinin Chicago’daki ulusal kurultayında veda konuşması yaptı. “Amerika, senin için elimden gelenin en iyisini yaptım” diyen Biden, lideri olduğu Demokrat Parti üyelerinden uzun alkış aldı ve Kamala Harris etrafında birleşme çağrısı yaptı.

81 yaşındaki Biden, sağlığı nedeniyle yeniden başkan adayı olmaması konusundaki eleştirilerin ve baskıların ardından ülkede 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçiminde adaylık koltuğunu yardımcısı Kamala Harris’e bırakmıştı. 50 yıldır siyasetin içinde olan Biden, 21 Temmuz’da başkan adaylığından çekildiğini açıkladı.

Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’nın Chicago’daki açılış gecesinde konuşan ve duygusal olduğu görülen Biden, “Teşekkürler Joe” sloganlarıyla ve uzun bir alkışla salonda karşılandı.

Biden, partisinin ulusal kurultayında "Teşekkürler" sloganları ve yazılarıyla karşılandı.
Biden, partisinin ulusal kurultayında "Teşekkürler" sloganları ve yazılarıyla karşılandı.

“Amerika, seni seviyorum” diye karşılık veren Biden, dört dakikadan fazla süren konuşmasında, 2020'deki seçim yarışında kullanılan “Amerika'nın ruhu için bir savaşın içindeyiz” sloganını yineledi ve Harris ile başkan yardımcısı adayı Tim Walz'ın bu mücadeleye en iyi şekilde hazırlandıklarını vurguladı.

Biden, “Sizin sayenizde, şimdiye kadarki en olağanüstü dört yıllık ilerlemeyi kaydettik, nokta” dedi ve sonra, “‘Biz’ derken, ben ve Kamala'yı kastediyorum” diye ekledi.

ABD Başkanı coşkulu parti kurultayına seslenerek, “Sizlere soruyorum; Özgürlük için oy vermeye hazır mısınız? Demokrasi ve Amerika için oy vermeye hazır mısınız? Kamala Harris ve Tim Walz’ı seçmeye hazır mısınız?” diye sordu.


Biden konuşmasında, 2017’de Virginia eyaletine bağlı Charlottesville'de ırkçı grupların çıkardığı olayları ve mitingi anımsatarak, bu olayın oğlu Beau Biden'ın ölümünden duyduğu üzüntüye rağmen 2020'de başkanlığa aday olma kararını pekiştirdiğini belirtti. Beau Biden, 2015’te beyin kanserinden 46 yaşında hayatını kaybetmişti.

Joe Biden, “Bir kenarda duramazdım. Bu yüzden aday oldum. Tekrar aday olmak gibi bir niyetim yoktu. Ruhumun bir parçasını kaybetmiştim. Ama derin bir inançla aday oldum” dedi.

ABD Başkanı, altyapı harcamalarındaki artış ve insülin fiyatına tavan getirilmesi de dahil olmak üzere konuşmasında yönetiminin başarılarına değindi. Cumhuriyetçi eyaletlere Demokrat eyaletlerden daha fazla harcama ve yatırım yaptıklarına da dikkat çeken Biden, “Çünkü Başkan'ın işi tüm Amerika'ya hizmet etmektir" diye ekledi.

Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’nda uzun alkış alan Biden: “ABD için elimden gelenin en iyisini yaptım”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:10:08 0:00

Biden’dan Harris'in etrafında birleşme çağrısı

Kalabalığın “teşekkürler Joe” sloganları arasında Biden, “teşekkürler Kamala” diye ekledi.

ABD Başkanı adaylıktan çekilmeden önce Demokrat Parti’de Biden’ın yeniden adaylığı konusunda derin görüş ayrılıkları yaşandı. Biden konuşmasında bu görüşlere karşı herhangi bir kötü niyet beslemediğini belirterek, partiyi Harris'in etrafında birleşmeye çağırdı.

Biden, partisini Kamala Harris etrafında birleşmeye çağırdı.
Biden, partisini Kamala Harris etrafında birleşmeye çağırdı.

Konuşmasında Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump’ı da eleştiren Biden, Trump'ı Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'e “boyun eğmekle” suçladı ve “Asla yapmadım ve size söz veriyorum Kamala Harris de bunu asla yapmayacak. O hepimizin gurur duyacağı bir başkan olacak” dedi.

Biden konuşmasında kurultay salonu dışındaki Filistin yanlısı protestolara da değinerek,“Sokaktaki protestocuların haklı olduğu bir nokta var. Her iki tarafta da çok sayıda masum insan öldürülüyor” dedi. ABD Başkanı, İsrail ve Hamas'ın, 7 Ekim'de 10 aylık savaşı başlatan saldırıda Hamas tarafından kaçırılan rehinelerin serbest bırakılmasını da öngören bir ateşkes anlaşmasını kabul etmeleri için yaptığı baskıyı anımsattı.

Harris: “Size sonsuza kadar minnettarız”

Demokratların başkan adayı Kamala Harris de, kurultayda beklenmedik şekilde sahne alarak, Biden’a liderliği için teşekkür etti ve Biden’ın konuşmasını tribünden izledi.

Harris, Biden’a seslendiği konuşmasında, “Joe, tarihi liderliğin için, ulusumuza ömür boyu verdiğin hizmet için ve yapmaya devam edeceğin herşey için teşekkür ederim. Size sonsuza kadar minnettarız” dedi.

Kamala Harris (solda) kurultayda sahne alarak, Biden hakkında kısa bir konuşma yaptı.
Kamala Harris (solda) kurultayda sahne alarak, Biden hakkında kısa bir konuşma yaptı.

First Lady Jill Biden da, Biden'ın kurultayda sahne almasından dakikalar önce yaptığı konuşmada kocasının yarışı bırakma kararına atıfta bulundu. Jill Biden, “Sadece birkaç hafta önce, ruhumun derinliklerine indiğini ve artık yeniden seçilmemeye karar verdiğinde ve Kamala Harris'i desteklediğini gördüğümde ona yeniden aşık oldum” dedi.

Kurultayda sahneye çıkan kişiler arasında Hillary Clinton da vardı. Uzun süre alkışlanan Clinton, Harris'i selamlarken, onun Amerika'nın ilk kadın başkanı olmak için “en yüksek ve en zor cam tavanı kırma potansiyeline” dikkat çekti. Clinton 2016'da Demokratların adayı olmuş ancak seçimi Trump'a karşı başkanlık yarışını kaybetmişti.

“Birlikte, en yüksek, en sert cam tavanda pek çok çatlak açtık” diyen Clinton, sekiz yıl önceki seçim konuşmasında kullandığı bir metafora atıfta bulunarak, “Bu cam tavanın diğer tarafında Kamala Harris, 47'nci ABD Başkanımız olarak yemin ediyor. Birimiz için bir engel ortadan kalktığında, bu hepimizin önünü açar” dedi.

Hafta boyunca sürecek Demokrat Parti Ulusal Kurultayı'nda, başkan adayı Kamala Harris Perşembe günü konuşacak.

Forum

STÜDYO VOA

VOA Türkçe ekibinin gözünden ‘Harris-Trump’ tartışmasından önemli detaylar – 11 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG