Amerika eski Dışişleri Bakanı ve Demokrat Parti Başkan adaylarından Hillary Clinton, 2012 yılında Bingazi’deki Amerikan Konsolosluğu’na düzenlenen saldırıda dört diplomatik personelin öldürülmesi olayıyla ilgili olarak Kongre komisyonunda 11 saat boyunca ifade verdi.
Temsilciler Meclisi’nin Bingazi olayları için özel kurulan komisyonuna ifade verenClinton, Amerika’nın Libya Büyükelçisi Christopher Stevens’ın da aralarında bulunduğu dört personelin ölümüyle ilgili olarak komisyon salonunda olayla ilgili olarak“Burada hepinizden daha fazla uykusuz kaldım” diye konuştu.
Bingazi olaylarıyla ilgili olarak bugüne kadar Kongre’de sekiz komisyon oturumu düzenlendi. Clinton bu oturumda ifade vermeye davet edilen tek kişi oldu.
Kongre’yi yöneten Cumhuriyetçi Partili siyasetçiler, Bingazi’deki Amerikan diplomatik temsilciliğine düzenlenen saldırının önceden planlanmış bir terör saldırısı olup olmadığını; bu saldırının önceden önlenip önleyemeyeceğini; ya da aynı dönemde Amerikan diplomatik temsilcilikleri çevresinde yaşanan genel protesto eylemlerinin bir parçası olup olmadığını öğrenmeye çalıştıklarını söylüyor. O dönem Amerikan vatandaşı Mısırlı Hristiyan bir yönetmenin Hazreti Muhammed ve İslam diniyle alay eden filmi tüm dünyada Müslümanlar’ın büyük tepkisini çekmişti. Amerikan yönetimi filmin içeriğine hiçbir şekilde katılmadığını bildirse de, vatandaşlarının ifade özgürlüğüne karışamayacağını vurgulamış ve bunun ardından birçok Müslüman ülkedeki Amerikan diplomatik temsilcilikleri çevresinde organize protesto eylemleri yaşanmıştı. Ancak Bingazi’deki eylem, şiddet olayları ve Amerikan diplomatik personelinin ölümüyle sonuçlandı.
Cumhuriyetçiler, Clinton’un olayla ilgili önceki ifadelerinde tutarsızlıklar bulduğunu, olayın yeterince ayrıntılı bir şekilde soruşturulmadığını savunuyor.
Clinton’ın sabahtan akşama kadar devam eden Temsilciler Meclisi komisyonu oturumunda zaman zaman sıkıldığı ve sabırsız davrandığı görüldü. Ancak tüm soruları elinden geldiğince sükunetle yanıtlamaya çalışarak, dünyanın hiçbir bölgesinde mükemmel bir güvenlik sağlanamayacağını vurguladı.
“Amerika dünyanın tehlikeli bölgelerinde önderlik etmeli, diplomatlarımız tehlikeli bölgelerde de olsa bizi temsil etmeye devam etmeli” diye konuşan Clinton sözlerine, “ülkemizi korumak, çıkar ve değerlerimizin arkasında durabilmek için belli bir tehlikeyi göze almayı, kaçınılmaz bir şekilde kabul etmeliyiz” şeklinde devam etti.
Komisyonun Cumhuriyetçi Partili üyeleri, Clinton’u Büyükelçi Stevens’ın daha fazla koruma istediği yönündeki talebini geri çevirmekle suçlasa da, eski Dışişleri Bakanı, bu talebin kendi masasına hiçbir zaman ulaşmadığını, ama yine de tüm sorumluluğu üzerine aldığını söyledi.
Clinton ayrıca dönemin Savunma Bakanı Leon Panetta’dan konsolosluğu korumak için gönderilecek askerleri durdurmasını istediği yönündeki suçlamaları da yalanladı. Bununla birlikte eski Dışişleri Bakanı, gönderilecek askerlerin zaten Almanya’dan yola çıkacağına dikkati çekerek, Bingazi’ye zamanında varabilmelerinin imkansız olduğuna işaret etti. Hillary Clinton o sırada ellerindeki istihbaratın hemen doğrulayamayacak kadar taze olduğunun da altını çizdi.
O dönem Bingazi konsolosluğuna düzenlenen saldırının birden fazla nedeni olabileceğini ve çok sayıda soruşturma düzenlendiğini söyleyen eski Dışişleri Bakanı, aradan üç yıl geçmesine nedenin hala anlaşılamadığını sözlerine ekledi.
Hedef Clinton'un seçim kampanyası mı?
Clinton’un 11 saat süren ifadesi boyunca olayla ilgili yeni bir bilgi açığa çıkmadı.
Hillary Clinton 2016 Başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin en popüler adayı durumunda. Demokrat Partililer ise, Cuımhuriyetçiler’i Bingazi olayıyla ilgili arka arkaya komisyonlar düzenleyerek cadı avı düzenlemekle, Clinton’un seçim kampanyasını baltalamaya çalışmakla suçluyor.
Komisyon Başkanı Cumhuriyetçi Partili Güney Carolina Milletvekili Trey Gowdy, niyetlerinin bu olmadığını oturumun başında vurguladı. Gowdy, soruşturmanın Clinton’un özel hayatıyla bağdaştırıldığı iddialarını yalanladı.
Demokrat Parti Maryland Milletvekili ve Clinton’un siyasi müttefiklerinden Elijah Cummings ise bu oturumun Amerikan vergi mükellefinin parasını çarçur etmekten başka bir şey olmadığını savundu.
Cummings ve Komisyon Başkanı Gowdy oturumun bir aşamasında birbirleriyle bağrışarak, Clinton’un yakın danışmanlarından Sidney Blumenthal’le yaptığı elektronik posta yazışmalarıyla ilgili verdiği gizli ifadenin kamuoyuna a konusunda tartıştı. Clinton’ın bakanlık dönemi sırasında elektronik yazışmalarını özel bilgisayarı ve cep telefonu üzerinden yürüttüğünün ortaya çıkması, Demokrat Partili başkan adayının başını Bingazi olayı kadar ağrıtan skandallardan biri oldu. Cumhuriyetçiler, e-posta yazışmasından elde ettikleri bilgilere dayanarak, Libya stratejisi konusunda Blumenthal’la Büyükelçi Stevens’dan daha fazla iletişim kurduğunu savunuyor.
11 saatlik yorucu komisyon oturumundan ne Cumhuriyetçiler’i, ne de Demokratlar’ı memnun eden bir sonuç çıkmasa da Clinton’un Bingazi olaylarındaki sorumluluğuyla ilgili kararı vermek, Amerikalı seçmene bırakılmış görünüyor.
Komisyon oturumundan bir gün önce Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın 2016 Başkan seçimlerine kesinlikle katılmayacağını açıklaması, partidaşı Hillary Clinton'un durumunu bir hayli güçlendirmiş durumda.