Erişilebilirlik

Kabinede Yedinci Fire: Pakdemirli’nin Yerine Kirişçi


Bekir Pakdemirli
Bekir Pakdemirli

24 Haziran 2018’de yapılan seçimi kazanan, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan ilk cumhurbaşkanlığı kabinesinden son istifa eden isim, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli oldu.

Pakdemirli’den önce Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan görevlerinden affını istemişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakdemirli’nin yerine Tarım ve Orman Bakanı olarak Vahit Kirişçi’ye atadı.

Resmi Gazete
Resmi Gazete

Bakan Kirişçi daha önce TBMM Köyişleri, Tarım ve Orman Komisyonu’nun başkanlığını yapmıştı

62 yaşındaki Vahit Kirişçi, 2002-2011 yılları arasında Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Adana milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görev yaptı. 2002-20011 arasına denk düşen 22. ve 23. dönemde TBMM Köyişleri, Tarım ve Orman Komisyonu Başkanlığı’nı üstlendi.

Ziraat profesörü olan Kirişçi, bakanlığa atanmasından sonra bağımsız yönetim kurulu üyesi olduğu Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’nin ana hissedarı olduğu Gübretaş’taki görevinden istifa etti.

Yeni bakan Kirişçi’nin Twitter hesabının kilitli olması birçok sosyal medya kullanıcısının dikkatini çekti.

Vahit Kirişci
Vahit Kirişci

Eski bakan Bekir Pakdemirli geçtiğimiz yaz meydana gelen orman yangınları nedeniyle eleştiriliyordu

Geçtiğimiz yaz meydana gelen ve cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınları olarak tarihe geçen orman yangınlarıyla ilgili, yeterli hazırlık yapmadığı suçlamalarına hedef olan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin görevden alınacağı, uzun zamandır kulislerde konuşuluyordu.

Yangınlarla ilgili belediyelerin yeterince önlem almadığı yönünde açıklamalar yapan Pakdemirli, orman yangınlarıyla mücadelede bakanlığın başarılı olduğu yönünde demeçler vermişti. Kendisi de pilot olan Pakdemirli’nin, orman yangınlarıyla mücadelede deneyimli Türk Hava Kurumu’yla sözleşme yapmaması ve havadan müdahalede sorunlar yaşanması, eleştirilerin ana eksenini oluşturuyordu.

Ancak veriler de Bakan Pakdemirli’yi doğrulamıyor.

2009-2019 arasında yıllık ortalama 6 bin 665 hektar orman zarar görürken 2020 yılında 20 bin hektar ormanlık tahrip oldu. 2021’de ise yanan ormanlık alan 140 bin hektarla cumhuriyet tarihinin en yüksek miktarına ulaştı.

Prof. Atmış: “ 2021’de 140 bin hektar ormanlık alan zarar gördüyse bunda birinci sorumlu bakandır”

Bartın Üniversitesi Orman Mühendisliği Fakültesi öğretim üyesi Erdoğan Atmış, Pakdemirli’nin bakanlığı sırasında ormanlara yönelik tahribatın görülmemiş bir hızla arttığını söyledi

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Profesör Atmış, “Eleştirdiğimiz zaman, ‘Bakanlığın yetkisi yok, yetki cumhurbaşkanlığında’ deniyor ama Bakan Pakdemirli döneminde Tarım ve Orman Bakanlığı, ormanların piyasaya açılmasında hizmet etti. Ormanların ormancılık dışı amaçlarla kullanılması kolaylaştırıldı. Maden sahası, enerji sahası, tabiat parkları gibi adlar altında ormanlarımız sermayeye peşkeş çekildi. Ormanlarda hiç olmadığı kadar odun üretimi yapıldı. Orman yangınlarıyla mücadele ve orman yangınlarına müdahale konusunda da çok kötü bir performans sergilendi son dönemde. 2021’de 140 bin hektar ormanlık alan zarar gördüyse bunda birinci sorumlu bakandır. Ayrıca ormancılık örgütü bozuldu. Yeni bakandan beklentimiz kamucu ve doğa korumacı bir davranış sergilemesi. Ormanlar doğal eko sistemler ve doğal varlıklar olarak görülmeli. Ormanlar arsa olarak görülmemeli” dedi.

XS
SM
MD
LG