14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde aday olmak isteyen siyasiler Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurularını gerçekleştirdi. Başvurusunu yapan aday adaylarından eski CHP’li Muharrem İnce seçimin ikinci tura kalacağını ve kendisinin yüzde 60’la kazanacağını iddia etti.
Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde aday olmak üzere 100 bin imza toplamayı hedefleyen siyasetçiler için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) aday adaylığı başvurusunda son gün bugündü.
YSK’ya bugün sırasıyla Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, ATA İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Türkiye İttifakı’nın adayı Ahmet Özal, Adalet Birlik Partisi Genel Başkanı İrfan Uzun ile bağımsız aday olarak Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Halil Murat Ünver aday adaylığı başvurusunda bulundu.
Adaylık süreci nasıl işliyor?
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) yarın başvuru sahiplerinden adaylık şartlarını sağlayan isimleri ilan edecek. Bu isimler 22 Mart Çarşamba sabahı ile 27 Mart Pazartesi günü saat 20.00 arasında ilçe seçim kurullarında aday gösterilmek için 100 bin imza toplamaya çalışacak.
Seçmenler bu isimlerden yalnızca birisi için ve ancak bir kez teklifte bulunabilecek.
Eğer başvuru yapan siyasetçi 100 bin imza şartını yerine getirebilirse, YSK’ya başvuru ücreti olan 555 bin 980 lirayı geri alabilecek.
Başvuru sahibi yeterli imza sayısına ulaşamazsa başvuru ücreti Hazine’ye gelir olarak aktarılacak.
Muharrem İnce: “İkinci turda cumhurbaşkanı seçileceğim”
24 Haziran 2018 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Cumhurbaşkanı adayıyken, daha sonra Memleket Partisi’ni kuran Muharrem İnce, bugün YSK’ya başvuru yapan aday adayları arasında en dikkat çeken isim oldu.
2018 seçimlerinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından aday ilan edilmiş olan Muharrem İnce geçmişte “Benim evim” dediği CHP’ye karşı yarışıyor.
Muharrem İnce, bugün yüzde 20’lerde olduğunu söylediği oy oranını seçim günü yüzde 30’un üzerine çıkaracağını iddia etti ve seçimlerin ikinci tura kalacağını savundu.
“Troll ordusu” tarafından saldırıya uğradığını ve iftiralara maruz bırakıldığını savunan Muharrem İnce, “Seçim ikinci tura kalacak. İkinci turda da yüzde 60'ın üzerinde bir oyla cumhurbaşkanı seçileceğim. Bunu da herkes görecek” dedi.
Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu karşısında seçimi kazanacağını iddia eden İnce, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez aday olamayacağını ve buna itiraz edeceğini de belirtti.
Muharrem İnce, muhalefet cephesinde “çoklu aday” ile yarışılmış olan 24 Haziran 2018’de yüzde 30,64 oy almıştı. Ardından seçim sürecinde kendisine gerekli kampanya desteği verilmediğini iddia ederek CHP’den ayrılan Muharrem İnce Memleket Partisi’ni kurmuştu.
Kılıçdaroğlu’nun adaylık başvurusu 22 Mart’ta
CHP Grubu ise TBMM’de yapılan kapalı toplantıda Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını oy birliğiyle kabul etti. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı Seçimi için adaylık başvurusunu 22 Mart Çarşamba günü YSK’ya sunacaklarını açıkladı.
Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhur İttifakı’nın adayı olarak hem AKP hem de MHP’li vekillerce aday gösterilmesi bekleniyor.
Anayasa uyarınca siyasi parti gruplarınca aday gösterilecek isimler için YSK’ya son başvuru tarihiyse 23 Mart.
HÜDAPAR işbirliğine tepkili Perinçek de başvurdu
Yıllardır Cumhur İttifakı’nın resmi ortağı olmamasına rağmen iktidar cephesine destek veren Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, AKP’nin HÜDAPAR ile görüşmesine tepki göstermesiyle gündemde.
Bu tepkisiyle birlikte Cumhurbaşkanı adayı olacağını açıklayan Doğu Perinçek bugün YSK’ya başvurdu.
Perinçek 24 Haziran 2018’de de 100 bin imzayla aday olduğu seçimde yüzde 0,20 oy alabilmişti. Perinçek bugünse “Seçim ikinci tura kaldığı zaman Doğu Perinçek ikinci tura kalır. İkinci turda biz olacağız” iddiasını dile getirdi.
YSK’ya başvuru yapan diğer aday adayları
Zafer Partisi, Adalet Partisi, Türkiye İttifakı Partisi ve Ülkem Partisi’nin oluşturduğu “ATA İttifakı”nın adayı Sinan Oğan da bugün YSK’ya başvurdu.
Sinan Oğan, "Türk milliyetçileri ve Atatürkçüler olarak 'Bu yarışta varız' dedik. Çarşamba günü başlayacak imza süreciyle beraber çok hızlı şekilde imzayı toplayıp yarışta yer almak istiyoruz” dedi.
Seçimlerin ikinci tura kalacağı iddiasını gündeme getiren Sinan Oğan, “İkinci turda alacağımızı düşünüyoruz. İkinci tur için Türk milliyetçilerinin, Atatürkçülerin iddialı bir adayı olarak sahada olacağız. En genç ve en dinamik adayı olarak. Memlekette kanayan birçok yara var. Fırat Çakıroğlu'nun yarası hala dinmemiş, Sinan Ateş'in yarası dinmemiş. Haksızlıkların, hukuksuzlukların ve ülkemizdeki herkesin tüm renkleriyle ve kökenleriyle Türk milletinin bir ve bütün olması için sahadayız” diye konuştu.
Başvurusu sırasında Sinan Oğan’a, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz, Türkiye İttifakı Partisi Genel Başkanı Mehmet Sağlam ve Ülkem Partisi Genel Başkanı Neşet Doğan eşlik etti.
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal ise, 18 Mart’ta ilan edildiği üzere Anadolu Birliği Partisi, Bağımsız Cumhuriyet Partisi, Osmanlı Partisi, Teknoloji Kalkınma Partisi, Türkiye Ekonomi ve Kalkınma Partisi, Vatanseverler Partisi, Yeniden Anavatan Partisi ve Yeni Yol Partisi’nin oluşturduğu “Türkiye İttifakı”nın aday adayı olarak YSK’ya başvurdu.
Adaylar 31 Mart’ta kesinleşecek
Başvuran adaylar için imza sürecinin tamamlanmasının ardından YSK Cumhurbaşkanlığı Seçimi için kesin aday listesini 31 Mart’ta ilan edecek. Bu liste Resmi Gazete’de yayımlanacak ve Cumhurbaşkanlığı seçimi propaganda dönemi başlayacak.
YSK kararı uyarınca 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için seçmen listeleriyse bugün muhtarlıklarda askıya çıkarıldı.
Muhtarlıklarda asılı listelerde adını görmeyen seçmenler 2 Nisan günü mesai saati sonuna kadar itirazda bulunabilecek.