Türkiye genelinde 15 Temmuz darbe girişiminin 4'üncü yıldönümü nedeniyle çeşitli tören ve etkinlikler düzenlendi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, ulusa sesleniş konuşması yaptı. Erdoğan, "15 Temmuz ülkemizi işgal girişimiydi. Ordumuzun içindeki teröristlerin kullanılmış olması, işgal girişimine alçakça ihaneti de eklemiştir" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "FETÖ içeriden, PKK dışarıdan, kimi alttan kimi üstten ne kadar uğraşırsa uğraşsın ezanımızı susturamayacak, bayrağımızı indiremeyecek. Bu milletin daha söyleyecek çok sözü, hayata geçirecek çok projesi var" diye konuştu.
Ana muhalefet partisi CHP'nin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter'dan, "15Temmuz 2016'da demokrasiye ve millete kasteden hain terör örgütünü lanetliyorum. Demokrasi uğruna can veren 251 şehidimizi asla unutmayacağımız gibi; FETÖ'nün, bu devletin kılcal damarlarına kadar girmesine göz yumanları da unutmayacağız!" açıklamasında bulundu.
TBMM'de 15 Temmuz Şehitler Anıtı önünde tören düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop katıldı.
İBB önünde 15 Temmuz anma töreni
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle darbe girişimi sırasında çatışmaların yaşandığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Saraçhane’deki binasının önünde anma töreni düzenlendi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “15 Temmuz’da yaşananlar bir sonuç günüdür. 15 Temmuz’a vesile olan hangi unsur var ise bundan sonra da devletimizin yol haritasından bunları söküp atmamız gerekir” dedi.
Tören, darbe girişimi sırasında ölenlerin anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile başladı.
“15 Temmuz’da yaşananlar bir sonuç günüdür”
İBB önündeki anmada konuşan İmamoğlu, “Böylesi bir tehdidi, böyle bir ihaneti toplumun, devletin bir daha hiç yaşamaması adına alınması gereken tedbirleri daha iyi şekilde devreye alınması noktasında taze tutmak hepimizin boynunun borcudur. Zira 15 Temmuz'da yaşananlar bir sonuç günüdür. Ne yazık ki ihmal edildiğinde devletin gücü, milletin hakimiyeti, kayıtsız şartsız milletin olduğu anlayışının arkasına başka bir güç devreye sokulduğunda, toplumun ne denli kötü, vahşi ve insanlığı, toplumu, milleti bütün devletin ilkelerini yok edecek, bertaraf edecek noktaya geldiğinin en yakın, en derin tespitidir 15 Temmuz günü yaşananlar” ifadelerini kullandı.
15 Temmuz'a vesile olan hangi unsur var ise bundan sonra da devletin yol haritasından sökülüp atılması gerektiğinin altını çizen İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu noktada her kuruma görev düşmektedir. Her siyasi kuruma da görev düşmektedir. Sorumluluk alıp önümüze bakarsak bir kez daha böylesi utanılacak günler, devlete millete ihaneti ve o ihanetin sonucu olarak da ne yazık ki milletin pırıl pırıl evlatlarını şehit olduğu, gazi olduğu günleri bir kez daha yaşamamış oluruz. Ben bu ders çıkarımıyla; hayatımızda her zaman hatırlanması her zaman ders çıkarılması ve ona göre geleceğe bakabilme noktasında prensipler oluşturulması noktasında en önemli günlerden birisidir 15 Temmuz Türkiye Cumhuriyeti tarihinde. Bu manada bugün burada tam bu noktalarda hayatını kaybeden büyükşehir belediyemizin içinde kadrosunda olan her vatandaşımızı rahmetle minnetle anıyorum, ruhları şad olsun."
Gaziantep'te Corona gölgesinde 15 Temmuz coşkusu
Darbe girişiminin 4 yıldönümüne dair etkinlikler tüm yurtta olduğu gibi Gaziantep'te de Corona virüsü salgını gölgesinde gerçekleşti. Anmanın yapılacağı alana gelenlerin ateşi ölçülerek maskeli şekilde girişlerine izin verildi.
Gaziantep Demokrasi Meydanı'nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan anma programı, Kuran okunmasının ardından protokol konuşmaları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın canlı yayında halka seslenişi ile devam etti.
Programda konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 15 Temmuz’un kendilerine çok önemli bir mesaj verdiğine dikkat çekerek, “Özellikle Gazi şehrin çocukları yüzüncü yıla giderken, istiklal için, istikbal için, milli mücadele için ne kadar büyük acılar yaşadığını bilen bir millettir. Çok özel bir şehirdir Gaziantep, kalesindeki bayrak çok özel bir bayraktır’’ dedi.
Daha sonra konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül de “15 Temmuz’larda iki duyguyu bir arada yaşıyoruz. Hem anma var, acılarımız var, 251 şehidimiz var, gazilerimiz var. Aynı zamanda da sevincimiz var, kutlamamız var. Bu millet sayın cumhurbaşkanımızın dirayetiyle cesaretiyle, milletimizin ferasetiyle bu devleti uçurumun kenarından aldı. Üzerinden 4 sene geçti, şimdi daha iyi anlayabiliyoruz’’ ifadelerini kullandı.
İlahiler ve kahramanlık türküleriyle devam edecek anma programı sabah ezanına kadar sürecek. Öte yandan bu sene demokrasi nöbetleri Corona virüsü nedeniyle 50 kişilik gruplarla tutulacak.