Erişilebilirlik

Çin yeni amfibi hücum gemisi ve savaş uçaklarını tanıttı


Xinhua Haber Ajansı tarafından yayınlanan bu fotoğrafta, Çin'in ilk Tip 076 yeni nesil amfibi saldırı gemisi Sichuan, 27 Aralık 2024 tarihinde Şanghay'da görülüyor.
Xinhua Haber Ajansı tarafından yayınlanan bu fotoğrafta, Çin'in ilk Tip 076 yeni nesil amfibi saldırı gemisi Sichuan, 27 Aralık 2024 tarihinde Şanghay'da görülüyor.

Çin donanması, askeri modernizasyonundaki son atılımları açıkladıktan günler sonra, savaş uçaklarının kalkış yapabildiği yeni bir amfibi hücum gemisini denize indirdi. Çin'in yeni nesil hayalet savaş uçaklarını gösteren videolar da dolaşıma girdi.

Çin'in ilk Tip 076 amfibi hücum gemisi olan Sichuan, donanma tarafından geçen Cuma günü düzenlenen bir törenle suya indirildi ve Pazar günü Şanghay'daki tersaneden ayrıldı.

Taşıyabileceği azami yükle beraber toplam ağırlığı 40 bin tonun üzerinde olan gemi, çift adalı üst yapıya, tam boy uçak kalkış güvertesine ve sabit kanatlı uçakları havalandırabilmesini veya helikopterleri kaldırabilmesini sağlayan elektromanyetik bir mancınık sistemine sahip.

Mancınık sistemine ek olarak Sichuan'da savaş uçaklarının güvertesine iniş yapmasına olanak tanıyan teknoloji de bulunuyor.

Çinli askeri uzman Zhang Junshe, Çin devlet gazetesi Global Times'a, geminin büyük hacmi sayesinde “daha fazla silah ve teçhizat taşıyabildiğini, daha uzun menzile ve daha güçlü savaş kabiliyetine sahip olduğunu” söyledi.

Zhang, elektromanyetik mancınık sisteminin daha yüksek fırlatma verimliliği ve daha yüksek fırlatma hızı sağlaması nedeniyle Sichuan'ın “hava üstünlüğü ve kara saldırı görevlerinde olağanüstü yeteneklere sahip olduğunu” da kaydetti.

“Donanma için kilit önemde”

Çin donanması, Sichuan'ın donanmanın uzun menzilli operasyonel yeteneklerini geliştirmesi ve devam eden dönüşümünü kolaylaştırması açısından “kilit önemde” olduğunu vurguladı.

Diğer analistler Pekin'in Sichuan sayesinde askeri gücünü “kıyılarının ötesine” taşımak istediğini söylüyor.

Singapur'daki S. Rajaratnam Uluslararası Çalışmalar Okulu'ndan araştırmacı ve eski ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi Drew Thompson, VOA'ya verdiği yazılı yanıtta, Çin'in yeni gemiyle “komşularının gözünü korkutmayı ya da Çin donanmasının Tayvan'a büyük bir işgal gücü çıkarma kabiliyetine sahip olmasını sağlamayı” amaçladığını söyledi.

Uzmanlar savaş senaryolarında Sichuan'ın Çin'in uçak gemisi gruplarıyla birlikte kullanılabileceğini söylüyor.

Taipei merkezli Ulusal Savunma ve Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü'nden askeri uzman Su Tzu-yun, VOA'ya telefonla yaptığı açıklamada, “Çin ordusu Sichuan'ı ilk saldırı dalgası sırasında önce insansız hava araçlarını, daha sonra da diğer uçak gemilerindeki savaş uçaklarını konuşlandırmak için kullanabilir” dedi.

Donanma gemilerinin sayısı artıyor

Çinli askeri analist Song Zhongping de Sichuan'ın Güney Çin Denizi, Doğu Çin Denizi ya da Tayvan'a karşı olası bir askeri çatışmada kullanılabileceğini söyledi.

VOA'ya konuşan Zhongping, “Çin Tayvan'a karşı askeri eylemlerde bulunursa Pekin, Tip 075 amfibi saldırı gemisi ve Tip 076 amfibi saldırı gemisi dahil sahip olduğu her türlü silahı kullanacaktır” dedi.

Çin Halk Cumhuriyeti kurulduğu 1949 yılından bu yana Tayvan'ı hiçbir zaman yönetimi altına almamış olsa da demokrasiyle idare edilen adayı kendi toprağı olarak görüyor ve Tayvan'ı güç kullanarak da olsa kontrolü altına alma tehdidinde bulunuyor.

Sichuan'ın denize indirilmesi, Çin'in son yıllarda donanma gemilerinin sayısını hızla arttırma çabalarını yansıtıyor.

Singapur'daki S. Rajaratnam Uluslararası Çalışmalar Okulu'ndan deniz güvenliği uzmanı Collin Koh, “Çinliler daha önce görülmemiş bir hızda gemi üretiyor, aynı şeyi ABD'nin gemi inşa hızı için söyleyemeyiz” diyor.

Çin Donanması'na ait nükleer güçle çalışan Tip 094A Jin sınıfı balistik füze denizaltısı Güney Çin Denizi'ndeki bir askeri gösteri sırasında görülüyor.
Çin Donanması'na ait nükleer güçle çalışan Tip 094A Jin sınıfı balistik füze denizaltısı Güney Çin Denizi'ndeki bir askeri gösteri sırasında görülüyor.

Colin Koh, Çin donanmasının sayısal olarak ABD donanmasından daha büyük bir filoya sahip olduğuna, kabiliyetlerinin de tek bir harekat alanıyla sınırlı olduğuna dikkat çekiyor.

Koh, VOA'ya telefonla verdiği demeçte, “Operasyonlarını tek harekat alanına odaklayan ve büyüyen bir Çin Donanması, bu bölge dışında çeşitli küresel sorumluluklar üstlenmek zorunda olduğu düşünülen ABD donanmasına göre muhtemelen belirli bir avantaja sahip olur” dedi.

Yeni nesil savaş uçakları

Amfibi hücum gemisinin denize indirilmesinin yanısıra, Çin'in yeni olduğu anlaşılan iki hayalet savaş uçağının gündüz uçarken çekilmiş video ve görüntüleri de dolaşıma girdi.

Çin askeri uçakları, 26 Aralık 2024 tarihinde yayınlanan bir sosyal medya videosundan alınan bu ekran görüntüsünde Çin'in Sichuan eyaletinin Chengdu kentinde uçuyor.
Çin askeri uçakları, 26 Aralık 2024 tarihinde yayınlanan bir sosyal medya videosundan alınan bu ekran görüntüsünde Çin'in Sichuan eyaletinin Chengdu kentinde uçuyor.

İnternette yayınlanan görüntü ve videolara göre, iki jet de hayalet uçaklara özgü üçgen, kuyruksuz tasarıma sahip. Çin'in J-20 hayalet savaş uçağının eşlik ettiği büyük jetlerin motorları için üç hava girişi olduğu, küçük jetinse daha geleneksel bir yapısı olduğu da görüldü.

Çin hükümeti, videolarda yer alan ve adı açıklanmayan savaş uçakları hakkında henüz bir yorum yapmadı.

Ancak analistler, gelişmiş tasarımların Çin'in ABD ve Batılı müttefiklerine teknoloji açısından hızla yetiştiğini gösterdiğini söylüyor.

Tayvan'dan askeri uzman Su Tzu-yun, VOA'ya, “Deniz gücü olmaya çalışmanın yanısıra, bu yeni savaş uçakları Çin'in önünde sonunda dünyanın önde gelen hava gücü olarak ABD'nin yerini almak istediğini de gösteriyor” dedi.

Su, ABD ve Batılı müttefiklerinin yeni nesil savaş uçaklarında kullanılan gelişmiş yarı iletken çiplere erişimi hala kontrol altında tuttuğunu hatırlatıyor.

Su'ya göre Washington'un askeri uçak silahlanma yarışında bir adım önde olması için Çin'e gelişmiş yarı iletkenlere yönelik sıkı ihracat kontrolünü sürdürmesi gerekiyor.

Su, “Gelişmiş yarı iletkenlere sıkı ihracat kontrolü uygulamak, Washington'un küresel silahlanma yarışında Pekin'e karşı kullanabileceği kilit jeopolitik baskı noktası haline gelecek” dedi.

VOA'dan Nike Ching ve VOA Çince servisi muhabiri Lin Nai-chuan bu habere katkıda bulundu.

Forum

XS
SM
MD
LG