İmralı Adası’na giderek geçen hafta Abdullah Öcalan ile biraraya gelen DEM Parti heyetinin, dün MHP ile görüşmesinin ardından siyasi parti ziyaretleri sürecek. CHP’nin heyeti kabul edip etmeyeceği ise merak konusu. CHP kaynakları, görüşmeye ve görüşme şekline MYK’da karar verileceğini aktardı.
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, AK Parti ve MHP’nin toplumun kaygılarını gidermesi gerektiğini söyledi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi dün ziyaret eden Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve Ahmet Türk’ten oluşan DEM Parti heyeti, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerle temasını sürdürüyor.
DEM Parti’den yapılan açıklamada, heyetin Pazartesi günü Gelecek Partisi, AK Parti ve Saadet Partisi ile Salı günü ise Yeniden Refah Partisi ve DEVA Partisi ile görüşeceği bildirildi. Heyet, AK Parti ziyaretinde Abdullah Güler Başkanlığındaki heyetle görüşecek. Diğer partilerle yapılacak görüşmeler ise genel başkan düzeyinde olacak.
CHP görüşmeyi tartışıyor
VOA Türkçe’nin edindiği bilgilere göre, CHP, Pazartesi günkü Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısından önce DEM Parti'ye randevu talebi konusunda geri dönüş yapmayacak.
CHP içinde “AK Parti’de genel başkan olarak İmralı heyetiyle Erdoğan görüşmezken, neden Türkiye’nin birinci partisi konumundaki CHP'nin görüşmesi genel başkan düzeyinde olsun?” görüşü gündemde.
Bu görüşün ortaya çıkma nedeni, İmralı heyetinde DEM Parti'nin eş genel başkanlar düzeyinde temsil edilmemesi, sadece iki milletvekili olarak Pervin Buldan ile Sırrı Süreyya Önder'in ve artık DEM Partili olmak dışında siyasi bir kimliği olmayan eski vekil Ahmet Türk'ün bulunması ve özellikle Erdoğan'ın bu heyetle görüşmeme tutumu. Dolayısıyla TBMM'de İmralı heyetiyle görüşmeyi, CHP adına grup başkanvekilleri düzeyinde gerçekleştirmek gerektiği yaklaşımı tartışılıyor.
Pazartesi günü yapılacak MYK toplantısında İmralı heyetiyle görüşme konusuna son şekli verilecek. CHP, MYK’dan görüşme kararı çıkarsa DEM Parti heyetiyle görüşmenin TBMM'de Salı günü grup toplantısından sonra ya da Çarşamba günü gerçekleşmesi bekleniyor.
CHP Lideri: “Ne tıkayan ne bozan ama hiçbir planının parçası da olmayız”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise, Ardahan’ın Göle Belediyesi’ni ziyaretinde, mevcut sürece ilişkin “Ne tıkayan oluruz ne bozan oluruz. Ama hiçbir siyasi partinin de planının parçası olmayız” mesajını verdi.
Özel, “Bir yandan da son günlerde Türkiye'de, düne kadar bu kürsülerden ip atan Bahçeli'nin, düne kadar bizi meşru Meclis'te bulunan siyasi parti DEM ile görüşüyoruz diye 'DEM'leniyorlar' diyen Bahçeli'nin bir çağrısıyla başlayan bir süreç var. CHP tarihinin hiçbir döneminde asla ve asla çatışmadan, kandan, gözyaşından taraf olmadı. Analar ağlamasın istedik, terör dursun, gözyaşı dinsin istedik. ‘Bu işleri Meclis’te yapın’ dedik, vaktiyle kaçırdılar. Şimdi ‘Evet, Meclis doğru zemin’ diyorlar. Biz de diyoruz ki; Meclis zemininde olacak, şeffaf olacak, toplumsal mutabakata dayalı bir süreçte CHP her zaman olduğu gibi Atatürk’ün izinde yurtta barış der, dünyada barış der. Misak-ı Milli sınırlarını gözeten, ay yıldızlı al bayrağı benimseyen, CHP'nin kurucu değerlerine saygılı birlikte yaşama iradesini sonuna kadar savunuyoruz” dedi.
Özel, “Kürtler de bizim, Türkler de bizim. Alevi de bizim, Sünni de bizim. Hepimiz kardeşiz, kardeşçe ve barış içerisinde yaşayacağız. Bundan sonraki süreçte de CHP çizgisini, yapısını koruyacaktır. Kimse ama kimse endişe etmesin. Ne tıkayan oluruz ne bozan oluruz. Ama kimse kusura bakmasın; hiçbir siyasi partinin de planının parçası olmayız. Bu işin çıkar siyasetine, parti siyasetine dökülmesine, bir kişinin yeniden seçilmesine endekslenmesine de CHP toplumsal mutabakat zemini için bakar. Böyle bir meselenin asla kişisel çıkar meselesi olarak, yeniden seçim meselesi olarak kullanılmasına asla ve asla izin vermez” diye konuştu.
CHP Milletvekili Tanrıkulu: “Vatandaşlar hem temkinli hem umutlu”
Öte yandan CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır’da düzenlediği basın toplantısında Kürt sorunu çevresinde yaşanan gelişmelere dikkat çekti. Tanrıkulu, MHP lideri Bahçeli’nin DEM partililerle tokalaşmasıyla başlayan süreci “adı konmamış bir süreç” olarak nitelendirdi. Tanrıkulu bu tespitini, “Korkudan mı ya da geçmişten gelen endişelerden dolayı mı adı konmayan görüşmeler vardı? O görüşmelerin nereye yürüyeceği belli değil” sözleriyle açıkladı.
Vatandaşların hem temkinli hem umutlu olduğunu belirten Tanrıkulu, geçmişteki deneyimler nedeniyle temkinli davrandıklarını söyledi. Önceki çözüm sürecinin heba edildiğini savunan Tanrıkulu, söylerini şöyle sürdürdü: “O zamandan bu zamana yaklaşık 12 yıl geçti. Başta Diyarbakır olmak üzere, bölgede yaşayanlar olarak nasıl kanlı bir sürecin oluştuğunu, nasıl öncesinden çok daha ağır travmaların oluştuğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu süreçlerin başarısızlıkla sonuçlanmasının bedeli başta bölge insanları, bizler için olmak üzere, maliyeti her zaman çok fazla olmuştur.”
Tanrıkulu, son gelişmeler ışığında başlayan görüşmelerin evrileceği sürecin iyi kurgulanması gerektiğin ifade ederek sürecin, şeffaf ve azami mutabakatla yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Bu yöntemlerin izlenmesi halinde olası olumsuz durumda yaşanacak travmanın etkisinin az olacağını dile getiren Tanrıkulu, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak henüz bir görüşme trafiği içerisinde değiliz. İlke olarak parlamentoda açık bir sürecin yanında olduğunu genel başkanımız ifade etti. Ama öncelikle bir bilgi ve fikir sahibi olmamız lazım “dedi.
Tanrıkulu, yapıcı, diyalogdan yana ve Türkiye'nin yararına bir süreçten yana tutum alacaklarını dile getirerek “Bunu parlamento çatısı altında ve dışında bu süreçten zarar görmüş bütün toplumsal kesimleri, kimliğini ve kişisel zararının manevi yıkımının ne olduğuna bakmaksızın ama tümünü de bu sürece katarak, ikna ederek, onların rızasını alarak, rızalarını üreterek çözüm konusunda üzerimize düşeni yapacağımızı ifade etmeliyiz” diye konuştu.
“Bahçeli’nin önerdiği yöntem değil ama yaptığı tespit çok değerli ve anlamlıydı”
MHP lideri Bahçeli'nin 1 Ekim'deki açıklamalarına dikkat çeken Tanrıkulu, “Önerdiği yöntem değil ama yaptığı tespit çok değerli ve anlamlıydı. Türkiye'nin bir toplumsal barışa olan ihtiyacına vurgu yaptı. Bugüne kadar barış kelimesini terörize etmiş, kriminal hale getirmiş bir siyasi söylemden barış vurgusu yapılmış olması çok değerli ve anlamlı” yorumunu yaptı.
Tanrıkulu, Türkiye'nin halen kendi dinamikleriyle meseleyi çözme imkanına sahip olduğuna dikkat çekti ve “Hepimizdeki ve ortalama yurttaşlığımızdaki muhalefette özellikle kaygı şudur. Erdoğan ve Sayın Bahçeli, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin siyasi gündemine göre bir süreç planlıyorlar. Nedir o siyasi gündem? Anayasa değişecek, yeniden adaylık yolu açılmak için böyle bir sürece ihtiyaç duydular. Dolayısıyla eğer öyle bir şey önlerinde olmasaydı belki böyle bir gündem de olmazdı. Bu konuda toplumu ikna etmek görevi bize değil, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne düşüyor” dedi.
İYİ Parti kapısını kapattı: “Yeni paradigmanın hedefinde Cumhuriyet var”
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, İmralı Adası’nda hükümlü Abdullah Öcalan’la görüşülmesiyle yürütülen ve “yeni paradigma” olarak da adlandırılan yeni süreçte kesinlikle İYİ Parti’nin rol almayacağını açıkladı.
Dervişoğlu, “Bugün ‘yeni paradigma’ adı altında tekrar tedavüle sokulan ihanet planı, tek adam ve iktidarının devamı için Beştepe, Balgat ve İmralı'nın ortaklaştığı bir kalkışma olarak karşımızdadır. Geldiğimiz noktaya bir fikir ve eylem takibiyle varmışlardır. Önce Milli Mücadele'nin karargahı TBMM'yi devreden çıkarmışlar, sonra Cumhuriyet devletini saraya peşkeş çekmişler, şimdiyse son hamle olarak, üniter idari yapımızı, etnik ve bölgesel parçalara ayırmak kararında ortaklaşmışlardır. Bahçeli ve Erdoğan'ın güç verdiği, terörist başının da katkı vereceğini vadettiği, yeni paradigma tam olarak budur. Yeni paradigmanın ortadan kaldırmak istediği, AK Parti ve DEM'in 100 yıllık parantez olarak addettikleri cumhuriyetimizdir. MHP Genel Başkanı'nın da iştahla alkışladığı proje budur. Hedefi Türk devletidir, mesele de aslında bakarsanız bu kadar basit ve nettir” dedi.
Devamında İmralı heyetine İYİ Parti’nin kapısını açmayacaklarını işaret eden Dervişoğlu, “Arsızlıkları öyle bir hale gelmiştir ki eli kanlı bebek katili terör örgütü elebaşı, büyük Türk milletinin önüne barış güvercini diye çıkartılmaktadır. İYİ Parti olarak bizim Cumhuriyet düşmanlarıyla müzakere edecek hiçbir şeyimiz olamaz. İYİ Parti, affedilmek istenen terör örgütünü ve sözde liderini, onları meşrulaştırmak isteyen sözcülerini, ortaklarını ve siyasi sorumluluğu olmayan heyetlerini hiçbir surette ve hiçbir zaman muhatap almayacaktır İYİ Parti, Türk milletinin ve Türk devletinin beklentisinin hilafına atılacak hiçbir adımın içinde olmaz, olanlarla da yol yürümez. Sorunlarımızı konuşmaya değil; sorunlarımızı, sorunun kaynağıyla müzakere etmeye karşıyız” diye konuştu.
Dervişoğlu, İYİ Parti Genel Merkezi’ndeki basın açıklamasında, ayrıca “Sevdası Türkiye, kaygısı Türk Milleti’nin geleceği olan herkesi İYİ Parti'nin çatısı altında buluşmaya ve bu büyük milli mücadeleye katkı sağlamaya davet ediyorum. Operasyon aparatları, milletin vicdanında her geçen gün çığ gibi büyüyen İYİ Parti'yi zaafa uğratmaya uğraşsa da yolumuzdan asla dönmeyeceğiz. Türkiye'yi Türksüzleştirmeyeceğiz. Cumhuriyeti yıktırmayacağız. Türk milletini ve Türk devletini bu karanlık tünelden çıkartacak ve yarının aydınlık ufuklarla buluşturacağız" açıklamasında bulundu.
Açıklaması sonunda gazetecilerden soru kabul etmeyen Dervişoğlu, VOA Türkçe’nin TBMM’deki İYİ Parti grubundan istifalarla ilgili sorusunu da dinlemeksizin salondan ayrıldı.
Öte yandan Suriye Milli Ordusu’nun (SMO), Suriye’nin kuzeyi ve doğusuna dönük saldırıları protesto amacıyla Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile DEM Parti tarafından Şanlıurfa’nın Suruç İlçesinde yürüyüş düzenlendi.
Yürüyüşten sonra açıklama yapan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, İmralı heyetinin temaslarına değindi; Öcalan’ın gönderdiği mesajın barış ve çözüm mesajı olduğunu söyledi.
Süreci heyecan ve umutla takip ettiklerini ifade eden Hatimoğulları, “Bugün eğer İmralı’da bir görüşme gerçekleşiyorsa, bu siz değerli halkımızın gösterdiği direniş ve azim sayesindedir. Sizden en büyük ricamız, Rojava’daki süreç netleşene kadar, İmralı görüşmelerinde belli bir yere gelinene kadar demokratik zemindeki mücadelemizden asla vazgeçmememizdir. Sahiplenirseniz, meydanlarda tutulan nöbetlere sahip çıkmaya devam ederseniz bu süreç bir başarıyla taçlanacaktır” dedi.
Forum