Amerika’nın Ortabatı eyaletlerinden Michigan’da 28 Şubat’ta Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayları için önseçim yapıldı. Michigan aynı zamanda Arapların yoğun yaşadığı bir eyalet. Ancak Arap kökenliler Amerikan siyasi sürecinden dışlanmalarından bir hayli rahatsız. Eskiden Cumhuriyetçi Parti’ye yakın duran Arap-Amerikalılar, dışlandıkları bu partiye oy verme konusunda artık isteksiz.
Michigan’da yaklaşık 300 bin Arap asıllı Amerikalı yaşıyor. Çoğu da Detroit kentinde. Muhafazakar değerler üzerine kurulu içiçe bir toplum olarak yaşıyorlar.
1990’lı yıllarda Amerika’da yaşayan Arap asıllıların üçte biri, kendilerini Cumhuriyetçi Partili olarak tanımlıyordu. Ancak toplum liderlerine göre bu durum çoktan değişti.
Arap asıllı Amerikalılar’ın çıkardığı bir internet gazetesinin yayıncısı Usame Siblani, 2001 yılından sonra Cumhuriyetçi Parti’de Araplar ve Müslümanlar’a karşı bir tavır alındığı, bu tavrın da bu yılki önseçimleri etkilediğini söylüyor. Siblani, “Ailevi ve dini değerlerde, küçük çaplı işletmeler göz önüne alındığında, Cumhuriyetçi Parti’nin yanındayız. Cumhuriyetçiler’in, iç gündemlerine bu kadar uyan güçlü bir topluluğu nasıl dışlayabileceklerine aklım ermiyor” diyor.
Washington’da Arap-Amerikalılar’a yönelik ayrımcılıkla mücadele komitesinin başkanı Warren David, Amerika’da 35 yıldır siyasi olarak faal olan ve çoğu Cumhuriyetçi Parti’ye oy veren Arap asıllıların, siyasi isteklerini hiç bu kadar yitirmediğini söylüyor. David, “Bugünün Cumhuriyetçi Partisi, artık Arap asıllıların destekleyebileceği eski Cumhuriyetçi Parti değil” diyor.
Cumhuriyetçi Parti, resmen herkese açık olduğunu söylese de, Arap asıllı Amerikalılar gerek Irak savaşı, gerekse içerde alınan terörle mücadele tedbirlerinin etnik ayrımcılığı körüklediğini, toplumlarının Amerika’daki muhafazakar siyasi çevrelere karşı güvenlerini kaybettiğini söylüyor.
Zogby International tarafından 2010 yılında yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, Amerika dışında doğan Arap kökenlilerin yalnızca yüzde 12’si Kongre’nin Cumhuriyetçiler’in kontrolunda olmasını istiyor.
Detroit yakınlarındaki Dearborn’da bir fırın işleten Lübnan asıllı seçmen Amal Nimer’e göre Cumhuriyetçi Parti’nin mali politikaları, diğer konulardan daha fazla kaygı uyandırıyor. Fırının sahibi Emel Nemer, “Cumhuriyetçiler zenginler için çalışıyor. Orta ve düşük gelirli kesimlere hitap etmiyorlar,” diyor. Fırının müşterilerinden Meryem Sob da “Cumhuriyetçiler’in daha çok savaş taraftarı olduğunu düşünüyorum. Üstelik ülkenin parası dışarıya gidiyor. Bence para dışarı gitmemeli, ekonomik sıkıntı çektiğimiz bu ülkede kalmalı” diye konuşuyor.
Arap kökenlileri temsil eden bazı gruplar, Cumhuriyetçi Parti’nin Libertaryan üyesi Ron Paul’u desteklerini açıkladı. Usame Siblani gibi toplum liderleri, Ron Paul’a yönelmenin aslında Cumhuriyetçi Parti’ye bir zeytin dalı uzatmak olduğunu savunuyor. Siblani’ye göre üç milyon Arap seçmen, kendilerini dışlayan Cumhuriyetçi Parti’ye, yeniden diyaloğa hazır oldukları mesajı vermek istiyor.